Sci-Tech

#recenzija

Recenzija Redmi Mi 9T - koktel dobrih rezultata

Recenzija Redmi Mi 9T  - koktel dobrih rezultata
Sanja Ledinek

Mnogi brendovi mobilnih telefona pokrenuli su pod-marke kako bi stekli veći udio na tržištu. Među njima je Xiaomi sa svojim Redmi modelima. Njihovi Mi 9T i Mi 9T Pro izvrsno se prodaju na međunarodnom tržištu.

Za test sam odabrala standardni Mi 9T  kako bih razotkrila njegovo pravo lice nakon mjesec dana korištenja.

KLJUČNE ZNAČAJKE I TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

  • Dimenzije: 156,7 x 74,3 x 8,8 mm
  • Masa: 191 grama
  • Procesor: Snapdragon 730, okta-jezgra, (2 x 2,2 GHz Kryo 470 Gold + 6 x 1,8 GHz Kryo 470 Silver)
  • Memorija: RAM: 6/8 GB ,  flash memorija  64/128 GB
  • Zaslon: AMOLED, 6,39 ", Full HD +, 1080  x 2340  piksela
  • Kamere: Primarna 48 + 13 + 8 MP, f / 1.8 ; Prednja skočna kamera: 20 MP, f / 2.2, Full HD video
  • Povezivanje i komunikacija: Bluetooth: 5.0 , Wi-Fi: 802.11a / b / g / n / ac , NFC, FM Radio,  USB-C
  • Baterija: Li-Pol , 4000 mAh , brzo punjenje
  • OS:  MIUI 10 (Android 9.0)
  • Cijena (rujan 2019.) HGSHOP web - 2.561,63  kn uz mogućnost plaćanja na rate

DIZAJN I ERGONOMIJA

Redmi Mi 9T je u dizajnu prihvatio koncept    racionalnosti,  atraktivnosti  i obostranog stakla.  Mase je 196 grama  i s obzirom na dimenzije rad s jednom rukom nekima može biti nezgodan. Međutim, u softveru se nudi  smanjenje prikaza na zaslonu  na manju dijagonalu.  Kućište je prilično sklizavo, pa bih preporučila korištenje  futrole koja se dobije u prodajnoj kutiji dobre teksture, slične  onoj  za MIX  liniju proizvoda.  Zaštitna  futrola pokriva   lijevu i desnu stranu, a gornja i donja strana su  otvorene.    

Dizajneri su nam pripremili i neka iznenađenja u detaljima na vrhu poput  3,5 mm priključka za slušalice i  prednje skočne kamere, elegantno osvijetljene  prstenom koji služi ujedno kao dioda za obavijesti.   

Mehanizam radi s električnim pogonom i proizvođač se hvali da  može izdržati   300.000  puta  podizanja i spuštanja. Znači,  učinite li to 150 puta dnevno, oko 5,5 godina ne biste trebali imati problema. Osim toga, kada telefon otkrije slobodni pad,  kamera će se automatski uvući. Taj test sam napravila i doista se kamera u potpunosti uvukla u kućište. 

Usput, imate li video poziv, kamera se automatski podiže ako je uređaj položen na stolu, ali  nosite li ga u džepu ili torbici, mehanizam se ne aktivira, za  što mislim da je dobro rješenje. Ova kamera se također može koristiti za  otključavanje uređaja prepoznavanjem lica. Međutim, prije toga trebate  uključite zaslon, kliznuti prstom prema gore i pričekati da se leća podigne. To je malo nezgodno i osim za potrebe testiranja više nisam koristila ovu metodu biometrije.  Učinak   je dobar i pri slabom svjetlu,  ali  nema efekta u mraku.

Svi gumbi (za glasnoću i  uključivanje/isključivanje rada koja je crvena) nalaze se na desnom boku. 

Lijevi bok nema posebnih elemenata, osim antenskih trakica koje ne narušavaju sklad.

Pogledom na stražnju, ergonomski  ugodno zakrivljenu stranu vidi se da je Redmi uložio znatan trud kako bi se  boja i tekstura razlikovale od gradijenta i aurore koji su uobičajeni na tržištu.   Tako Mi 9 T    ima efekt "uzorka plamena"  koji se širi  promjenom kuta gledanja.  

Za postizanje  ovog efekta    staklo je obrađeno sa 16 kompliciranih procesa  što uključuje nanošenje plavog i crnog gradijentnog filma koji koristi nano-holografsku tehnologiju za oblikovanje teksture   i optički sloj  za stvaranje  sjaja.  

Na ovoj strani su  u okomitoj formaciji  centrirane LED bljeskalica i tri kamere  različitih  modula koji lagano strše, ali su zaštićeni metalnim okvirom i izdržljivim staklom. 

Dno ima  utor za SIM kartice, Type-C sučelje , mikrofon i jedan  linearni zvučnik.

EKRAN I ZASLON

Prednja strana zaštićena je staklom pete generacije Corning Gorilla.   Okviri oko zaslona  su relativno tanki. 

Donji je 5 mm, gornji 4 mm, a bočni 3 mm. Svi potrebni senzori i slušalica  nalaze se u tankom gornjem okviru.

Zaslon je 6,39-inčni  AMOLED.    Nema ureza  ili  provrta.  Njegova rezolucija je  2.340 × 1.080 piksela gustoće 403 ppi  na omjeru   19,5: 9.   Ima nekoliko značajki među kojima su  beskrajan kontrast , odlični  kutovi  gledanja, HDR podrška,  stalan prikaz vremena, datuma i obavijesti, filtar plavog svjetla,   mogućnost da se probudi dvostrukim dodirivanjem ili podizanjem, 103,8% NTSC raspon boja  i  blizu DCI-P3 standarda.

U postavkama je dostupno podešavanje    kontrasta temperature boje. Također nisu zaboravljeni ni način čitanja ( filtar plavog svjetla ), prilagodljiva svjetlina ili mogućnost da se probudite dvostrukim dodirivanjem ili podizanjem.

Svjetlina je vrlo dobra na suncu, bilo da se zaslon  koristi za navigaciju ili čitanje objava na društvenim mrežama. Na automatskim postavkama može   postići  600 cd / m 2 svjetline  što je vrlo, vrlo dobro za cjenovni rang.  Kapacitivni sloj  reagira na 10 istodobnih dodira.   Zaslon ima standardno  60 Hz osvježavanje,   ali  može se “natjerati”  do 75 Hz. 

MOŽDA VAS ZANIMA: Razer Phone 2 za esport gamere - prvi dojmovi

Osim toga   ima i  tehnologiju otiska prsta  izravno integriranu   što već postaje trend.  Koristi optički modul   sedme generacije  veličine jednog piksela 7,2 μm,  dok je primjerice na Xiaomi 9  pete generacije.  Brzina   otključavanja  je jedva primjetno   sporija od klasičnih ultrazvučnih otisaka prstiju, ali  ako je prst vlažan,  nema problema s otključavanjem.  Trebat će vam neko kratko vrijeme da se naviknete  izravno staviti prst na područje senzora   kako bi se pogreške povezane s   pozicioniranjem prsta izbjegle.   

PERFORMANSE

Hardverska osnova je Qualcomm   Snapdragon 730  mobilna platforma  temeljena na  8nm LPP procesnoj tehnologiji.   Poznata nam je iz Samsung Galaxy A80 modela.   Aplikativni procesor je 8-jezgreni  (2 x 2,2 GHz Kryo 470 Gold + 6 x 1,8 GHz Kryo 470 Silver) upotpunjen  grafičkim akceleratorom Adreno 618 taktom frekvencije 825 MHz i podrškom za Vulcan 1.1., 6 GB radne memorije i 128 GB UFS 2.1 flash memorije. Zapravo je  kapacitet interne memorije   oko 117 GB i nažalost,  ne može se proširiti memorijskim karticama. Tu je i AIE četvrte generacije.

Navedene performanse 730  sasvim su dovoljne  za svakodnevnu  upotrebu i glatko prebacivanje između aplikacija koje se brzo otvaraju.  Veliki broj otvorenih kartica ne ometa preglednik.  Pohvala ide dobroj kontroli temperature pod visokim opterećenjem.  Benchmark testovi pokazuju  da je  SoC superiorniji od S675 i S710 u smislu ukupnog broja bodova, CPU-a i GPU-a.

 BENCHMARK REZULTATI

  • AndroBench (memorija): brzina sekvencijalnog čitanja  508,57  MB/s    - brzina sekvencijalnog pisanja 191,19  MB/s
  • GeekBench (v4.3):  2.544    (single core)   /   6.652  (multi core) / 
  • PC Mark work 2.0:    7.241 74 bodova
  • 3DMark Sling Shot Extreme - OpenGL ES 3.1: 2170  bodova 
  • GFXBench Aztec Vulkan High jedan od najnapornijih grafičkih testova (zaslonski / izvan zaslona):         8,9 / 6,0 FPS              
  • GFXBench  Car Chase ( OpenGL ES 3.1 plus Android Extension Pack) tesselacija hardvera  (zaslonski / izvan zaslona): 13/16 FPS    
  • GFXBench Manhattan 3.0 (zaslon / zaslon):  34/38 FPS

IGRE 

Xiaomi 9T  ima  Game Turbo 2.0 koji čisti memoriju i poboljšava performanse prilikom igranja igara. Kontrolna osjetljivost nekih igara također se može postaviti pojedinačno. Osim toga optimizira kvalitetu zvuka u igri. Real Racing 3  nema problema s glatkoćom i reakcijama na dodir. Fortnite mobile  prema zadanim postavkama možete odigrati na   srednjoj razini s osvježavanjem slike od 30  fps jer Epic ne dopušta   60  fps. I nakon 45 minuta igranja  ova igra ostaje stabilna s konstantnim brojem okvira .

POVEZIVANJE I KOMUNIKACIJA

Uključena je  podrška za sve  LTE standarde, Wi-Fi 802.11a / b / g / n / ac (Wi-Fi 5), Bluetooth 5.0, NFC (uz Google Pay), pa čak i FM radio. Za  pozicioniranje se oslanja na potpunu kompatibilnost s   GPS-om, europskim Galileom, kineskim Beidou  i ruskim Glonassom.  Treba mu  do dvije sekunde  prije prve fiksacije.

MOŽDA VAS ZANIMA: 5G bežične mreže: sve što trebate znati (1)

BATERIJA: IZDRŽLJIVOST/PUNJENJE

Baterija od 4000 mAh (15,52 Wh , 3,8 V) već je standardno na Redmiju i jedna je od  jakih strana ovog uređaja.   Ako ste zahtjevni korisnik i ne igrate igrice, na kraju dana bi vam trebalo ostati  oko 20%  energije u bateriji  jer je upravljanje potrošnjom energije vrlo dobro, uključujući adaptivni način rada baterije i alat za optimizaciju.  Nekim manje zahtjevnim korisnicima bit će  dovoljna do dva dana  rada. PCMark work 2.0 test trajanja baterije s uključenim načinom rada u zrakoplovu,    svjetlinom zaslona 50 %  izmjereno je 14 sati i 29 minuta.  Mogu samo reći - odlično!

Baterija podržava brzo punjenje od 18 W, tako da se   za 1 sat i 40 minuta  može u potpunosti  napuniti.  Od  nula do 44  %  napunit će se za  oko 30 minuta ili za oko 40 minuta  nešto više od 50 %  i   za oko 70 minuta  90%.   

ZVUK

DAC nudi prilično topao zvuk.  Moguće je aktivirati   "Hi-Fi audio" za smanjenje izobličenja i povećanje kvalitete zvuka, ekvilajzer  kao i  odabrati konfiguraciju ovisno o vrsti  slušalica. Bilo bi dobro  da nabavite   slušalice s aktivnim smanjenjem buke jer ćete u suprotnom morati   pojačati glasnoću do maksimuma, što može našteti vašim ušima. 

KAMERE

Prednja kamera ima 20  MP, ƒ / 2.0 otvor i nema automatskog fokusiranja. Možete  koristiti umjetnu inteligenciju, automatski HDR,  podesiti stupanj  ljepote,  prilagoditi zamagljivanje (bokeh), dodati svjetlosne efekte i snimiti  Full HD pri 30 sličica u sekundi.  Snimljene fotografije su  bogate detaljima pa čak i u lošim svjetlosnim uvjetima. Ali potrebno je biti na pravoj udaljenosti  kako bi dobile dobre rezultate. Ukratko, trebat ćete snimiti hrpu probnih selfija prije nego pronađete najbolju udaljenost za sebe.

Mi 9T  ima tri kamere na stražnjoj strani. Ovo su njihove specifikacije:

  • Glavni modul:  širokokutni otvor  leće ƒ / 1,75  što omogućuje slike ekvivalenta sa žarišnom duljinom od 26 mm do 35 mm;    Sony 48  MP  IMX582  senzor fizičke dimenzije  1/2 '' i   veličina pojedinačnog piksela  0,8 mikrona.    U uvjetima lošeg svjetla u okolini spajaju se četiri piksela u jedan veličine  1,6 μm pružajući  fotografije od 12 MP .  Način rada od 48 MP   mora se zasebno aktivirati. 

Modul teleobjektiva: 8 MP senzor   veličine 1/4 '' (veličina piksela 1,12 μm) s objektivom blende ƒ / 2,4 (ekvivalentno 52 mm),  telefoto x2,    fazno automatsko fokusiranje.

Ultraširokokutni modul (124 stupnja) ekvivalent 15 mm (f / 2.4), 13 MP senzor dimenzija  1/3 '' ( veličine piksela 1,12 µm), ugrađena korekcija deformacije nema autofokus. 

Nijedna od kamera nema optičku stabilizaciju. Nudi se mnoštvo načina snimanja, što uključuje AI način rada, 48 MP fotografije, HDR, portrete,  noćne scene, panoramu, profesionalni način rada itd.      

KVALITETA SNIMLJENIH FOTOGRAFIJA 

Kvaliteta snimljenih fotografija se razlikuje u razini detalja i obradi boje od kamere do kamere.  I to  se podrazumijeva jer su im specifikacije sasvim različite. Sve tri kamere  pri dosta  prirodnog svjetla   imaju dobru kontrolu nad detaljima, kontrastom, bojom i ekspozicijom slike. 

Fotografije  pod uključenom umjetnom inteligencijom i HDR  ponekad su malo preživopisne, gube realizam,  a  dvostruko optičko zumiranje  ipak  ima  iskrivljenja  na rubovima   usprkos ispravljanju.

Snimljene fotografije u zatvorenom prostoru su prilično uspješne  s dobrom   svjetlinom i bojama.

U noćnom načinu rada (snimanje više fotografija u nekoliko sekundi) kao i na automatskim postavkama snimljene fotografije imaju dobar dinamički raspon, ali ne nadajte se previše detaljima i očekujte primjetnu količinu digitalne buke. 

Ali, osim ako se ne radi o premium modelima pametnog telefona,  noću je teško uhvatiti dobar snimak.

Galeriju fotografija  snimljenih na automatskim postavkama u punoj rezoluciji pogledajte na imgur.com.

MOŽDA VAS ZANIMA: Recenzija  Amazfit Stratos + (exclusive edition) - veliki zaslon i sve za sport

VIDEOZAPISI

Xiaomi Mi 9T može snimati  video u 4K pri 30 sličica u sekundi s elektroničkom stabilizacijom što je  najveća moguća podrška Snapdragon 730 čipseta   ili 1080p / 60fps, 1080p / 30fps  s istom stabilizacijom.  Tu je snimanje usporenog videa  do 240 sličica/s  pri 1080p rezoluciji i do 960 sličica / s pri 720p.  Za snimanje možete koristiti i teleobjektiv i širokokutnu kameru, ali morate odabrati senzor prije nego što započnete snimanje.

Kvaliteta snimanja s glavne kamere  daje  lijepe boje,  prilično je stabilna i zvuk je  u redu.  U uvjetima slabog osvjetljenja videozapis  gubi na kvaliteti i postoji dosta buke. 

MIUI 10 I APLIKACIJE

Sustav je još  poznat MIUI 10 (ver. 10.3.5, temeljen na Androidu 9).  Sve instalirane aplikacije nalaze se na radnoj površini jer takozvane "ladice" nema. Nakon isključivanja reklama i nepotrebnih aplikacija  još uvijek  ostaje priličan broj korisnih  alata   poput ugrađenog snimanja poziva, zaslona te   mogućnost aktiviranja noćnog načina rada.

Od aplikacija među zanimljivijima su  i WPS Office, Sigurnost,  ShareMe (za prijenos datoteka), drugi prostor  ili dualne aplikacije.   Konačno,  postoji mogućnost upravljanja gestama. Budući da ovaj model dobiva uskoro MIUI 11 pod Android 10 sustavom ne bih više ulazila u detalje firmvera.

DOJAM I ZAKLJUČAK 

Xiaomi Mi 9T   ima  visokokvalitetni ekran,  bez ureza ili rupica za one koji traže  vizualnu ravnotežu. Kvaliteta izrade je u rangu znatno skupljih modela. Za mnoge njegove performanse su više nego dovoljne.  Ovo nije vrhunski uređaj za igranje, ali pokreće  sve igre  bez ozbiljnih ograničenja postavki. MIUI funkcionalnost je dobra kao i uvijek.   Ako nema dovoljno svjetla  u okolini,  ne očekujte čuda jer kamere ne mogu pratiti znatno skuplje uređaje. Međutim, sve u svemu, daje odlične fotografije za   cjenovni rang.

Svidio mi se Mi 9T i preporučila bih ga svima koji traže  cijenom prihvatljiv pametni telefon.  Njegova cijena je u poznatom i popularnom HGSPOT-u  2.561,63  kn gdje smo ga mi nabavili.  Možete ga kupiti putem njihovog web shopa  plaćanjem  na rate i besplatnom dostavom do vaših vrata.  Mora se priznati da je Xiaomi   ovim modelom  još jednom pokazao da je  gospodar omjera kvalitete i cijena.

PREDNOSTI

  • kvaliteta izrade 
  • Kvaliteta  ekrana  
  • odličan hardver   u  cjenovnom rangu
  • Snimljene fotografije u dobrim svjetlosnim uvjetima
  • čitač otiska prsta na zaslonu
  • 3,5 mm audio izlaz
  •  brzo punjenje 18W
  • omjer cijene i kvalitete
  • FM radio (za neke)

NEDOSTACI

  • nema otpornost na vodu i prašinu
  • nema bežično punjenje (za neke)
  • nema utora za memorijsku karticu
  • sporije otključavanje lica
  • kvaliteta videozapisa u mraku

Reci što misliš!