Sport

Nogomet, 1. HNL

Neodigrana utakmica Rijeka - Dinamo, novi "Slučaja Tomić"?

Neodigrana utakmica Rijeka - Dinamo, novi

U sezoni 1978/79. Rijeka je porazila Dinamo sa 2-1, ali se Dinamo žalio zbog nastupa Edmonda Tomića

Stariji ljubitelji nogometa sjećaju se "Slučaja Tomić", velikog skandala iz 1978/79, u kojemu su Rijeka i Hajduk nadmudrili Dinamo, a i mlađi pamte "Slučaj Krečak i Šupraha" iz 1998/99, kad je Dinamo dvojbeno odnio titulu Rijeci.

Na okruglu godišnjicu oba ova skandala, rodio se novi - "Slučaj viroza", u kojemu je povjerenik 1. HNL Josip Brezni na Dinamovo traženje odgodio utakmicu u Rijeci zbog bolesti većeg broja zagrebačkih nogometaša.

Nadajmo se da će slučaj biti zaključen, po mogućnosti pravedno, prije kraja sezone i da se neće otezati kao "Slučaj Tomić", koji je trajao do 1983., a de facto ostaje otvoren do danas. Upravo je prisjećanje na tu pravnu dramu iz 1978/79 i način na koji je Dinamo bio izigran navelo iskusnije navijače modrih da se itekako vesele kad je 1999. njihov klub, tada zvan Croatia, pod sumnjivim okolnostima osvojio prvenstvo pred Rijekom.

U 90. minuti utakmice zadnjeg kola između Rijeke i Osijeka, sudački tandem Krečak-Šupraha poništio je gol Admira Hasančića, iako zaleđe nije bilo vidljivo ni nakon stotinu pregledavanja usporene snimke. Bila je to u najmanju ruku granična pozicija napadača, koja se obično priznaje kao regularna.

No, titula je pripala Dinamu/Croatiji, a ironije tog raspleta sigurno je bio svjestan i predsjednik HNS-a Vlatko Marković, koji zacijelo nije zaboravio kako je kao Dinamov trener prevaren točno 20 godina ranije u sporu koji je njegov tadašnji klub vodio s Rijekom i Nogometnim savezom Jugoslavije. A što se događalo te 1978/79?

U 1. kolu te je sezone Rijeka na Kantridi svladala Dinamo s 2-1, no modri su još prije utakmice upozorili domaće da će se žaliti ako zaigra njihova prinova Edmond Tomić iz prizrenske Lirije. Tomić je, naime, vukao dva žuta kartona dobivena još u Liriji te je morao pauzirati, ali su Riječani mislili da se kartoni brišu pa je kosovski Hrvat zaigrao.

Dinamo se žalio i nakon dva mjeseca natezanja u prvoj instanci dobio utakmicu s 3-0. Tada se žalila Rijeka, ali je njena žalba odbijena i modri su kraj jeseni dočekali kao vodeći na ljestvici, s dva boda ispred Hajduka. U proljeće se situacija zakuhala jer su momci iz Maksimira, pod vodstvom Vlatka Markovića, igrali odlično i redali pobjede. To mora da je zabrinulo mnoge u državi te je Rijeka uložila novu žalbu, koju joj je Nogometni savez Jugoslavije, suprotno vlastitim propisima, krajem ožujka 1979. usvojio.

Uslijedilo je još nekoliko preokreta, jer je 13. travnja 1979. Komisija za propise opet dala za pravo Dinamu i njegovoj tvrdnji da Tomić nije smio nastupiti. Slučaj je tada došao do zadnje instance, Izvršnog odbora NSJ, koji je 20. travnja te godine konačno, i nezakonito, presudio u korist Rijeke. Tako je na čelo ljestvice izbio Hajduk i na koncu osvojio naslov zbog bolje gol razlike...

Budući da bi s dva boda u Rijeci bio prvak, Dinamo je tužio NSJ srpskom Sudu udruženog rada, pod čijom je ingerencijom bila nogometna organizacija. Četiri godine kasnije, Sud je donio pravomoćnu presudu u korist Dinama, no NSJ se nije udostojio unijeti "ispravak pogrešnog navoda" u svoje papire.

I nakon raspada Jugoslavije i njenog nogometnog saveza, Hajduk je ostao upisan kao prvak za 1979. iako je Dinamo po zakonu i propisima osvojio dva boda više.

Sada je na rasporedu treća runda Rijeke i Dinama, a razvoj sigurno prati i Hajduk, čiji bi izgledi za naslov porasli bude li "virozna" utakmica na Kantridi registrirana s 3-0, samo što je to malo vjerojatno s obzirom na liječničku dokumentaciju koja govori plavima u prilog.

Reci što misliš!