Sport

Jedrenje

Jedrenje: Stipanović tri dana prije kraja drži 3. mjesto

Jedrenje: Stipanović tri dana prije kraja drži 3. mjesto

Tri dana do kraja Svjetskog prvenstva za klasu Laser Tonči Stipanović je izvrstan treći, dok su Mate Arapov i Siniša Mikuličić nadomak olimpijske norme na Svjetskom prvenstvu za klasu Zvijezda.

Nakon osam jedrenja na Svjetskom prvenstvu za klasu Laser Tonči Stipanović je izvrstan treći! Jedri se u vrlo teškim uvjetima laganog i promjenjivog vjetra, no naš kormilar iz dana u dan dokazuje da je maksimalno spreman i motiviran. Vodeći Australac Tom Slingsby se malo odvojio u bodovima, no ostale dijeli vrlo mala razlika. Još je šest plovova do kraja prvenstva, a stanje oko medalja je sasvim otvoreno.

Jako dobar nastup i Daniela Mihelića koji je zasad 13. Svih pet naših kormilara plasiralo se u zlatnu finalnu skupinu. Na 35. mjestu je Milan Vujasinović, 45. je Filip Jurišić, 52. Ivan Taritaš.

Teška borba vodi se na Svjetskom prvenstvu za klasu Zvijezda u francuskom Hyeresu. Mate Arapov i Siniša Mikuličić su odlični 14. nakon tri plova, međutim i s tim nikad boljim plasmanom nisu unutar olimpijske norme! Trenutačno su peti među nacijama koje nemaju normu za London, a četiri su mjesta preostala.

- Mate i Siniša zasad jedre odlično, nemaju nijedan loš ulaz. Danas se jedrilo po oko 20 čvorova vjetra, na početku plova puknuo im je dio opreme, ušli su 19. u cilj, a mogli su biti 12. Čekaju nas još tri teška plova, bit će jako napeto - komentirao je trener Nenad Viali.

Marin i Dan Lovrović također nisu daleko, na 19. su mjestu, dok su Marin Mišura i Tonko Barač 38. Sutra se jedri četvrti plov prvenstva, nakon čega slijedi dan odmora.

Startalo je i Svjetsko prvenstvo za 49er u Zadru. Kiša koja je padala preko noći i oblaci koji su bili nad Zadarskim kanalom veći dio dana stvorili su dosta poteškoća s vjetrom i dan nije izgledao previše obećavajuće. Srećom, poslijepodne je vjetar ipak bio dovoljno jak i stabilan da se odjedre tri prva plova prvenstva. Pavle Kostov i Petar Cupać izvrsno su otvorili natjecanje s pobjedom u prvom plovu, u drugom su bili solidni 14., nažalost u trećem plovu dana zabilježili su lošije 23. mjesto tako da nakon tri plova zauzimaju 30. mjesto ukupno poretka.

- Bilo je zaista teško, nikad nismo jedrili po ovom vjetru - nasmijao se Pavle Kostov, koji je odrastao u Zadarskom kanalu.

U vrhu poretka ima dosta iznenađenja, poveli su Poljaci Przybytek i Kolodzinski. Goran Ivanković i Noa Ninčević su 68. Sutra je start predviđen u 11 sati, na programu su daljnja tri plova kvalifikacija. Za sutra prognostičari najavljuju značajno bolje vremenske uvjete, i do 20 čvorova vjetra, što bi bili vrlo uzbudljivi uvjeti za natjecanje za ovu klasu.

U britanskom Falmouthu, gdje se idući tjedan održava Svjetsko prvenstvo za klasu Finn protekla tri dana jedrilo se Otvoreno prvenstvo Velike Britanije za finaše. Nastupila su i tri hrvatska kormilara koji se spremaju za SP. Ivan Kljaković Gašpić zauzeo je odlično četvrto mjesto među skoro 90 natjecatelja.

- Flota je bila odlična, kvalitetna. Imali smo dobre uvjete i ova regata je dobro došla da se upoznamo s regatnim poljem. Dobro se osjećam, imam dobru brzinu po jakom vjetru i jedva čekam da svjetsko prvenstvo počne - javio je Ivan iz Velike Britanije.

Iznenađenje regate je da je Scott Giles uzeo naslov prvaka ispred uglavnom nepobjedivog Bena Ainslia.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.