Sport

Košarka, Finale doigravanja za prvaka Hrvatske

Jusup: Odlična tranzicijska obrana i klupa donijeli pobjedu

Jusup: Odlična tranzicijska obrana i klupa donijeli pobjedu

Perasović: Zadar je danas bio inteligentniji i koncentriraniji od nas

Iako su njegovi igrači ispoštovali samo jedan od dva zadana cilja uoči utakmice, Danijel Jusup upisao je vrlo važnu pobjedu na početku finala PH.

Zadar je ”ukrao” Ciboni prednost domaćeg terena slavivši u Draženovom domu sasvim zasluženo, bez obzira na veliku premoć domaće momčadi u skoku.

Jusup je na konferenciji za novinare priznao da je igračima uoči utakmice rekao da moraju zadovoljiti u dva segmenta kako bi dobili Cibonu u Zagrebu – u tranzicijskoj obrani i skoku.

Stvar je spasila ta tranzicijska obrana jer Zadrani su skok u potpunosti izgubili: ”Večeras smo odigrali jako dobro u tranzicijskoj obrani. Skok je bio katastrofalan. Gordona smo zaustavili kolektivnom igrom, ali 19 skokova Cibone u napadu... Tako da moramo priznati da smo imali i sreće da je Cibona promašila neke otvorene šuteve. Mi moramo popraviti taj skok uoči nastavka serije. Dobro je reagirala klupa i to je nadoknadilo recimo slabiju prezentaciju Perića.”

Zadar je nekoliko koševa i sam uspio postići iz kontri: ”Mi se trudimo tako igrati cijelu sezonu, ali to naravno ovisi i o protivniku. Ne bih rekao da smo mi danas postigli tu puno koševa iz neke organizirane akcije, jer Cibona se brzo vraća, već na neke neobične situacije kada je ostao naš čovjek sam na njihovoj polovici i slično. Što se Morovića tiče, on je samo trebao odmoriti Stipčevića, ali reagirao je odlično, sigurno da je ugodno iznenađenje i meni.”

Na primjedbu da je možda prenervozno vodio utakmicu, Jusup je odgovorio: ”Ne mislim da sam bio prenervozan, bio sam koncentriran cijelo vrijeme. Možda sam emocijama malo htio pojačati agresivnost igrača. Sretni smo što smo dobili prvu utakmicu, ali to je tek početak.”

Velimir Perasović je prije nekoliko tjedana najavio da ”njegovu momčad teško netko može dobiti u Zagrebu”, ali morao je promijeniti ploču nakon što je njegova momčad imala vrlo slab šuterski dan. Ne samo šuterski, već kako Perasović smatra, i ”u glavi”:

”Zadar je danas bio inteligentniji i koncentriraniji od nas. Oni segmenti gdje do izražaja dolazi želja bili su korektni, ali bili smo nervozni, loše smo šutirali i imali kočnicu u napadu. Zadar je bio puno smireniji, posebno pri kraju... Čekali su šut i u zadnjoj sekundi, a mi smo srljali.”, izjavio je Perasović nakon utakmice.

Cibona je šutnula čak devet trica više nego dvica, ali Perasović u tomu ne vidi problem: ”Zadar je vrlo očigledno puštao tricu i zatvarao reket, ali mi smo puno toga promašili, a zbog toga smo bivali sve nervozniji. Nismo bili dovoljno odlučni i to nas je odvuklo u provaliju.”

Što se tiče zone koja je funkcionirala dobro sve dok je Stipčević nije razbio s tri dalekometna šuta, Perasović ne krivi Gordona koji je pokrivao Zadrovog playmakera: ”Stipčević je pogodio trice s deset metara, to je teško čuvati. Možda smo mogli stajati malo bliže, ali ne može se tu puno zamjeriti igraču.”

Iako je za Zadar ova pobjeda velika, kao što je i poraz neugodan za Cibonu, oba trenera ostavila su dojam stručnjaka koji dobro znaju da iako važna – ova utakmica nije ništa odlučila. Baš kao i uoči ovog susreta, svaki idući je – ključan.


Reci što misliš!