Sport

Ragbi

Australski Hrvati i Maori igraju ragbi meč na Tarara Cupu

Australski Hrvati i Maori igraju ragbi meč na Tarara Cupu

Tarara je maorski naziv dan Hrvatima kako bi ih razlikovali od Engleza

Aucklandski Hrvati i Maori predstojećeg će vikenda održati godišnji ragbi meč na stadionu Waitemata Park, tradicionalni Tarara Cup, koji je dobio ime po maorskom nazivu za Hrvate - Tarara, najavio je u četvrtak novozelandski news portal - Stuff.

Tarara kupom obilježava se zajednička povijest pripadnika dvaju naroda na Novom Zelandu, koji su živjeli, ženili se i radili jedni uz druge na poljima novozelandskog 'kauri-gum' jantara i u vinarijama, dulje od 100 godina.

Tarara je maorski naziv dan Hrvatima kako bi ih razlikovali od Engleza.

Trener hrvatske momčadi Michael Gugich kazao je da se godišnji ragbi meč održava već dulje od 40 godina.

'On je igran između Jugoslavena i Maora do početka 90-ih godina. Od 2002. je ponovo pokrenut između Hrvata i Maora u Aucklandu', rekao je Gugich.

Maorska momčad dobila je zadnja tri meča, no Gugich kaže da njegov tim ovog puta može pobijediti.

'Prošle su godine poentirali za pobjedu u zadnjoj minuti. Utakmice su uvijek bile prilično izjednačene. Obje momčadi imaju pod dvije jake napadačke postave i rezultatski je uvijek tijesno', kazao je Gugich.

On je potvrdio da će u hrvatskoj momčadi nastupiti igrači iz B postava prvoligaških klubova Auckland i North Harbour, Dean Budd i Jedda Jakicevich, te juniorski reprezentativac Novog Zelanda Anthony Borich, ako ga pusti njegov klub North Harbour.

Gugich je kazao kako želi iskoristiti meč da promovira više obećavajućih mladih igrača, koji bi iduće godine mogli pojačati reprezentaciju Hrvatske.

'Želimo promovirati nekoliko tih momaka da odu u Hrvatsku iduće godine kako bi pomogli u pokušaju kvalificiranja za svjetsko prvenstvo na Novom Zelandu 2011.', dodao je.

Igrač Boricheve klase bio bi ogroman doprinos Hrvatskoj, no Gugich ističe kako su na prvom mjestu njegove ambicije da uđe u 'All Blacks' - seniorsku reprezentaciju New Zelanda - nazvanu tako po tradicionalnim crnim dresovima.

Ulazak u 'All Blacks' još je u njegovu dometu. No ako ne uspije u tome u iduće dvije godine, mislim da će definitivno pokušati pomoći Hrvatskoj, ocijenio je Gugich.

 


Reci što misliš!