Sci-Tech

#techsavjeti

Kako instalirati Microsoft Edge Chromium i postaviti osnovno radno okruženje - detaljan vodič

Kako instalirati Microsoft Edge Chromium i postaviti osnovno radno okruženje - detaljan vodič

Microsoftov Edge web preglednik kombinira brzinu i kompatibilnost Chromea s jakim opcijama privatnosti i brojnim korisnim dodacima.

U ovom članku donosimo detaljnu uputu kako instalirati ovaj novi web preglednik i  postaviti radnu okolinu uz objašnjenje relevantnih postavki bilo da dolazite iz naslijeđene verzije ili drugog preglednika, poput Chromea ili Firefoxa ili Opere.

Preuzimanje i instaliranje Microsoft Edge na temelju Chromiuma

  • Otvorite  Microsoftovu službenu web stranicu  za  izravno preuzimanje Edge Chromium verzije 
  • Stranica će automatski otkriti vaš operativni sustav
  • Kliknite gumb Preuzmi da biste preuzeli instalacijski program
  • Nakon preuzimanja dvaput kliknite datoteku za početak instalacije

Za dovršetak instalacije slijedite upute na zaslonu i na kraju kliknite na  plavi gumb : Početak rada.

Početne postavke 

Pri prvom pokretanju  Microsoftovog novog Edge web preglednika  bit će vam ponuđeno  nekoliko opcija za postavljanje početnih opcija.  Prva je postavljanje preglednika s vašim podacima .

Možete uvesti svoje podatke ( favorite aka oznake, lozinke, adrese i povijest pregledavanja)  iz stare verzije Edgea, Firefoxa,  Opere,  Internet Explorera  i  Chromea ili započeti bez uvoza tih podataka.  S Chrome možete uvesti podatke o plaćanju i postavke.  Isto tako možete odabrati i pojedinačne podatke za sinkronizaciju iz opcije : Prilagodi postavke sinkronizacije.

Štoviše, ako imate i Edge preglednik instaliran na drugim računalima ili uređajima, možete postaviti i sve prijavljene uređaje za sinkronizaciju podataka preglednika.

Prilagodba stranice kartica (dizajn)

Nakon što uđete u preglednik postavite  izgled kartica aktiviranjem ikone postavki (zupčasti kotačić).  Postoje tri zadana stila: "Inspirativni sadržaj", "Informativno" i "Fokusirano".

Inspirativni sadržaj: postavlja pozadinsku sliku na stranici koja uključuje okvir za pretraživanje i brzi pristup   web lokacijama koje najčešće koriste.

Informativno: postavlja pozadinsku sliku na stranici pomoću okvira za pretraživanje, a vi dobivate pristup najnovijim naslovima vijesti koje je izradio Microsoft News. Tijekom prvog postavljanja možete odmah isključiti praćenje  vijesti koje vam se nude.  Dovoljno je staviti odgovarajući prekidač u neaktivan položaj .

Fokusirano: ova je opcija slična onoj "Inspirativno", ali bez pozadinske slike.

Opcija za prikaz prazne stranice nije dostupna, ali možete instalirati Blank Tab proširenje za Edge da web preglednik   učini praznim.

( ….još uvijek imate kartice u gornjem lijevom kutu i adresnu traku odmah nakon navigacijske kontrole i pored gumba preglednika (favoriti, račun i postavke)

Postavljanje  privatnosti

Sigurnost i privatnost bili su glavni prioriteti za Edgeov razvoj. Kako bi spriječili  web stranice da koriste alate za prikupljanje informacija o vašem pregledavanju ili  zaštitili  od krađe identiteta i zlonamjernog softvera, Microsoft je postavio tri različita načina koji  omogućuju prilagođavanje i određivanje stupnja zaštite privatnosti.

Osnovno:    Ova postavka     nosi određene sigurnosne rizike, ali blokira poznate štetne  alate za praćenje i omogućuje personalizaciju  oglasa na svim web lokacijama.  

  • Uravnoteženo (preporučeno):     uspostavljena je  ravnotežu između zaštite privatnosti i prikaza stranica, a  oglasi su   manje personalizirani
  • Strogo:  bit će zabranjena   većina alata za praćenje  i oglasa,  ali  neke web stranice možda neće biti ispravno prikazane.
  • Također postoji (kao u svim preglednicima sada) način privatnosti, nazvan InPrivate, koji ne sprečava nijednu aktivnost tijekom sesije pregledavanja.

Sviđa nam se što sami možete  upisom   edge://settings/privacy  u adresnoj traci preglednika   konfigurirati dodatne postavke  privatnosti poput  podataka  koje želite obrisati kada zatvorite  Edge  preglednik, onemogućite "Dopusti web lokacijama da provjere jesu li spremljeni podaci o plaćanju" i/ili  onemogućite  postavke telemetrije "Pomoć u poboljšanju Microsoft Edgea". Isto tako upišete li  edge://settings/content  možete odabrati   blokiranje kolačića treće strane.

Proširenja

Edge zahvaljujući svojoj Chromium bazi  nema deficit u proširenjima.  Najprije kliknite tri vodoravne točke u gornjem desnom kutu preglednika kako biste otvorili izbornik.  Ovdje možete  preuzeti proširenja iz Microsoftove trgovine aplikacija (Microsoft Edge Addons)  ili  iz Chrome trgovine.  Instaliranje Chromeovih proširenja:

  • Kliknite "Proširenja" u izborniku.
  • Omogućite   "Dopusti proširenja iz drugih trgovina" u donjem lijevom kutu stranice Proširenja.

Microsoft će vas upozoriti da nije potvrdio proširenja u Chrome web-trgovini ili bilo gdje drugdje na mreži.  Kliknite "Dopusti" za nastavak.

  • Sada potražite Chrome web-trgovinu   i pronađite proširenje koje želite instalirati. Sve što trebate učiniti je kliknuti "Dodaj u Chrome" s desne strane. 

Kako  tražilicu Google postaviti kao zadanu  ?

Idite na Privatnost i usluge ➙  Adresna traka.....

Dodatne funkcije

Audio čitanje članaka

Microsoft Edge dolazi s vlastitim modom za čitanje koji članke na webu pretvara u oblik koji poboljšava čitljivost. Ova opcija je bit će odlična za slabovidne osobe.   Da biste ju  koristili  samo kliknite opciju “Čitanje naglas” .

Upravitelj zadataka

Microsoft Edge, baš kao i Google Chrome  dolazi s upraviteljem zadataka koji možete pokrenuti u bilo kojem trenutku u pregledniku za prikaz memorije, CPU-a i mrežne upotrebe procesa. Može biti korisno kako bi utvrdili  procese koji koriste najviše memorije ili CPU-a.

Pogledajte još neke zanimljive postavke koje vam se nude

Kliknite gumb Postavke  ( nazubljeni kotačić) i  na lijevoj strani imate okvir za pretraživanje da biste brzo pronašli postavke koje želite prilagoditi. Primjerice,  Profili za stvaranje računa za svaku osobu koja koristi preglednik na računalu  ako  više soba   dijeli isti uređaj.

Microsoft će distribuirati ažuriranje putem sustava Windows Update, ali samo za korisnike Windowsa 10 u narednim tjednima.

Edge web preglednik možete koristiti ne samo na radnoj površin  računalu, već i na mobilnim uređajima  pod  Android i iOS mobilnim sustavima. I na kraju samo jedna mala napomena:  Edge Chromium  u trenutnoj inačici  nema sve predviđene  značajke  iz Chrome web preglednika kao što je   sinkronizacija povijesti  pretraživanja  i  Zbirke koje  omogućuju usporedbu slika i sadržaja s interneta.


Reci što misliš!