Sport

Nogomet

Zahora i Pranjić najbolji hrvatski strijelci

Zahora i Pranjić najbolji hrvatski strijelci

Dario Zahora u prosječnoj slovenskoj ligi zabio je 12 golova u 18 utakmica

Sezone u europskim nogometnim ligama bliže se sredini. Hrvatski strijelci stoje solidno, iako se za nikoga ne može reći da briljira. Vrh dijeli samo jedan.

Najviše je zabio Dario Zahora u prosječnoj slovenskoj ligi, 12 golova u 18 utakmica. Napadač ljubljanskog Interblocka na drugom je mjestu tamošnje ljestvice strijelaca.

Daleko je vrijednija bilanca Danijela Pranjića u nizozemskoj ligi. Igrač Heerenveena skupio je okruglih deset golova u samo 12 utakmica. Jedini je klasični veznjak na listi 11-orice najboljih hrvatskih strijelaca u europskim ligama.

Njegov njuh za gol jedno je hrvatskih nogometnih otkrića ove jeseni. Otkrio ga je sasvim sigurno i izbornik hrvatske reprezentacije Slaven Bilić, koji će o Pranjićevoj raspucanosti morati razmišljati u kontekstu mijenjanja njegove uloge u sustavu igre “vatrenih”. Šteta je jedino što se 27-godišnji Osječanin ozlijedio u dvoboju Kupa UEFA protiv Brage u četvrtak.

Na ljestvici najučinkovitijih Hrvata u inozemnim ligama slijedi 25-godišnji Dubrovčanin Srđan Lakić. Centarfor njemačkog drugoligaša Kaiserslauterna, jednoga od najozbiljnijih aspiranata na povratak u društvo najboljih njemačkih klubova, zabio je devet golova u 13 nastupa. Dio utakmica na samom početku (četiri od prvih pet) započinjao je na klupi. Kao i Pranjić u Nizozemskoj, četvrti je na ligaškoj ljestvici strijelaca.

Mario Bazina drugi je veznjak (vokacijom) na popisu, ali u bečkoj Austriji zapravo igra napadača. U poodmakloj austrijskoj Bundesligi skupio je sedam golova u dvadeset nastupa, Dodao je i tri asistencije.

U zahtjevnoj Primeri fino izgleda učinak Mate Bilića, 28-godišnjeg Splićanina u novom prvoligašu, Sportingu iz Gijona. Napadač asturijskog sastava zabio je šest golova u 12 utakmica i dodao dvije asistencije.

Mladi hrvatski reprezentativac u prošlom ciklusu U21 kvalifikacija, Andrej Kerić, skupio je šest golova i četiri asistencije u dresu češkog Slovana iz Libereca, a do jednakog je broja golova stigao i Danijel Cesarec, još jedan bivši mladi reprezentativac. Danas 25-godišnji Brođanin nakon 12 kola grčke Superlige dijeli prvo mjesto ljestvice strijelaca sa šest postignutih golova.

Od napadača reprezentacije pet i više golova zabili su samo napadači HSV-a: Ivica Olić (6) i Mladen Petrić (5 golova, 4 asistencije). Sveukupno je Petrić za hamburški sastav ove sezone zabio 11 golova.

Igor Budan (Palermo) i Ivan Klasnić (Nantes) zasad su bez golova, kao i još uvijek neoporavljeni Eduardo da Silva (Arsenal), te potencijalni reprezentativac iz Argentine Dario Cvitanich (Ajax). 

 

Najbolji hrvatski strijelci u europskim nogometnim ligama:

 

1. Dario Zahora (26) Interblock Ljubljana Slovenska liga 12 golova (18 nastupa) 1 asistencija

2. Danijel Pranjić (27) Heerenveen Eredivisie 10 (12) 1

3. Srđan Lakić (25) Kaiserslautern 2. Bundesliga 9 (13) 2

4.Mario Bazina (33) Austria Beč Bundesliga 7 (20) 3

5.Andrej Kerić (22) Slovan Liberec Gambrinus liga 6 (16) 4

6. Mate Bilić (28) Sporting Gijon Primera 6 (12) 2

7. Saša Bjelanović (29) Vicenza Serie B 6 (15) 2

8. Ivica Olić (29) HSV Bundesliga 6 (15) 1

9. Nikica Jelavić (23) Rapid Beč Bundesliga 6 (18) 1

10. Danijel Cesarec (25) Asteras Tripolis Grčka Superliga 6 (11) 0

11. Mladen Petrić (27) HSV Bundesliga 5 (14) 4


Reci što misliš!