Sport

Škraping

Škraping New Dimension 2009.

Škraping New Dimension 2009.

Dana 22. veljače organizatori su odradili zadnji pregled Light staze, te vam sada donosimo neke pojedinosti sa staze.

Staza Light utrke ide iz centra mjesta Preko, prelazi preko glavne ceste i panoramskim putem te stazom preko mocira vodi do prvog vrha Fratar na 183 m nadmorske visine.

Kad stignete na vrh Fratar i poništite prvu kontrolnu točku, preko mocira i ograda JI od vrha, dolazite do obalnog pojasa. Silazak sa vrha do mora traje oko 30-45 minuta. Kako je ispod vrha lanac litice visine izmedju 4-5 metara, preporučljivo je pratiti ucrtanu stazu.

Dolaskom do obale, počinje lagani škraping, po kamenim pločama i to tako do uvale Svitla

Od uvale Svitla, staza i dalje nastavlja tik uz more, samo sa jednom razlikom - dolazi pravi Škraping!!! Oko 2,5 km škrapa i samo škrapa i tako sve do uvale Željina Vela.

Dolaskom u uvalu Željina Vela poništavate drugu kontrolnu točku na kuponu i stazom kroz makiju i tunele od crnike dolazite ispod vrha Sv. Mihovil, odnosno na liticu Željina stijena.

Na Željina litici, za one odvažnije pripremili smo slobodno penjanje u suradnji sa GSS-om. Penjanje na stijenu nije obavezno, već za one koji to žele.

Od Željina litice, stazom sa JZ strane vrha Sv. Mihovil, dolazite do utvrde na vrhu, gdje se poništava 3 kontrolna točka.
Utvrda se nalazi na 250 m nadmorske visine još od 14 stolječa. U utvrdi vas očekuje voda za nadopunjavanje zaliha.

Od utvrde, put vas vodi do drugog vrha, Vela Glava na 236 m nadmorske visine, koji je i 4 kontrolna točka. Vrh Vela Glava, odigrao je veliku ulogu u Domovinskom ratu. Sa tog mjesta se kontrolirao cijeli zračni prostor Zadarske županije. Od tog vremena, na vrhu su ostale dvije građevine u kamenu.

Od vrha Vela Glava, staza se spušta u maslinike i kroz kilometre suhozida dolazi se do 5 kontrolne točke, tj. do lokaliteta Poljane.

Od lokaliteta Poljane, ugodnom šetnjom dolazite do slikovitog mjesta Poljana, gdje se na rtu Sv. Petar, nalazi istoimena romanička crkvica iz 13. st., koja je ujedno i posljednja, 6 kontrolna točka.

Od Poljane do cilja, Preka, vodi vas cesta uz obalu.

Više informacija na skraping.blog.hr/

Željina litica Škraping New Dimension 2009.

 


Reci što misliš!