Sport

London

Danas završavaju Paraolimpijske igre u Londonu

Danas završavaju Paraolimpijske igre u Londonu

U Londonu danas završavaju 14. Paraolimpijske igre. Hrvatski su predstavnici osvojili rekordnih pet odličja, četiri u atletici te jedno u plivanju.

Srebro su osvojili Darko Kralj u bacanju kugle i Zoran Talić u skoku u dalj. U istoj disciplini Mikela Ristoski uzela je broncu, dok je Branimir Budetić osvojio treće mjesto u bacanju koplja. Mihovil Španja pak, doplivao je do bronce na 100 leđno, što mu je četvrta paraolimpijska medalja u karijeri.

"Zato ovom prilikom zaista čestitam svim nositeljima paraolimpijskih medalja iz hrvatske paraolimpijske reprezentacije. Njih je pet, ali i svim ostalim kolegama koji su zaista dali svoj doprinos o maksimum kako bi osvjetlali obraz hrvatskog paraolimpizma u cijelom svijetu i ja se nadam da nismo razočarali hrvatsku javnost i medije", istaknuo je Španja.

Sportaš koji je u karijeri osvojio 26 europskih, svjetskih i paraolimpijskih medalja i postavio čak 16 svjetskih rekorda, u Londonu se i službeno oprostio od plivanja. Prvi put je nasupio još na Igrama 2000. godine u Sydneyu kao 16-godišnjak, da bi najveći uspjeh ostvario u Ateni gdje je osvojio tri bronce.

"Osjećaji su izmiješani jer s jedne strane, koliko god mi je u onom fizičkom smislu drago da je to sve iza mene, sigurno da ostaje jedan žal za ovakvim atmosferama i za plivanjem pred 18 tisuća ljudi, kao što sam ja imao prilike osam puta nastupiti na plivalištu u Londonu", kaže naš paraolimpijac.

Španja, koji bi uspješnu sportsku karijeru trebao nastaviti u uredima Međunarodnog paraolimpijskog odbora, iskazao je zadovoljstvo tretmanom paraolimpijaca na Igrama u Londonu.

"Ovo je samo jedan sjajan primjer koliko je paraolimpizam kao pokret uzeo maha, koliko je još naravno, prostora ispred kako bi se i u hrvatskim medijima puno konkretnije pokazali naši uspjesi. Trebalo bi nam se dati puno više prostora kako bi pokazali ono što i zaslužujemo i kakve rezultate imamo", zaključuje Španja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.