Sci-Tech

#poslovanje

IBM dovršio akviziciju tvrtke Red Hat tešku 34 milijarde dolara

IBM dovršio akviziciju tvrtke Red Hat tešku 34 milijarde dolara

Akvizicija tvrtke Red Hat je najveći kockarski ulog u povijesti IBM-a jer ozbiljan rizik se krije u njihovoj različitosti kulturne integracije i korporativnoj kulturi, ali ne znači da neće uspjeti postati broj jedan u svijetu cloud computinga.

IBM  suočen s   padom prihoda   i jakim suparnicima u pružanju cloud usluga kao što su Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud i Alibaba,  kladio se  za  34 milijarde dolara  na  tvrtku Red Hat  u ostvarivanju cilja   postali vodeći svjetski davatelj hibridnih oblak usluga.

Spajanjem IBM-a i Red Hata najavljeno je krajem listopada 2018. godine. Prema  priopćenju za medije,  IBM će održavati sjedište Red Hat u Raleighu, u Sjevernoj Karolini, kao i njegove objekte, robne marke i prakse,  oni  postaju  dio IBM Hybrid Clouda, djeluju kao neovisna divizija   i biti uključeni u financijska izvješća IBM  poslovanja u oblaku i kognitivnom softveru.  Red Hat  postojeći menadžerski tim ostaje,   a CEO Jim Whitehurst pridružuje se IBM-u kako bi izravno izvještavao glavnog izvršnog direktora  Ginni Rometty.  

U završnom priopćenju se navodi da će IBM i Red Hat, nakon spajanja, ponuditi novu generaciju hibridne multi-cloud platforme koja je “bazirana na open source tehnologijama kao što su Linux i Kubernetes”.

Bloomberg je u komentaru spomenuo da će IBM i Red Hat usvajanjem hibridne tehnologije u oblaku ili  metoda računalstva u oblaku koja integrira korporativne računalne podatke s vlastitim podatkovnim centrom, prvo morati pokazati  jesu li njihova rješenja neka vrsta "trajne" tehnologije. Isto tako moraju biti dovoljno jaki da objasne zašto bi  njih trebalo odabrati kao partnere umjesto   Microsofta, Oraclea ili  neku drugu tvrtku  koje također koriste  hibridni cloud?

Zašto je Red Hat tako vrijedan?

Nakon osnivanja  1993. godine  prihodi su im se prvenstveno oslanjali na pružanje telefonske podrške korisnicima. Tada  su se  okrenuli poslovnom modelu "pružanja rješenja temeljenih na tehnologiji otvorenog koda i slobodnog softvera za poslovne korisnike".

U 2012. godini prihod  im je  premašio  milijardu dolara, a   2014.  imali su   gotovo 6.500 zaposlenika diljem svijeta i godišnji prihod od gotovo 1,6 milijardi američkih dolara.  U 2016. prihod   je dosegao 2 milijarde i do sada su ostvarili dobit za 66 uzastopnih tromjesečja.

Njihov softver je u osnovi besplatan, ali  testiraju    i integrirajte tehnološke proizvode  s otvorenim kodom,  te konačno prodaju cjelovito rješenje poslovnim korisnicima i  naplaćuju za usluge podrške.


Reci što misliš!