Sci-Tech

računala u obrazovanju

Microsoft i Kano prijenosno računalo namijenjeno djeci za STEM obrazovanje

Microsoft i Kano prijenosno računalo namijenjeno djeci za STEM obrazovanje

Microsoft i britanski obrazovni startup Kano najavili su prijenosno računalo namijenjeno djeci za bolje razumijevanje tehnologije koja ih okružuju i razvoj računalne i informacijske pismenosti.

Kano prijenosno računalo je modularno i prije korištenje potrebno je povezati njegove komponente.  One uključuju 11,6-inčni zaslon  s podrškom za unos dodirom,  tipkovnicu kao plug-in modul,  matičnu ploču s LED-icama i prozirni stražnji panel.  

Za  povezivanje to nije potrebno biti PC guru ili imati zavidnu vještinu lemljenja.

Upute su u formatu "knjiga priča"  i na jednostavan način opisuju svaki korak povezivanja komponenti.

Windows 10 i softver

Kano prijenosno  računalo  radi pod edukacijskim izdanjem sustava Windows 10 S  i  dopušta instalaciju samo  softvera iz Microsoftove trgovine. Također je opremljeno raznim edukativnim softverskim alatima  za upoznavanje djece  sa svijetom tehnologije i programiranja: 

  • Paint 3D - za izradu  3D modela i njihovo slanje za ispis
  • Minecraft - edukacijska   verzija platforme za učenje  kroz igru
  • Make Art - za učenje Coffee Script kodiranja

Kano App  How Computers Work  (" kako rade računala " ) vodi  djecu kroz različite procese kodiranja  kao što je izrada emojija binarnim kodom, Tinkera s dodirom i zvukom,   uči  kako radi procesor, memorija, što su mreže itd. 

Kano Projects -  personalizirano učenje kodiranja  i  rad na  projektima uz podršku  Microsoftovih timova  za primanje novih projekata i sadržaja, kao i za dijeljenje  rada.

Osim toga nudi se mogućnost  uključivanja djece  u Kano World,  internetsku zajednicu u kojoj se nalazi tona dodatnog softvera, niz  alata za kodiranje,  više od 70 milijuna redaka koda napisanih od  druge djece iz 150 zemalja, pronalaženje uputa  kako hakirati Minecraft ili dizajnirati vlastitu igru baziranu na Pongu - potpuno od nule. Također omogućeno je dijeliti svoje kreativne ideje,  uključiti se u projekte ili pronaći članove za svoj projektni tim. 

Za roditelje i sve  one koji se bave edukacijom djece,  Kano  i  Microsoft  nude stotine sati nastavnog plana i programa za uvođenje  djece u računalne znanosti na jednostavan i zabavan način.

Osnovna specifikacija Kano  prijenosnog računala

Specifikacije   Kano prijenosnog računala uključuju četverojezgreni procesor Intel Atom x5-Z8350 s taktnom frekvencijom od 1,44 GHz, 4 GB RAM-a, podršku za Wi-Fi i Bluetooth bežične module. Kapacitet interne flash podatkovne memorije iznosi 64 GB i  proširiva je  microSD karticom. Postoje  dva USB porta, HDMI priključak i 3,5 mm audio priključak za slušalice.

Cijena i dostupnost za kupnju

Kano  prijenosno računalo   je  sada dostupno za predbilježbu u online trgovinama Kano.me i Microsoft Store, po cijeni 299 eura.

Isporuka uređaja započet će 21. listopada 2019. godine, kada i globalna prodaja. 


Reci što misliš!