Sport

Nogomet,

Luka Modrić: Igranje za Hrvatsku znači mi sve

Luka Modrić: Igranje za Hrvatsku znači mi sve

Još uvijek nismo odustali od borbe za prvo mjesto!

Engleski Guardian donosi toplu ljudsku priču o Luki Modriću koji je, između ostalog, opisao i osjećaje koji ga prožimaju dok nastupa za hrvatsku reprezentaciju.

Ipak, na početku teksta Modrić je, po tko zna koji puta, analizirao svoju prilagodbu na engleski nogomet i dolazak u Tottenham koji ga je platio 16.5 milijuna funti. Guardian podsjeća na špekulacije da su Modrića, tijekom njegove zadnje sezone u Dinamu, pratili Barcelona i Chelsea. Na kraju se ipak skrasio u Tottenhamu, koji u prva dva mjeseca nije dobio niti jednu utakmicu, te je tavorio na začelju ljestvice u Premiershipu.

- Bilo mi je baš teško, nisam očekivao takav start. Stalno sam se pitao što mogu učiniti kako bih popravio takvo stanje i kolika je moja krivica? Bez obzira na to, nikada nisam sumnjao u sebe, kao što nikada nisam ni dvojio da ćemo krenuti s boljim rezultatima. Nakon što se to i dogodilo, sada više nema pritiska. Dakako, otkad smo pobjegli s dna ljestvice i skinuli brige oko ostanka u ligi, sve je puno lakše.

Guardianova priča o Modrićevoj karijeri u reprezentaciji počela je prisjećanjem na dvije velike pobjede Hrvatske protiv Engleske u kvalifikacijama za Euro 2008. godine. Nakon što je Hrvatska proslavila dvostruki trijumf protiv ''Tri lava'' i osigurala ulaznicu za EURO, a Engleze pobjedom na Wembleyju eliminirala iz utrke, postalo je jasno da Modrić ima mogućnost zablistati na najvećim nogometnim pozornicama, piše Guardian.

- Eh, to je bila utakmica! Uoči dvoboja je naš izbornik Slaven Bilić odigrao tako važnu ulogu. Rekao mi je: ''Luka, već si odigrao toliko dobrih utakmica, danas nemaš potrebe nikome ništa dokazivati. Samo budi ono što jesi. Igraj bez pritiska i sve će dobro završiti''. Tako je doista bilo.

Guardian doslovno citira Modrića u opisu atmosfere nakon te utakmice:

- Fenomenalno!

Dakako, uz dodatak:

- Osjećaj je bio izvanredan. Igranje za Hrvatsku znači sve! Potpuno drukčiji je to osjećaj nego igrati za svoj klub. U dresu reprezentacije Hrvatske nosite puno više emocija. S obzirom na sve loše događaje iz rata, mi doista s velikim zanosom igramo za reprezentaciju i uvijek jedva čekamo sljedeću utakmicu – kaže Luka.

Ždrijeb je Hrvatsku i Englesku opet spojio u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, ali, ovoga puta nije bilo tako ''fenomenalno'' za Hrvatsku, piše Guardian, aludirajući na pobjedu Engleza u Zagrebu 4-1. Modrić nudi objašnjenje velike transformacije Engleza u samo jednoj riječi:

- Capello! Naime, igrači su manje – više isti kao i ranije, ali razliku donosi trener. On je taj koji im je usadio samopouzdanje koje im je nedostajalo. Capello je jedan od najboljih svjetskih trenera. Iskreno govoreći, naš kvalifikacijski put nije počeo baš najbolje. Englezi sada imaju veliku prednost. Za nas je najvažnija sljedeća utakmica, u lipnju protiv Ukrajine, budući da su nam oni glavni konkurenti u utrci za drugo mjesto.

Ipak, Luka upozorava Engleze:

- Još uvijek nismo odustali od borbe za prvo mjesto! Ukoliko dobijemo sve utakmice do kraja, a Englezima se dogodi pokoji loš rezultat, još uvijek možemo biti prvi u skupini na kraju.

Guardianova priča ponovno nas vraća u Lukino djetinjstvo i dane nogometnog i životnog odrastanja. Podsjećanje na ratne strahote i Lukinog djeda koji je bio mučki ubijen.

- Ne možete to zaboraviti, ali morate se okrenuti budućnosti.

Podsjetio je opet na epizodu u Zrinjskom, u kojem je igrao na posudbi. Epizodu koja mu je uvelike pomogla u prilagodbi na sve surovosti nogometnog profesionalizma.

- Tada sam imao 17 godina i stekao dragocjeno iskustvo. Bila je to vrlo surova i teška liga u kojoj su suci dopuštali svašta. Država je bila podijeljena na srpski, muslimanski i hrvatski dio. Ukoliko bi hrvatska momčad gostovala u nekom drugom dijelu države, pritisak navijača bio je tako golem da su i suci podlijegali. Protivnički igrači startali su na vas vrlo surovo, a suci bi im to tolerirali.

Reci što misliš!