Sport

Nogomet

Barcelona i Chelsea, stari "neprijatelji", opet se gledaju preko nišana

Barcelona i Chelsea, stari

Isti klubovi, novi akteri

Dok se Arsenal i Manchester United nikad nisu sastajali u europskim nogometnim kupovima, Chelsea i Barcelona jedan su od već klasičnih parova, čije se suparništvo zahuktalo od 2000.

Polufinale Lige prvaka donijet će engleski derbi Manchester Uniteda i Arsenala te europski klasik Barcelona - Chelsea, kojemu smo već mnogo puta svjedočili.

Prve utakmice igrat će se na terenima prvonavedenih momčadi u zadnjem tjednu svibnja.

Prvi se sraz Barcelone i Chelseaja dogodio u polufinalu Kupa sajamskih gradova (danas UEFA) 1965/66, a svojom je uzbudljivošću najavio one koji će uslijediti u novijoj povijesti. Barça je prvi susret kod kuće dobila s 2-0, Chelsea je uzvratio istom mjerom u Londonu, da bi majstorica u Rimu donijela apsolutnu prevlast Barcelone i pobjedu od 5-0.

Plavo-crvenima je te godine pripala i konačna pobjeda u tom natjecanju, godinu dana prije no što će isti pokal odnijeti zagrebački Dinamo.

Skoro četvrt stoljeća kasnije, opet je Barcelona bila bolja od Chelseaja, i to u četvrtfinalu Lige prvaka 1999/00. U pred-Abramovičevoj eri, Englezi su na Stamford Bridgeu ostvarili prednost od 3-1, ali je Barca u uzvratu taj zaostatak nadoknadila s 5-1, doduše tek u produžetku.

Veliki su mečevi viđeni i u osmini finala 2004/05, ali je dalje išao Chelsea. Prvi je dvoboj pripao Kataloncima s 2-1, a u dramatičnom revanšu Englezi su počeli s brzih 3-0, zadrhtali nakon Ronaldinhovih 3-2, no ipak izvukli konačan trijumf s 4-2 neregularnim pogotkom Johna Terryja uz prekršaj pri skoku.

I iduće su dvije godine donijele nadmetanje istih rivala. U trijumfalnoj 2005/06, Barca je bila bolja s 2-1 u Londonu (u Messijevoj režiji!) i ekonomičnih 1-1 na Nou Campu. Te je godine, baš kao i 40 godina ranije, Barcelona preko Chelseaja dogurala do europskog pokala.

Sezonu potom, u grupnoj fazi, uspješniji su bili londonski plavci s 1-0 i 2-2, ali su obje momčadi prošle u osminu finala.

Ukupno su Barcelona i Chelsea odigrali 11 susreta u europskim kupovima uz pet pobjeda Španjolaca, četiri Engleza i dva neriješena ishoda. Razlika pogodaka je 22-16 za Barcelonu, ponajviše zbog spomenutih 5-0 u davnoj majstorici u proljeće 1966.

Reci što misliš!