Sport

Nogomet, UEFA Europa Liga

Europa liga: Athletic i Sporting sačuvali prednost

Europa liga: Athletic i Sporting sačuvali prednost

Premda su dvaput imali vodstvo na San Mamesu, nogometaši Schalkea nisu imali ozbiljnih izgleda za prolaz u polufinale Europa lige. Athletic je u svome Bilbau odigrao 2-2 protiv Nijemaca i tako sačuvao prednost 4-2 iz prvog dvoboja.

I osmu je uzastopnu europsku utakmicu pred vlastitim navijačima Athletic sačuvao neporaženost i plasirao se u prvi polufinale Europa lige nakon 35 godina. Lanjski je, pak, polufinalist Lige prvaka Schalke svoj ovosezonski europski put ipak završio ranije.

Gosti iz Gelsenkirchena poveli su u 28. minuti kada je "stroj za golove" Klaas-Jan Huntelaar s otprilike 18 metara lijepim udarcem svladao Gorku Iraizoza. Nizozemcu je to bio već 42. pogodak u isto toliko službenih utakmica za klub ove sezone. Athletic je izjednačio još ljepšim golom Ibaija Gomeza u 41. minuti. Baskijski je napadač desnom nogom potegnuo iskosa s lijeve strane s 20-ak metara i pogodio suprotni kut Schalkeova vratara Larsa Unnerstalla.

Španjolski nogometni velikan Raul vratio je prednost gostima u 52. minuti još jednim udarcem izvan kaznenog prostora. Opalio je s nekih 18 metara i pogodio rašlje domaćega gola. Novo je izjednačenje, a ujedno i konačni rezultat, postavio Markel Susaeta samo tri minute kasnije nakon lijepe asistencije Ikera Muniaina.

Sporting je u Harkivu sačuvao prednost (2-1) iz domaćeg dvoboja protiv Metalista i s 1-1 osigurao prolaz u polufinale. Domaći su imali veći posjed lopte u prvom poluvremenu i bili aktivniji, ali u 44. su minuti do vodstva došli Portugalci. Nakon ubacivanja Diega Capela glavom je s vrha peterca precizan bio Ricky van Wolfswinkel.

Ukrajinci su izjednačili u 52. minuti nakon što je Marko Dević glavom spustio loptu Jonathanu Cristaldu, a ovaj pogodio s otprilike 13 metara. Jedanaest minuta kasnije domaći su nogometaši izborili jedanaesterac kojim su mogli doći barem do produžetka. Xandao je u kaznenom prostoru srušio Devića, ali udarac Ribeira Cleitona Xaviera s bijele točke obranio je portugalski vratar Rui Patricio.

Athletic Bilbao i Sporting će međusobno igrati u polufinalu.

Europa liga, četvrtfinale, uzvratne utakmice:

Athletic Bilbao - Schalke 2-2 (Gomez 41, Susaeta 55 / Huntelaar 28, Raul 52), prva utakmica 4-2

Metalist - Sporting 1-1 (Cristaldo 57 / Van Wolfswinkel 44), prva utakmica 1-2


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.