Sport

Košarka, NCAA

NCAA: Kansas i Memphis na Final fouru

NCAA: Kansas i Memphis na Final fouru

Polufinalni parovi su North Carolina i Kansas te Memphis i UCLA

Košarkaši North Caroline i Kansasa, te Memphisa i UCLA-a igrat će u subotu utakmice polufinala Final Foura Američkoga studentskog prvenstva (NCAA) u Alamodomeu.

Sva su četiri polufinalista bili najbolje postavljeni u svojim regijama.

U nedjelju su preostala dva mjesta među četvoricom veličanstvenih osigurali Kansas i Memphis.

Kansas je u finalnoj utakmici Midwest regije pobijedio Davidson 59-57. Bila je to jedina četvrtfinalna utakmica u kojoj nisu igrala dva nositelja. Konkretno, Davidson je ušao u finale regije s desetim učinkom prvog dijela sezone.

U borbi Davida protiv Golijata 'mali' je Davidson imao loptu za produžetak ili za pobjedu 19 sekundi prije kraja utakmice Stephen Curry, najbolji njihov igrač, uzeo je loptu za odluku. Kad nije uspio izgraditi poziciju za šut, gurnuo je loptu suigraču Jasonu Richardsu, čija je trica preko ruke sa sedam metara završila na tabli. Sa sirenom.

Kansas, vodeća momčad konferencije nakon prvog dijela natjecanja, zasluženo je pobijedio obzirom da je vodio tijekom cijelog tijeka utakmice. Imali su i 59-53 u posljednjoj minuti.

Stephen Curry u nedjelju je zabio 'samo' 25 koševa uz loš šut iz igre (9-25, 4-16 za tri poena). Riječ je o igraču koji je u sve četiri prethodne utakmice doigravanja ubacio preko trideset koševa, što je prije njega uspjelo još samo trojici košarkaša u povijesti lige.

Kansas, za koji su Rus Aleksandr Saša Kaun i Mario Chalmers ubacili po 13 poena, ovom je pobjedom prekinuo Davidsonovu seriju od 25 uzastopnih pobjeda, najdulju ove sezone u cijeloj ligi.

U finalu South regije bilo je daleko izvjesnije. Prvopostavljeni je Memphis nadigrao drugog nositelja Texasa 85-67.

Najbolji u pobjedničkim redovima bio je Chris Douglas-Roberts s 25 koševa (14-17 slobodna bacanja), no publiku je na noge podizao freshman Derrick Rose (21 koš, 6 skokova, 9 asistencija), dečko iz Chicaga koji nosi broj 23 na dresu i pokazuje da je puno gledao Michaela Jordana.

Rose je nadigrao najveću zvijezdu suparničkog sastava D. J. Augustina (16 koševa, 4-18 šut iz igre, 4 izgubljene lopte) i odveo svoju momčad do 37. pobjede u sezoni. Poraženi su Memphis Tigersi samo jednom (37-1), čime su izjednačili rekord četiriju prijašnjih sastava iz prve NCAA divizije.

U tri su godine Tigersi pobijedili čak 103 puta, što je drugi najbolji rezultat u NCAA ligi svih vremena.

NCAA, finala regija:

Kansas – Davidson 59-57

Memphis – Texas 85-67

Parovi polufinala Final Foura, subota, San Antonio:

North Carolina – Kansas

Memphis - UCLA


Reci što misliš!