Sport

Nogomet

Danijel Pranjić: Čast je kad vas želi trener kao Van Gaal

Danijel Pranjić: Čast je kad vas želi trener kao Van Gaal

Grad je sjajan, klub također, a sa suigračima se izvrsno slažem

Veliki intervju objavila je prestižna njemačka sportska internetska stranica Spox s hrvatskim nogometnim reprezentativcem Danijelom Pranjićem (28).

Podsjeća se u njemu da je Pranjić iz svoga džepa platio razliku od 700 tisuća eura ne bi li realizirao transfer iz Heerenveena u Bayern, momčad koja je u predsezoni osvojila pripremni turnir Audi Cup, koji se igrao u Münchenu na Allianz Areni. U finalnoj utakmici domaća je momčad svladala Manchester United nakon boljeg izvođenja udarca s bijele točke (bilo je ukupno 7-6). Jedan od izvođača bio je i Pranjić, međutim, njegov je udarac ukrotio Unitedov vratar Edwin van der Sar.

- Prvo sam htio pucati u omiljeni mi lijevi kut, ali sam primijetio da ga Van der Sar pokriva. Kada sam loptu uputio u desnu stranu začudilo me kako je sada ondje. Čuo sam da je tom obranom slomio prst ruke. Ispalo je loše i za mene i za njega kojem želim sve najbolje.

* Jeste li u svojih prvih pet minhenskih tjedana doživjeli još kakvo neugodno iskustvo?

- Ne, sve je savršeno. Grad je sjajan, klub također, a sa suigračima se izvrsno slažem. Čini mi se svi u Bayernu vuku na istu stranu.

* Kako je s poznavanjem njemačkoga jezika?

- Nije loše. Na žalost nisam imao previše vremena naučiti ga, pa moram pronaći nekoga tko će mi u tome pomoći, premda nešto razumijem. Pogotovo u nogometnom kontekstu.

* Mogao bi vam Ivica Olić pomoći.

- Moram priznati da pričamo hrvatskim jezikom. Poznajemo se iz reprezentacije gdje mi je pričao mnogo o Bundesligi. Nadam se da ću dobro igrati, tako će mi sve biti lakše, a neću niti Ivici ići na živce (smijeh).

* Tijekom ljetne stanke govorilo se i da bi Darijo Srna mogao doći u Bayern. Bi li se on uklopio ovdje?

- Dobar sam prijatelj s Darijem, a za to znam samo iz novinskih napisa. Darijo je sjajan nogometaš sposoban igrati na desnoj strani, u obrani i u veznome redu. Zadivljuje me njegova snaga.

* Na vašem je dolasku inzistirao Louis van Gaal. Kakav je vaš odnos?

- Nisam ga poznavao prije dolaska u Bayern. Ali kada vas traži trener koji je s Barcelonom i Ajaxom postigao velike uspjehe, onda je to čast. Bila bi svakome igraču.

* Na čemu Van Gaal daje naglasak za vrijeme treninga?

- Treninzi su intenzivni, a Van Gaal mnogo polaže na razgovore s igračima. Meni je to kao igraču veoma važno. Lijepo je kada vas netko hvali, ali i kada vam ukazuje na pogreške, samo se tako može unaprijediti nečija igra. Treneru se nikako ne sviđa ako je netko dekoncentriran za vrijeme treninga gdje pokušavamo čuvati loptu dugo u posjedu. Na tome Van Gaal inzistira.

* Za vrijeme pripremnih utakmica često ste igrali na lijevoj strani veznoga reda, a u utakmici (DFB Pokala) protiv Neckarelz lijevoga beka. Koja vam je pozicija draža?

- U veznome redu, to mi je omiljena pozicija. Moje su prednosti brzina i tehnika, a to u vezi više dolazi do izražaja. Ukoliko će trener odlučiti da je bolje igrati više odostraga, i to će mi biti drago.

* Posljednje dvije sezone poziciju lijevoga veznog igrača uglavnom je držao Franck Ribery. Možete li razveseljavati Bayernove navijače na sličan način?

- Ne bih se uspoređivao s njime, on je u ovome trenutku jedan od najboljih svjetskih ofenzivnih igrača. Možemo biti sretni što ga imamo u momčadi. Ja imam svoj stil i njime ću pokušati pripomoći klubu. Uspijem li u tome, i navijači će biti na mojoj strani.

* Ali konkurencija u veznome redu je zastrašujuća.

- Svakako, no ja ću dati sve od sebe na svakome treningu i na svakoj utakmici. Nogomet ja zapravo vrlo jednostavan - igraju najbolji. Kada ću dobro igrati, bit ću u početnom sastavu, a već sada mislim da za to imam šanse.

* Iako njemačka Bundesliga još uvijek nije započela, možete li usporediti nju i nizozemsku Eredivisiju?

- Mogu, oduvijek ju pratim. Mnogi su Hrvati kroz godine u njoj igrali. U Nizozemskoj su više orijentirani napadu, dok je obrana u drugome planu, zbog čega na utakmicama ima mnogo golova. Ovdje se više pazi na taktičku disciplinu.

* Lani je Bayern igrao četvrtfinale Lige prvaka u kojem je Barcelona bila bolja. Je li Bayern danas jača momčad?

- U utakmicama protiv Milana i Manchester Uniteda smo dokazali da se možemo pobijediti nogometne velikane. Iako, to su bile samo pripremne utakmice. Smatram da nam je prioritet osvojiti prvenstvo, Liga prvaka na drugome je mjestu. Prošle sezone Barcelona je bila prejaka, ove sezone postoji deset momčadi koje mogu računati na naslov. I Bayern je među njima. Nadam se da ćemo doći dalje od četvrtfinala - zaključio je Pranjić.

Reci što misliš!