Sport

Tenis

Zbog Ive Karlovića uvode veće teniske loptice?

Zbog Ive Karlovića uvode veće teniske loptice?

"Oni su visoki, snažni i sposobni servirati tenisku lopticu brže od 240 km/h. Vodeći u toj utrci je 208 cm visoki Hrvat Ivo Karlović zvan "Kralj aseva", kojem je izmjerena brzina servisa 251 km/h".

Početak je to teksta kojega donosi CNN na svojim internetskim stranicama u tekstu koji se bavi problematikom zaustavljanja početnih udaraca i podsjeća na rješenje koje nude za šest posto povećane teniske loptice.

"Karlovićev rekord vjerojatno neće dugo stajati. Andy Roddick je dva puta odservirao 249 km/h, a 20-godišnji Kanađanin Milos Raonic već ispaljuje servise od 246 km/h. Kako brzina servisa raste tako se tenis suočava s problemom - što učiniti kada izmjene postanu rijetkost, a svaki drugi poen bude as."

- Igrači kao što su Raonic i Karlović kombiniraju tehniku s visinom i dugim rukama kako bi njihov reket dobio na brzini. Čini se da je jedini način za usporiti servis limitirati visinu igrača, odsjeći im ruke ili ih natjerati da stoje u rupi - veli Pat Cash, bivši pobjednik Wimbledona.

"Postoji i drugo rješenje. Godine 2002. Međunarodna teniska federacija (ITF) uvela je nove, veće loptice u pravilnik", nastavlja se u tekstu podsjećajući na lopticu Type 3 čijom se uporabom smanjuje dominacija servisa i uvjetuje duži poen budući da veća loptica, tvrdi se, sporije putuje zrakom i više odskače. "Jednostavnije rečeno, olakšava igru."

- Zato ih i imamo. Čekamo trenutak kada će broj as-servisa u profesionalnom tenisu postati prevelik. U ovome trenutku on nije u značajnom porastu u odnosu na 2002. godinu. Kada se dogodi trenutak koji čekamo, tada ćemo i uvesti veće loptice - veli Jamie Capel-Davies ispred ITF-ova Odjela za tehnologiju.

Prema ITF-u nije upitno hoće li se to dogoditi već kada će. Od 2002. do 2010. godine prosjek servisa na četiri Grand Slam turnira popeo se s 209 km/h na 221 km/h.

Pat Cash se protivi ideji uz objašnjenje da su se loptice u pokusima pokazale nevaljalima budući da ih je lakše hvatati i za vrijeme samog poena, odnosno da je teže pogoditi tako da ju suparnik ne može vratiti.

- Nikome se to ne sviđa. Njihovo bi uvođenje bio krivi korak. Tenis postaje poput video-igrice takav kakav jest. Oduzeti volej iz igre s većim lopticama značilo bi uništiti igru. Izvadite tablete koje će vas održati budnima - zaključuje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.