Sci-Tech

Lažna uzbuna

Samsung objašnjava zašto Device Care aplikacija šalje podatke u Kinu

Samsung objašnjava zašto Device Care aplikacija šalje podatke u Kinu

Samsungova Device Care aplikacija šalje podatke u Kinu, ali nije ništa zastrašujuće da bi trebali biti zabrinuti.

Prije nekoliko dana na Reddit  Android forumu   pojavila se objava  alarmnom:   "Kineski špijunski softver je unaprijed instaliran na svim Samsung telefonima"! Problem leži u uslužnom programu Device Care instaliranom na svaki Samsung pametan telefon ili tablet i ne može se deinstalirati. 

Može se samo onemogućiti korištenjem trebate ADB (Android Debug Bridge) ili roota, ali  u tom slučaju uzima i statistiku o bateriji. Omogućuje optimiziranje potrošnje baterije , otkrivanje virusa i čišćenje nepotrebnih datoteka.

Ovaj program  za održavanje uređaja na Galaxy S10 +  analizirao je programer  Ken Chang, poznat kao "kchaxcer" i primijetio  da se povezuje na stranice u kineskim domenama 360safe.com i 360.cn. Dakle, podaci se šalju u Kinu.

Ovo su neke od adresa:

  • http: //care.help.360 [.] cn / care / upload
  • http: //eul.s.360 [.] cn / update / update.php
  • http: // gs360 [.] cn / update / update.php
  • http: // ps360 [.] cn / update / update.php
  • http: //mvconf.cloud.360safe [.] sa / safe_update
  • http: //mvconf.f.360 [.] cn / safe_update
  • http: //mclean.cloud.360safe [.] s / CleanQuery

Budući  softver za skeniranje memorije obično treba pristup svakoj datoteci na  uređaju   poslani podaci mogu uključivati sve što "vam pripada". Naravno, zbog toga se kod mnogih vlasnika Samsung pametnih telefona pojavila zabrinutost.

Ubrzo nakon toga, Samsung je dao objašnjenje.

Podaci poslani na Qihoo 360 su samo  osnovne informacije koje pomažu u optimizaciji memorije uređaja poput verzije operativnog sustava, modela telefona, kapaciteta memorije i još  neke druge  generičke informacije. Neželjene ili nepotrebne datoteke prepoznaju se kroz  referentna knjižnicu pohranjenu  lokalno na korisnikovom uređaju u aplikaciji. Ukratko: kineska tvrtka ne prima podatke za identificiranje određene datoteke na Galaxy uređajima.

Ovo objašnjenje  uvijek nije moglo uvjeriti sve sudionike foruma, jer je programer  također otkrio  da  većina API-ja u ovoj   aplikaciji koristi HTTP , a ne HTTPS protokol. To znači da osnovni podaci na Galaxy uređajima putuju nekriptirani dok ne stignu do Kine.   


Reci što misliš!