Sport

Košarka, Izbor košarkaša Europe

La Gazzetta dello Sport: Pau Gasol europski košarkaš godine

La Gazzetta dello Sport: Pau Gasol europski košarkaš godine

Toni Kukoč je pet puta bio izabran za najboljeg Europljanina, a Dražen Petrović četiri puta

Centar španjolske reprezentacije i LA Lakersa Pau Gasol pobjednik je izbora talijanskog sportskog dnevnika La Gazzetta dello Sport za najboljeg europskog košarkaša 2008. godine.

Gasol je prošle godine igrao u finalu NBA lige sa svojim LA Lakersima i u finalu košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Pekingu sa španjolskom reprezentacijom. U jubilarnom 30. izdanju uglednog i vrlo cijenjenog izbora Gazzette, u kojem su članovi žirija samo košarkaši, treneri i novinari, Gasol je trijumfirao ispred suigrača u reprezentaciji i još jednog košarkaša iz NBA lige, člana Portland Trail Blazersa Rudyja Fernandeza. Treći je bio Turčin Hidayet Turkoglu.

Gazzeta će tek 2. siječnja objaviti službene rezultate, a zasad je poznato da je jedini Talinan među 10 najboljih Danilo Gallinari na devetom mjestu.

Gasol je na tronu u ovom izboru naslijedio prošlogodišnjeg pobjednika, Francuza Tonyja Parkera. Prije njega, pet puta zaredom najbolji je bio Niemac Dirk Nowitzki.

Što se tiče povijesti ovog izbora, Toni Kukoč je pet puta bio izabran za najboljeg Europljanina, a Dražen Petrović četiri puta. Rekorder je Litavac Arvidas Sabonis sa šest naslova.

Za najbolju košarkašicu u 2008. godini izabrana je 28-godišnja Belgijanka Ann Wauters, centar San Antonio Silver Starsa. Wauters je peti pula laureat u Gazzettinom izboru, po čemu je rekorderka. Najbolja je bila i 2001., 2002., 2004. i 2005. godine.

Dodajmo da je Hrvatska i u ženskoj konkurenciji imala pobjednicu ovog izbora, Daniru Nakić, koja je trijumfirala tri puta zaredom, od 1988. do 1990. godine, ali se ta priznanja, dakako, odnose na vrijeme bivše Jugoslavije.

Reci što misliš!