Sport

Košarka, NLB liga

NLB liga: Četiri hrvatska kluba, četiri nepoznanice

NLB liga: Četiri hrvatska kluba, četiri nepoznanice

Počinje osma sezona natjecanja u NLB ligi

Još su dva dana do početka nove, osme sezone natjecanja u regionalnoj košarkaškoj ligi. U posljednje dvije sezone dominirao je beogradski Partizan, a kao potvrda kvalitete Vujoševićeve momčadi došao je i poziv na NBA turneju.

I dok Partizanovi mladci skupljaju iskustvo igrajući sa NBA momčadima (Denver, Pheonix) i zbog toga preskaču prvo kolo NLB lige, hrvatski se klubovi marljivo pripremaju za novu sezonu.

Prvenstvo u petak otvaraju Bosna i Zagreb, a baš je momčad iz Trnskog najveća nepoznanica uoči ovog prvenstva. Ambicije nisu visoke, ali igrački kadar je vjerojatno najjači ikad okupljen u Novom Zagrebu. U pripremama su nanizali devet uzastopnih pobjeda, no hoće li tako i nastaviti?

Najveće pojačanje je ostanak Ante Tomića, prošlogodišnjeg MVP-ja lige, a ostali su i iskusni Štimac, Krstić i Mulaomerović. Tu su i dalje  opasni Simon i Babić, te sve bolji i potentniji zadranin Luka Žorić. Drugi Zadranin je Toni Dijan, a pridružio im se i jedan bivši igrač Zadra. Pankracije Barać je prošle godine u Belgiji osvojio trostruku krunu sa Chaleroijem, ali nije odigrao sezonu za pamćenje pa će sreću okušati na parketima gdje je već "žario i palio". Novca Zagrebašima očito ne fali pa su pred kraj prijelaznog roka doveli i kapetana hrvatske košarkaške reprezentacije - Nikolu Prkačina. Mrave i dalje vodi Denis Bajramović, i veliko je pitanje kako će se on snaći u vođenju momčadi prepune poznatih imena i ega. 

U subotu svoju premijeru u regionalnoj ligi imat će Cedevita, momčad iz zagrebačkog Podsuseda, koja svoje utakmice igra u dvorani Sutinska Vrela. Klub je to bez navijača, s velikim imperativom rezultata. Posljednjih godina pokušavali su u regionalnu ligu preko A-1 lige, ali na kraju su morali "kupiti" pozivnicu. Prvenstvo otvaraju u gostima kod Heliosa u Domžalama.

Inače, Cedevita je složila respektabilnu momčad, a vodi ju iskusni Srđan Subotić, bivši strateg Splita. U momčadi ima iskusne Andriju Žižića, Barišu Krasića, Srđana Subotića, tu je i kanadski reprezentativni bek Jermaine Anderson, te američko krilo Thomas Mobley. Doveden je i Damjan Rudež koji je nakon Splita godinu dana igrao za Union Olimpiju, a ostali su Kaštropil, Petrović, Kovačević, a priliku bi trebao dobiti i mladi reprezentativni šuter Dino Butorac (1990. g.). Cedevitin je cilj osigurati ostanak u ligi, odnosno izbjeći posljednje mjesto.

Prvak Hrvatske Cibona u prvom kolu dočekuje slabašnu momčad Širokog i u prvenstvo bi unatoč problemima trebala ući pobjedom.

Naime, nakon uspješne protekle sezone, pod Tornjem muku muče sa krpanjem rostera. Otišao je dugovječni direktor Bože Miličević, i instantno su se pojavili problemi. Cibosi mjesecima nisu dobili plaće, ali to upravu nije spriječilo da dovede dva inozemna pojačanja. Stigli su američki bekovi Antonio Greaves i Jamon Gordon, koji bi trebali upotpuniti mjesta koja su upraznili Kus, Calloway. Prkačina će nadomjestiti tridesetogodišnji Dalibor Bagarić, iz Španjolske je stigao reprezentativni bek Marko Tomas, a na putu mu se pridružio i talentirani Bojan Bogdanović (1989. g.) koji je protekle sezone nastupao za drugu momčad Real Madrida. Ipak, njih dvojca  sasvim sigurno neće nadomjestiti kvalitetu koju je sa sobom u Maccabi odnio Alan Anderson. Na klupi je još uvijek Velimir Perasović, kapetan je postao Marin Rozić, a tu su još Princ, Vukušić, Troha, Andrić i vječno ozlijeđeni Vrbanc. Cibona, kao i uvijek pretendira na Final Four. 

Zadar je nakon neuspješne i skupe prošle sezone napravio potpuni zaokret. Otišli su starosjedioci Gečevski, Johnson i Macura, i buđet momčadi je poprilično smanjen. U skladu s financijama Zmago Sagadin je složio momčad, koja će prije svega tražiti rezultat kroz tvrdu obranu. Dovedena su dva mlada Amerikanca, brzi i skočni krilni igrač solidnog šuta - Micah Downs, te "igrač zadatka" Trent Plaisted. On bi, naime, trebao "rješavati" teške centre u reketu. Prvi razigravač je i dalje Rok Stipčević, a društvo će mu praviti Toni Prostran za kojega bi ova sezona trebala biti prijelomna (hoće li konačno igrati?). Marko Car je doveden kao "igrač za trening", pred kraj sezone profilirao se u startera, da bi na ovoljetnim pripremama bio najbolji strijelac svoje momčadi. Damir Rančić imao je reprezentativno ljeto bez predaha, i trebat će mu vremena da se "rekupera", ali on je i dalje prva zadarska šuterska opcija o kojoj će puno toga ovisiti. Hrvoje Perić je "ovog ljeta puno radio", popravio šut, no pitanje je hoće li se konačno isprofilirati kao konstanta na čije koševe i skokove trener uvijek može računati. Centarske pozicije zauzimaju novi kapetan Tome Ružić, i borbeni Vladimer Boisa, no Zadar i dalje nema igrača koji će kvalitetno odigrati leđima košu. Macurine minutice, uzet će Jure Škifić koji je prošle sezone nastupao za Dubrovnik, a priliku u prvoj momčadi trebali bi dobiti Marčinković, Batur i Šarlija. Činjenica je da je Zadar mlad, poletan i jeftin, no hoće li to kroz sezonu prečesto biti alibi? Ako ne bude, sezona će biti uspješna.

U prvom kolu, u subotu u 16 sati, Zadrani u Višnjiku dočekuju osnaženu Union Olimpiju.


Reci što misliš!