Sport

Košarka, NLB liga

Košarkaši Zadra slavili nakon mjesec dana posta

Košarkaši Zadra slavili nakon mjesec dana posta

Odlična partija Stipčevića, vrlo dobra Plaisteda

Košarkaši Zadra pobijedili su u Krešinom domu Budućnost rezultatom 83-78 i tako sačuvali nadu da će se plasirati u natjecanje EuroCupa sljedeće sezone.

Zadranima je ovo prva pobjeda nakon 6. veljače i slavlja u Domažala, a treneru Jusupu ovo je prva, premijerna pobjeda na domaćem parketu otkad je prije gotovo dva mjeseca preuzeo klupu KK Zadar.

Domaći su dobro ušli u susret i zahvaljujući čvrstoj obrani sagradili su 7-0 prednost koševima Plaisteda, Perića i Ružića, dok je prvi koš Budućnosti zabio Dragičević nakon nakon tri i pol minute igre. 

Priliku već u prvoj četvrtini dobili su mladci Šarlija i Škifić, koji su zajedno sa Plaistedom dobro  "zatvorili" reket, pogodili su ponešto i u napadu, a svoj obol dali su i bekovi Stipčević i Morović pa je Zadar do kraja četvrtine zadržao svoju prednost s početka susreta.

U drugih deset minuta ušlo se s prednošću domaćih 22-15, a premda je Zadar poentirao tek preko Rančića (trica) nakon dvije minute igre, prednost se nije istopila. Naime, Budućnost, baš kao ni Zadar u napadu nije imala posebno nadahnutih igrača.

Na prvu dvoznamenkastu prednost domaće je doveo Tomislav Ružić pogotkom za 27-17 nakon petnaest minuta igre, a da tako i ostane, pobrinuli su se Car i Stipčević koji su bolju igru Zadra okrunili tricama. 

Vodio je nakon tih ubačaja Zadar sa 35-21 tri minute prije kraja poluvremena, no Gordić sa pet uzastopnih poena, te Simonović koji pogađa nakon četvrtog uzastopnog neuspješnog napada Zadra smanjuju na samo šest razlike tridesetak sekundi prije kraja poluvremena.

Srećom po Zadar gosti do kraja poluvremena prvo promašuju otvoren šut za tri, što kažnjava Stipčević, a potom i pod svojim košem gube loptu pa Car u posljednjoj sekundi zabija za okruglih deset razlike (39-29) na poluvremenu.

U trećoj četvrtini nastavilo se mučenje na obje strane terena, rijetke koševe postizali su Stipčević i Plaisted na jednoj te Vitkovac i Dragičević na drugoj strani. Gosti su bili malo precizniji pa su se približili u jednom trenutku na samo šest razlike, no na deset razlike ipak vraća probuđeni Perić sa pet uzastopnih koševa. 

Svoju su prednost Zadrani zadržali sve do posljednje minute četvrtine, a onda prvo Maraš, pa Šehović pogađaju trice i dovode goste na samo četri poena zaostatka. Do kraja četvrtine Morović i Otašević razmijenili su po dva bacanja, a razigravač Zadra  poentira i u posljednjem napadu pa se u zadnju četvrtinu ušlo rezultatom 62-56.

Početak četvrte, baš kao i kraj treće četvrtine obilježio je Vedran Morović, koji je sjajno kreirao zadarske napade i bio zaslužan za gotovo svaki poen, no Zadar se nije rezultatski odvojio također njegovom zaslugom. Naime, dvaput je zaspao u obrani, a Otašević je to znalački kaznio tricama, pa je pet minuta prije kraja na semaforu svijetlilo 73-64.

Jusup: Pritisak se osjetio na svakoj lopti

Danijel Jusup: Večeras smo pobijedili u jednoj teškoj psihološkoj bitci. Osjetilo se opterećenje u svakom šutu, na svakom dodavanju. Ipak, uspjeli smo pobijediti i zato čestitam svojim igračima. Budućnost je držala priklučak tricama u drugom poluvremenu, a i mi smo napravili nekoliko glupih grešaka koje su ih vratile u susret. Srećom, pobijedili smo i ova će nam pobjeda puno značiti za nastavak sezone jer smo istrpili veliki pritisak.

Dejan Radonjić: Čestitke Zadru na zasluženoj pobjedi. Mi smo loše počeli susret i Zadar je tu stekao prijeko potrebno samopouzdanje. Mi smo se vratili s dobrim šuterskim dionicama, i imali smo dobru priliku, no promašili smo neke zicere i to je u konačnici presudilo u korist domaćina.

Ružić je tu prednost povećao, no Jeretin ju je sa pet uzastopnih ubačaja znatno smanjio (75-69) i doveo Budućnost u priliku da zakomplicira situaciju. Odgovorio mu je tek Stipčević sa četiri uzastopna poena, no Jeretin se nije zaustavio, postigao je još pet koševa u nizu i Budućnost je dvije minute prije kraja ponovo došla na minus šest, 80-74.

Nakon promašenog zakucavanja Maraša, i jednog pogođenog bacanja Plaisteda, Jeretin je pogodio tricu za svoj 13. uzastopni koš i približavanje na samo minus četiri, na ulasku u posljednjih 60 sekundi.

Novi promašaj Zadra Otašević je kaznio samo jednim pogođenim bacanjem, a Stipčević, nakon Ružićevog napadačkog skoka, nije propustio svoja dva pokušaja pa je Zadar stigao do nedostižnih 83-78.

Najbolji kod pobjednika bio je Stipčević koji je utakmicu  završio sa 23 koša, 4 skoka i 5 asistencija, te valorizacijom 37, dok je najveću podršku imao u Plaistedu koji je postigao 14 koševa, skupio 4 skoka i 3 blokade. 

Goste je predvodio Jeretin koji je postigao 23 koša, a dobar je bio i Otašević koji je postigao 14 koševa.  

KK Zadar - KK Budućnost  83-78 (22-15, 17-14, 23-27, 21-22)

KK Zadar: Rančić 3, Perić 10 (5 sk), Stipčević 23 (4 sk, 5 as), Boisa, Šarlija 4, Marčinković, Ružić 13 (6 sk, 4 as), Bilan, Morović 8, Car 8, Škifić, Plaisted 14 (4 sk)

KK Budućnost: Šehović  3, Jeretin 23, Popović, Ljubičić, Gordić 10, Barović, Otašević 14, Dragičević 6 (7 sk), Simonović 9, Maraš 4, Vitkovac 9, Savović


Reci što misliš!

  Vezane vijesti