Sci-Tech

roko ima velike planove

Mladi Slavonac pretvara Pašman u centar robotike, ali ministarstvo ga nije prepoznalo

Mladi Slavonac pretvara Pašman u centar robotike, ali ministarstvo ga nije prepoznalo

15-godišnji Roko Lukenda iz Slavonskog Broda upravo je završio prvi razred matematičke gimnazije, a prije 4 godine pokrenuo je sajam robotike INNROBO-SEA DAY koji se u kolovozu održava na otoku Pašmanu, gdje ljetuje i uskoro planira otvoriti svoju tvrtku koja će se baviti inovacijama u ICT sektoru.

Sajam koji je pokrenuo postao je već turistička atrakcija na ovom otoku, što je prepoznala i lokalna vlasti pa je tako općina sufinancirala Rokov sajam. No kako se sajam ove godine proširio te će se na njemu predstaviti izumi i ostalih mladih inovatora te će se održavati razne edukacije i natjecanja, Roku nedostaje novca u budžetu. Zato se prijavio na natječaj Ministarstva turizma za inovativne oblike turizma, međutim nije prošao.

"Kako ljetujem na Pašmanu tako sam jedne godine, nakon 5. razreda organizirao prvo natjecanje s robotima na plaži. Došli su me podržati ljudi koje tamo znam, a nakon završenog 6. razreda sam osmislio prvi 1. sajam INNROBO-SEA DAY, imao sam samo 2 robota i plakate A4 formata. Sajam sam osmislio tako da djeca upravljaju robotikom, a kasnije sam proširio ponudu na sajmu. Tako sam kasnije organizirao i edukacije iz matematike, informatike fizike i robotike (robonogomet, navođenje robota), kao i natjecanje vezano uz ta područja. Lani sam prvi put imao i volontere koji su mi pomogli sa sajmom koji traje jedan dan, ali nudi razne sadržaje", rekao je Roko u razgovoru za Index.

Ima velike planove za narednu godinu kad želi organizirati čak 6 sajmova diljem Zadarske županije te na njima predstaviti hrvatsko ICT područje. Ove godine će na njegov sajam doći inovatori iz Splita koji su napravili pametnu dasku za surfanje, doći će, kaže i Albert Gajšak koji je napravio prvi maker phone (mobitel koji sam možeš sastaviti).

"Doći će i ekipa Mundos koja je napravila pametnu igru Čovječe ne ljuti se koju će posjetitelji moći igrati, zatim će moći surfati na pametnoj dasci. Svašta ćemo imati. Bit će zanimljivo. Kroz sajam je lani prošlo oko 600 ljudi, imali smo 32 natjecanja, a ove godine planiramo i do 1000 posjetitelja. Pokušavam dogovoriti s nešto popularnijim ljudima da pozovu ekipu na društvenim mrežama da posjete sajam", objasnio je Roko svoje planove.

Međutim, razočaran je što nije prošao na natječaju za inovativne oblike turizma koje je objavilo Ministarstvo turizma.

"Na natječaj smo se prijavili nas četvero koji smo u projektnom timu, ja sam najmlađi, ostali su već i zaposleni, no nismo dobili novac, ali su zato potporu Ministarstva dobili neki koji su se prijavili s projektom za obnovu broda za prijevoz na neki otok. Nama je pak pomogla općina Pašman, oni su se iskazali i sufinancirali sajam, međutim još nam treba tri četvrtine sredstava jer želimo najbolje natjecatelje nagraditi dobrim nagradama. Dosta nam je pomogao i jedan čovjek s Pašmana koji ne želi da ga se spominje, ali on je dao besplatan smještaj demonstratorima koje sam već naveo, koji dolaze s pametnom daskom, igrom Čovječe ne ljuti se i ostalima. Zahvaljujući tom gospodinu imat ćemo kvalitetan sajam", ispričao je Roko Lukenda redakciji Indexa.


Reci što misliš!