Sci-Tech

Top 5 dobavljača u isporuci pametnih nosivih gadgeta

Top 5 dobavljača u isporuci pametnih nosivih gadgeta

Tržište mobilnih telefona raste sporo, ali nosivih gadgeta vrlo brzo. Tko je među Top 5 dobavljača u isporuci pametnih nosivih gadgeta ?

Prema podacima IDC-a, globalne isporuke nosivih uređaja u trećem tromjesečju 2019. ukupno su dosegle 84,5 milijuna jedinica, što je porast u odnosu na prošlu godinu za 94,6 %. Ovo je  novi rekord u isporuci  za jednu četvrtinu. Huawei, Apple i Samsung zabilježili su  rast isporuka preko 100 %.

IDC procjenjuje da je Apple u posljednjem kvartalu isporučio 29,5 milijuna nosivih gadgeta (satova i slušalica), što je znatno više od 10 milijuna u trećem tromjesečju 2018. godine. Kao rezultat toga, udio tvrtke na tržištu nosivih gadgeta povećan je s 23 % na 35 %. Appleov godišnji rast bio je 195,5 %. Lansiranje AirPods Pro  i smanjenje cijena za Apple Watch  pametne satove 3 generacije  itekako su pridonijeli da tvrtka iz Cupertina ostaje  najveći svjetski dobavljač nosivih gadgeta.

Xiaomi popularna   " narukvica"  isporučena  je više od 10 milijuna jedinica tijekom tromjesečja uglavnom  zahvaljujući niskim cijenama.  Tvrtka je značajno proširila svoj globalni utjecaj ciljajući na zemlje u Europi, Bliskom Istoku i Africi (EMEA) regiji.  Xiaomi zauzima drugo mjesto s 14,6 % tržišta i rastom od 66,1 %.

Samsung  satovi i slušalice (i vlastiti i JBL) predstavljaju 9,8 % tržišta. Do sada je Samsung uspješno isporučio   pametne satove i slušalice Galaxy Buds s promotivnim aktivnostima s  pametnim telefonima. Ova strategija nalik iPhone + AirPods postigla je rezultate, a mnogi operateri širom svijeta pomažu Samsungu da promovira svoju liniju proizvoda.

MOŽDA VAS ZANIMA: Recenzija Samsung Galaxy Watch Active - postoji mnogo toga što vam se može svidjeti u ovom sjajnom satu

Huaweijeve isporuke nosivih gadgeta zauzele su četvrto mjesto na svijetu zbog snažnog rasta prodaje  u Kini.  Ove je godine Huawei  porastao 188 %, postajući jedna od najbrže rastućih tvrtki na kineskom tržištu.

Fitbit je među prvih pet. Iako su najnoviji  nosivi gadgeti   popularni,  isporuke su porasle samo za 0,5 %. Googleova kupovina ispunila je budućnost marke s neizvjesnošću.

MOŽDA VAS ZANIMA: Recenzija: Amazfit Stratos + (exclusive edition) - veliki zaslon i sve za sport

Što se tiče podjele tržišta prema vrsti uređaja, najveću godišnju stopa rasta i najveći tržišni udio  imaju  slušalice.    

Ova je kategorija zauzela gotovo polovicu nosivog tržišta elektronike - 48,1 %.  Rast prodaje bio je vrtoglavih 242,4 %. Slijede fitness narukvice s 22,7 % tržišta i pametni satovi koji su  porasli za  20,9 %.

MOŽDA VAS ZANIMA:  AirPods Pro vs "jeftine" bežične slušalice drugih proizvođača


Reci što misliš!