Sci-Tech

#korisnisavjeti

Mobilni telefon na plaži je loša ideja. Evo 5 razloga zašto

Mobilni telefon na plaži je loša ideja. Evo 5 razloga zašto

Na naše mobilne telefone vrebaju mnoge opasnosti ako su uz nas na plaži. Na što treba paziti? Što treba učiniti da ga zaštitimo od sunca, pijeska i morske vode?

PIJESAK JE NEPRIJATELJ BROJ JEDAN!

Bez obzira  kakvu god zaštitu kaljenog stakla imate od grebanja,  nema šanse protiv pijeska.  Također  ulazak pijeska u otvore zvučnika, mikrofone ili za punjenje baterije može napraviti štetu.

Kako se zaštititi?

  • Ne nosite telefon u  džepovima kupaćih  jer bi se  tu moglo akumulirati i puno pijeska tijekom plivanja ili sjedenja.  
  • Obložite mobitel tankom prijanjajućom folijom (onom za sendviče),  tako da prekrijete baš cijeli uređaj.   Ostat će funkcionalan, ali pijesak neće noći napraviti štetu.   
  • Iskoristite Ziplock vrećicu.  Vjerojatno već imate zalihe u vašoj kuhinji. Istisnite što je moguće više zraka i zatvorite zatvarač. Voda i pijesak neće ući, a plastika je toliko tanka da uređaj zapravo možete koristiti. Senzor za otiske prstiju možda neće raditi, ali kada upišete PIN ili lozinku, možete povući prstom po zaslonu, upisati i čak razgovarati na telefon bez da ga vadite iz vrećice.
  • Ako imate utor za slušalice, obavezno ih priključite  kako biste spriječili ulazak pijeska

Što učiniti ako vam je ušao pijesak u otvore mobilnog telefona?

  • Opet  je potrebno uređaj ugasiti i sve što trebate učiniti je dobro ih  ispuhati  pumpom za gume ili madraca na napuhavanje ili   kupiti limenku s komprimiranim zrakom.  Možete  i dahom ispuhati pijesak  ali kasnije svakako ispušite nekim gore navedenim sredstvom. 
  • Običnim potiskivačem zanoktica  također možete izvaditi zrnca pijeska
  • Nije loše iskoristiti i samoljepljivu vrpcu za čišćenja otvora zvučnika i područja gdje se spajaju prednji i stražnji panel s okvirom kućišta.  Samo omotajte    oko prstiju s ljepljivom stranom okrenutom prema van i prelazite prstima kako biste pokupili pijesak.
  • Koristite li zaštitne maske ili etui za mobitele, nakon dolaska s plaže izvadite uređaj, istresite   ili operite da vam  pijesak ne napravi štetu.  

MORSKA VODA I MOBITELI: TU LJUBAVI NEMA!

Velika većina top modela i srednjeg cjenovnog ranga  sada  je vodootporna i otporna na prašinu standardima  IP67 / IP68, a neki čak  imaju i MIL-STD810G. Međutim, ovi certifikati ih ne čine kompatibilnim s načinom života na morskoj plaži.

Morska voda svojim salinitetom  ih čini  ranjivima kao da uopće nemaju zaštitu.  Razlog je NaCI (natrijev klorid) koji stvara kemijsku vezu s  mnogim elektroničkim elementima odmah nakon vlaženja i ubrzava  kemijske reakcije  korozije.  I nakon što se komponente osuše, ostaju ti kristalići sol nekoliko tjedana, mjeseci ili godinu dana  i nagrizaju svaku zahvaćenu površinu sve dok se količina ne iscrpi ili se korodirajuća površina ne potroši.  

To je razlog da investirate u neku  vodootpornu dodatnu zaštitu.  Postoji mnogo vodonepropusnih i plutajućih torbica  za sve vrste pametnih telefona.  Neke od njih mogu biti skupe, ali i troškovi  kvara nastalog oštećenjem vodom. Ta će se investicija na kraju isplatiti. Isto tako imate li neki stariji iPhone koji je manjih dimenzija nego ovi noviji, stavite ga u kondom.

Što učiniti ako vam mobitel padne u more?

Podrazumijeva se da nećete plivati s vašim pametnim telefonom u moru, ali nezgode se događaju.  Na primjer,  dok  fotografirate u plićaku  dovoljan je jedan skriven kamen ili da vas okrzne madrac na napuhavanje poput divovskih pelikana,  ili se u vas zaleti neko dijete,   vi gubite  ravnotežu i uređaj leti u more.  

U tom slučaju  isključite pametan telefon,  isperite  u slatkoj ili destiliranoj vodi,  obrišite  i  ostavite  na suhom mjestu nekoliko sati da se osuši.  Zdjele riže i slične savjete za sušenje zaboravite!    Možete koristiti sušilo za kosu na srednjoj temperaturi kako biste osušili uređaj .

VISOKE TEMPERATURE I ELEKTRONIKA IDU RUKU POD RUKU SAMO DO ODREĐENE GRANICE

Dok ste na plaži  pokrit će te glavu kapom, šeširom, maramom,  nanijeti sloj  kreme s  visokim filterom. Ali i naši pametni telefoni ne podnose visoke temperature.  Zato imaju ugrađenu zaštitu od pregrijavanja tako da ako temperatura u uređaju prijeđe prihvatljivu razinu, oni se jednostavno isključuju.  

Međutim, to ne uključuje čimbenike koji stvaraju dodatna vanjska temperatura,   osobito  ljetne.   U nekom trenutku temperatura u uređaju može postati ekstremna, iako ga ne koristite, na primjer kada ga ostavite na suncu.  Tako visoka temperatura  ozbiljno utječe na  čipove,  radnu brzinu uređaja, a može dovesti do oštećenja ili gubitka podataka i  problema s baterijom.  Ona može izgubiti kapacitet, procuriti, napuhnuti se i čak eksplodirati.

Pravila zaštite od  pregrijavanja

  • Ne igrajte više od  20 minuta  Fortnite ili Clash Royale i slične zahtjevne igre
  • Ne strimajte filmove i ne visite satima na  društvenim mrežama dok ste na plaži
  • Ni pod kojim uvjetima nemojte  koristiti pametan telefon dok se pržite da pocrnite ili bilo gdje pokraj sebe na suncu.  Ono udara odozgo, a pijesak, kamen ili šljunak zrači toplinom odozdo.

Ne ostavljajte vaš pametan telefon  u  automobilu,  osobito prtljažniku.  Temperatura  može doseći  i preko  50 stupnjeva u samo sat vremena.  Biljke vole staklenike, ali vaš mobilni telefon ne! 

  • Ne stavljajte svoju elektroniku jednu na drugu. Samo ćete kombinirati štetnu toplinu koju svaki od njih proizvodi.
  • Ne punite ga na suncu čak i ako se radi  o prijenosnim napajanjima (powerbank)  
  • Držite se  hlada, suncobrana, klimatiziranih prostora ili  natkrivenih  terasa kafića ako baš morate  surfati i provjeravati što se događa na društvenim mrežama

Što učiniti ako se mobilni telefon pregrije?

  • Najbolje je  u potpunosti ga isključiti ako se već nije ugasio sam, ukloniti maskicu ili futrolu  i staviti  na  hladnom i sjenovitom mjesto. 
  • Zatvorite  nepotrebne aplikacije  u pozadini   koje najviše troše energiju
  • Aktivirajte način rada u zrakoplovu da bi se odmorio i ohladio jer će se deaktivirati sve vrste veza kao što su Bluetooth , GPS i korištenje podataka.
  • Pokušajte držati pametni telefon ispred ventilatora

PLAŽA JE OMILJENO MJESTO KRADLJIVACA

Ostavljanje pametnog telefona bez nadzora na ručniku, ležaljci, u nezatvorenom ruksaku, odjeći, tenisicama itd. može lako završiti u rukama kradljivaca.  Dok   se vi  kupate u moru,  vješti kradljivac neprimjetno će vas opelješiti, a dok primijetite i obavijestite policiju bit će kasno.

Zato  policija savjetuje da se ne nose vrijedni predmeti na plažu i ostavljaju  bez nadzora.  Neka na vaš pametni telefon (ali i druge dragocjenosti)  pripaze prijatelji ili poznanici.   Iskoristite kutiju od Pringles čipsa ili nekih keksa za    sakrivanje.  Neki čak preporučaju omotati  pelenama. Samo ako ste na plaži bez male djece, možda će pelena bit znak lopovu  da je nešto dragocjeno omotano  tamo.

SMRTONOSNI DŽEP

Zbogom najjednostavnijem načinu nošenja telefona u džepu kratkih hlača ili kupaćih!  Oni su  uglavnom plitki i skliski,  a naši pametni telefoni nisu više mali.  Iz tih džepova lako možete negdje ispustiti telefon na meku površinu (pijesak, trava) i nikada ga više nećete vidjeti.

Gubitak  mobitela -  što učiniti?

Bez obzira na razloge gubitka  posudite od nekog pametan telefon  s pristupom internetu kako bi ste pronašli,  zaključali ili izbrisali izgubljen  uređaj.

Budući ste ljuti i u panici, najbolje je za pristup usluzi  upisati  u tražilicu "pronađi moj telefon" kako bi   se usmjerili na odgovarajuću opciju:  android.com/find i prijavili  se na svoj Google račun.  Ova usluga “Pronađi moj uređaj uključena je automatski”.  Za upotrebu usluge  izgubljeni uređaj mora biti uključen, povezan s mobilnim podacima ili Wi-Fi mrežom i imati uključenu lokaciju. Više detalja možete pronaći na Google stranici podrške.    Imate li iPhone,  unesite svoju lozinku u tražilicu s napomenom "iPhone" ili ručno unesite adresu  icloud.com/find.

Očito postoje neke okolnosti koje biste trebali izbjegavati ako nosite mobilni telefon na plažu.  Najbolje će se  osjećati ako je  skriven u torbi ili ruksaku daleko od sunčevih zraka, pijeska, mora i  oka lopova. Koristite ga samo ako poželite zabilježiti neki trenutak okom kamere. 

Na kraju,  kad smo na odmoru pravo je vrijeme za isključivanje pametnog telefona jer trebali bismo  se opustiti.  Vrijeme provedeno na plaži uz more savršen je razlog za to, zar ne?


Reci što misliš!