Sci-Tech

#doznajemo

Xiaomi zauvijek prestaje objavljivati MIUI Global Beta firmver za sve pametne telefone

Xiaomi zauvijek prestaje objavljivati MIUI Global Beta firmver za sve pametne telefone
Sanja Ledinek

Xiaomi je odlučio trajno prestati izdavati beta firmware MIUI za sve svoje pametne telefone bez iznimke.

Kineski  Xiaomi posljednjih je godina donio mnogo odluka, od kojih je većina pozitivna za korisnike  proizvoda, ali postoje i negativne.  Gledajući sa strane određenog broja korisnika koji vole sudjelovati u testiranju novog softvera sa svojim Mi 9, Mi 8, Mi Mix 3, Redmi Note 7, Redmi K20 Pro i bilo kojim drugim modelom,  najnovija odluka o zatvaranju globalnog beta programa  je negativnog karaktera.    

U svojoj  objavi  kao razlog  navode da žele omogućiti razvijateljima  MIUI firmvera  fokusirati se na stvaranje kvalitetnog softvera u konačnom stabilnom obliku, jer redovito izdavanje beta ažuriranja oduzima im samo vrijeme zahtijeva dodatni trud iako to zapravo nema nikakvog smisla. Xiaomi je također istaknuo da je glavni zadatak beta testiranja bio dobiti povratne informacije, a većina korisnika MIUI Global Beta gotovo nikada nije davala   povratne informacije. Nova pravila stupit će na snagu o d 1. srpnja,  i odnose se  na MIUI 10, MIUI 11, MIUI 12 i bilo koji drugi firmver. Koliko će ova odluka utjecati na kvalitetu softvera pokazati  će vrijeme.

Podsjetimo, Xiaomi pametni telefoni  dostupni u Kini  koriste   MIUI China Stable ROM. Ova vrsta ROM-a  isključuju Google usluge i   Google Play Trgovinu.  Umjesto toga korisnicima je na raspolaganju Xiaomi Store za preuzimanje aplikacija. Xiaomi pametni telefoni koji se službeno prodaju izvan Kine dolaze s predinstaliranim MIUI Global ROM-om koji uključuje sve Google usluge. Nadogradnje stižu jednom ili dvaput mjesečno. 

Pročitajte još Kako radi Xiaomi tehnologija kamere ispod zaslona?

Postoje još China Developer   i  Global Developer ROM,  poznati kao Beta verzije.  To su rane faze stabilnog ROM-a za naprednije korisnike, tako da sadrže dosta bugova i nisu stabilne. Ovaj ROM brže dobiva nove značajke  gotovo svakog petka i sadrži nekoliko ispravaka grešaka. Eto, upravo ova vrsta firmvera neće biti više dostupna.


Reci što misliš!