Sci-Tech

#osvrt

Apple ima plan kako smanjiti svoju ovisnost o Kini

Apple ima plan kako smanjiti svoju ovisnost o Kini

Dok spiralni sukob dviju najvećih svjetskih gospodarstava, Kine i SAD-a, ne pokazuje znakove smirivanja, Apple planira smanjiti svoju ovisnost o Kini, bez obzira na moguću daljnju eskalaciju sukoba ili potpisivanja sporazuma koji će zadovoljiti obje strane.

Prema Nikkei Asian, Apple trenutno razmatra povlačenje 15-30 % obujma proizvodnje   iz Kine.  Zatražio je od partnera procjenu troškova prijenosa proizvodnje  i   prijedloge nekih izvedivih rješenja.  Ovdje se ne radi samo o partnerima za proizvodnju iPhone  (Foxcon, Pegatron, Wistron)  već  i ostalih  uređaja kao što su MacBook (Quanta Computer), iPad (Compal Electronics) i  AirPods  (Inventeec, Luxshare-ICT i Goertek).

Međutim,  za ove promijene potrebno je vrijeme.  Neki analitičari predviđaju   da će proizvođačima komponenti  trebati nekoliko godina da premjeste proizvodne pogone iz Kine,  Appleove najveće proizvodne baze. Na primjer,  broj tvornica koje rade u Kini za Apple  je  blizu 380,  a oko 5 milijuna radnika ovisi o radu tih tvornica. 

Opet, dio analitičara predviđa da je potrebno tri do pet mjeseci samo za procjenu premještanja poslovanja  i najmanje 18 mjeseci za pokretanje proizvodnje.  Treći  smatraju da se sve može realizirati u  znatno kraće vrijeme s obzirom na ekosustav proizvodnje, poticaje kineske vlade i zainteresiranost drugih zemalja za poslovanje s Appleom.

Gdje Apple planira prebaciti proizvodnju?

Iako  Američki predsjednik Donald Trump,  želi da Apple vrati  proizvodnju na američko tržište,  tvrtki  iz  Cupertina  to ne pada na pamet već  cilja na brojne zemlje jugoistočne Azije.

Indija se smatra glavnim kandidatom za proizvodnju iPhonea. U ovoj zemlji Apple ima osam proizvodnih tvornica. Pet samo za proizvodnju  dijelova, Wistron Corp u tehnološkom čvorištu Bengaluru za montažu, ali koja je već proizvodila iPhone  iako u vrlo ograničenoj količini, i tri Foxconn Technology Group, čiji čelnici izjavljuju da  su u stanju zadovoljiti proizvodnju iPhonea na zahtjev bez potrebe za tvornicama u Kini.

Oni  su spremni  u gradu Sriperumbudur u južnoj državi Tamil Nadu, gdje proizvodi uređaje za Xiaomi i Nokia,    proširiti postojeća postrojenja   uključujući financijska ulaganja.  

Vijetnam je drugi potencijalni kandidat. Blizu su Kine i  trenutno razvijaju klastere opskrbnog lanca.  Međutim, nedostatak infrastrukture i  proizvodnih pogona su prepreke.

Na popisu mogućih Apleovih zemalja partnera  nalaze se  Indonezija i Malezija, ali  šuška se o  premještanju dijela  lanca proizvodnje  u susjedni Tajvan, koji  Peking smatra dijelom svog teritorija.  Ali ovaj pomak   može također pogoršati napetosti između dviju vlada i  izgradnja velikih tvornica trajala bi  godinama, što  nije nimalo prihvatljiva opcija za Apple.

Ako se riješi američko-kineski trgovinski rat, Apple ipak neće ostati vjeran Kini?

Bliski izvori Appleu naglašavaju da čak ako se riješi trgovinski rat između Pekinga  i Washingtona,  na predstojećem sastanku G20 u Japanu,  kompanija  planira diversificirati  proizvodne baze, opskrbne lance i  povući se djelomično iz Kine. 

Je li razlog  to što su uvidjeli rizike oslanja na proizvodne linije samo u jednoj zemlji ili daljnja pohlepa za profitom jer troškovi rada u Kini su sada tri puta viši u usporedbi  s Indijom, procijenite sami. Mi bi samo dodali da  prema istraživačkoj tvrtki Tech Insights, Apple ostvaruju gotovo 200 % profita za uređaje kao što je iPhone XS Max. Ovime je sve rečeno.


Reci što misliš!

 Izdvojeno