Sport

Nogomet, UEFA Europa Liga

Europa liga: Domaćinima prednost pred uzvrate

Europa liga: Domaćinima prednost pred uzvrate

U prvim utakmicama polufinala Europa lige nogometaši Valencije pogocima u sudačkoj nadoknadi prvog i drugog dijela kod Atletica su izvukli 4-2, dok je Sporting u Lisabonu svladao Athletic iz Bilbaa 2-1.

Veliku dominaciju, posebice u drugom poluvremenu, nogometaši madridskog Atletica poprilično su kompromitirali nepažnjom kod udarca iz kuta u 4. minuti sudačkog dodatka utakmice, pa je Costa smanjio na podnošljivih 4-2 i dao izglede Valenciji da na Mestalli izbori finale.

Svojim devetim pogotkom u Europa ligi Kolumbijac Falcao doveo je Atletico u vodstvo nakon akcije u kojoj je spor blok Ramija kaznio Arda Turan. Turčin se probio po desnoj strani do korner-linije, a potom uputio povratnu loptu koja se na putu do glave Falcaa odbila od jednog Valencijinog braniča, no nedovoljno da bi promjenila odredište, a napadaču madridske momčadi nije bilo teško iz blizine neometanom poentirati.

Duboko u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena, nakon kornera s lijeve strane, na drugu je vratnicu nečuvanom Jonasu loptu prebacio krivac za prvi gol Rami, a Jonas je lakoćom s metar-dva poravnao na 1-1.

U nastavku su igrači trenera Diega Simeonea još odlučnije krenuli prema vratima "šišmiša", a nagrada je stigla već nakon četiri minute kada je na ubačaj Diega iz slobodnog udarca, malo s lijeve strane, u petercu Valencije prvi do lopte stigao Miranda i glavom je pospremio u mrežu.

Niti deset minuta kasnije već je 3-1 kada je neopreznom Topalu loptu oduzeo Adrian te se s njome sjurio u kazneni prostor po desnoj strani, te odmjerenim udarcem u daljnjii kut matirao Alvesa. Odličnu večer napadačkog dijela Atletica sjajnim je pogotkom okrunio Falcao kada je u 78. minuti u protunapadu malo zastao, povukao loptu s desna prema sredini, a potom ljevicom uputio loptu koja se u gornjem lijevom kutu od grede odbila u mrežu za velikih 4-1. Bio je to 10. Kolumbijčev pogodak ove sezone u Europa ligi čime se izjednačio s napadačem Schalkea Klaas-Janom Huntelarom, a budući da je Nizozemac izvan natjecanja, Falcao je u mogućnosti obraniti naslov najboljeg topnika Europa lige kojeg je lani postavio u dresu osvajača natjecanja Porta sa 17 golova.

U trenucima kada je sudac već imao zviždaljku u ustima, zadnji je korner Valencija pretvorila u pogodak i smanjenje na 4-2, što im ipak znatno uvećava šanse u uzvratu. Pogodak je postigao Costa koji je nadskočio Falcaa...

U drugoj utakmici u Lisabonu Sporting je bio bolja momčad, no gosti iz Bilbaa su prvi poveli u 54. minuti. Nakon slobodnog udarca Susaete s desne strane netko je u buketu igrača loptu prenio na drugu vratnicu gdje se zatekao Aurtenetxe koji prisebno reagira i dovodi goste u prednost. I dok su se domaći još oporavljali od šoka Amorebieta je u 59. minuti mogao dodatno povećati vodstvo Baska, no pogodio je vratnicu.

Veći posjed lopte tijekom cijelog susreta, te dvostruko više udaraca na protivnička vrata, Sportingu su ipak donijeli preokret u zadnjih 15 minuta. Prvo je nakon ubačaja Diega Capela na odbijenu loptu natrčao Insua i glavom zabio za 1-1 u 76. minuti, a četiri minute potom Capel je odličnim udarcem s nekih 18 metara u donji lijevi kut Iraizoza zabio za zasluženu pobjedu portugalske momčadi 2-1.

Uzvrati su na rasporedu 26. travnja.

Europa liga, polufinale:

Atletico Madrid - Valencija 4-2 (Falcao 18, 78, Miranda 49, Adrian 54 / Jonas 45+3, Costa 90+4)

Sporting - Athletic Bilbao 2-1 (Insua 76, Capel 80 / Aurtenetxe 54)


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.