Sport

Rio 2016

OI Rio: Hrvatski jedriličari spremni za regatu

OI Rio: Hrvatski jedriličari spremni za regatu

Hrvatska olimpijska jedriličarska reprezentacija većim dijelom je stigla u Rio de Janeiro i trenira, nedostaje još samo "finnaš" Ivan Kljaković Gašpić koji će na put krenuti u srijedu.

Prvi dan jedrenja je 8. kolovoza, a premjeravanja opreme počinju dva dana ranije.

Hrvatska olimpijska reprezentacija je stasala, od mladih momaka i djevojaka koji su većinom olimpijski debi imali u Qingdau 2008. godine osam godina kasnije dolazi na poprište olimpijske regate s pregršt osvojenih odličja, s naslovima svjetskih i europskih prvaka, sa žuljevitim iskustvom, s tisućama prejedrenih milja, s mudrošću zrelih sportaša.

Ako su u Kini bili mladi, ako su se u Londonu 2012. prvi put suočili sa činjenicom da ih se svrstava među kandidate za medalje, u Rio de Janeiro došli su svjesni potencijala trenutka i očekivanja. Deset plovova i finalni plov za odličja treba odraditi od prvog do zadnjeg metra.

Tina Mihelić otputovala je za Rio još 22. srpnja, veći dio reprezentacije, Šime Fantela, Igor Marenić, Tonči Stipanović, Pavle Kostov, Petar Cupać, Luka Mratović, letio je 29. srpnja, dok Ivan Kljaković Gašpić na put kreće u srijedu.

"Pet dana sam se odmarao doma, nakon dva tjedna priprema u Riju. Isprobao sam regatna polja, uvjeti su bili zaista šaroliki, najveći dojam su ostavila vanjska polja gdje je i jako zapuhalo s velikim oceanskim valom. Unutarnja polja su dosta jednostavnija. Treba jedriti strpljivo. Ključ će biti hladna glava, strpljenje i iskustvo. Sve rečeno imam, tako da se nadam da će me pratiti i malo sportske sreće, a onda rezultat neće izostati", staložen i racionalan je kao i obično Ivan Kljaković Gašpić.

Jedriličarski dio hrvatske misije smješten je u i oko Marine Da Gloria, s obzirom da je olimpijsko selo dosta udaljeno i putovanje bi im uzimalo previše dragocjenog vremena. Dane do početka regate provest će u treningu.

"Ovo je regata kao i svaka druga, tako se spremamo, odjedrit ćemo najbolje što znamo, kao i uvijek. Dosta smo vremena proveli tu na pripremama, ljudi su prema nama bili jako ljubazni, nikakva neugodna iskustva nismo imali", kazao je Šime Fantela, koji je zajedno s Igorom Marenićem najviše vremena proveo na pripremama u Riju.

"Pripreme, pa malo godišnjeg na Korčuli i Mljetu, nešto treninga prije puta i tako sam proveo srpanj. Osjećaj je dobar i spreman sam. Mislim da će ovo biti nikad teža regata", istaknuo je Tonči Stipanović, kojega su u Londonu doslovno metri u finalnom plovu dijelili od bronce.

U samoj marini još ima posla, nije ni to borilište još uvijek spremno, plimni val je nanio štete rampama za spuštanje jedrilica i gatovima za gumenjake, no vjerujemo da će domaćini sve na vrijeme spremiti, i oni uz malu pomoć sreće. Najvažnije je da na regatnim poljima sve dobro funkcionira i oko obrade rezultata, sve ostalo je rješivo.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.