Sport

Košarka, NLB liga

Cibona lakoćom u NLB finale

Cibona lakoćom u NLB finale

Cibona - Hemofarm 77-65

Dvije su identične rečenice rekli Velimir Perasović i Stevan Karadžić odmah nakon pobjede Cibone. "Igraš onoliko dobro koliko ti protivnik dopusti" odnosilo se na objašnjavanje velike razlike, a "Početak utakmice u potpunosti je odredio njen tijek" na razloge zašto Hemofarm nije mogao stići Cibonu.

Jedini hrvatski predstavnik već je nakon prvih deset minuta imao +13 (24:11). Kus i Anderson neumorno su trpali na jednoj strani, a na drugoj su igrači Hemofarma djelovali prilično nervozno. Prvi koš zabili su nakon gotovo tri minute igre, a pretrpjeli su i seriju 16:1 Vukova koju su okrunili Homan i Anderson, krasnim alley-oopom kojeg je tamnoputi Amerikanac zakucao leđima košu. Za taj su potez zaradili veliki pljesak inače izrazito subjektivne beogradske publike.

Vrščani su se smirili tek ulaskom Vladana Vukosavljevića i forsiranjem pick-and-rolla njega i Pavkovića, no Cibosi sjajnu igru iz prve prenose u drugu četvrtinu i vode i 31:14. Ipak, nisu se uspjeli prilagoditi kriteriju slovenskih sudaca, pa Lukša Andrić u manje od minutu zarađuje tri penala, sve u bonusu, a klupa Cibona tehničku. Sreća je tek u pet promašenih bacanja Hemofarma, pa nisu ni mogli bliže od 31:26 i 35:30.

Karadžića zasmetali suci

"Kriterij je bio isti na obje strane, tako da se nismo ni mi mogli prilagoditi, a iako ne volim pričati o sucima, onaj prekršaj Borisova na 35:30 nije postojao", pričao je Karadžić o presudnim trenucima utakmice. "Prekršaj je tu napravio Anderson. Zato smo reagirali tako, zato smo i dobili tehničku i Cibona se u jednom napadu vratila na +10."

Bacanjima Andersona i dvicama Kusa, Callowaya i Homana Cibona odjurila na +12 nakon 20 minuta igre (44:32), a Anderson je već do poluvremena skupio 15 poena.

Cibona je posljednje dvije minute poluvremena igrala zonu, a s istom praksom nastavila je i nakon odmora. Tek je Pavković uspio izvana kazniti takvu obranu, no iznutra su nered zato radili Vukosavljević, Mačvan i Božović. Na jednu znamenku razlike nisu se spuštali jer je Cibona u napadu pokazala strašnu raznolikost.

Uz standardno dobrog Andersona, probudili su se i Kus i Calloway, a pod košem doprinos naizmjence dali Homan i Prkačin, pa je zakucavanjem potonjeg treća završila sa 65:49. Isti recept (zona, Prka na asist Andersona) donio je osam minuta prije kraja novih +17 (68:51).

Hemofarm umalo došao do uzbudljive završnice

Ipak, to je potpuno uspavalo Cibose, pa strpljivom igrom Hemofarm u gotovo sedam minuta igre radi 9:0 koje je tricom zaključio Bojan Krstović.

Dvoranu je utišao Vedran Vukušić, svojim prvim i jedinim ubačajem iz igre, i to iza linije 6,25. Vukosavljević, Marković i Božović bacanjima su dovukli Hemofarm na -6 (71:65), ali u zadnjih 30 sekundi trice iz teških situacija promašuju redom Pavković, Marković i Mačvan, pa Calloway i Anderson postavljaju konačni rezultat i guraju Cibonu u finale, drugi put u povijesti regionalnog natjecanja.

U dresu Cibone Anderson je upisao 24 koša, pet skokova i četiri asistencije, a Calloway je susret zaključio sa 18 poena, četiri ukradene lopte i tri asistencije, dok su najviše kod gostiju ubacili Vukosavljević (18p), Pavković i Božović (oba po 12p).

Reci što misliš!