Sport

Završnica Kupa Krešimira Ćosića

Zadar bolji od Splita drugi put u četiri dana, sutra u polufinalu Kupa čeka ga Cedevita

Zadar bolji od Splita drugi put u četiri dana, sutra u polufinalu Kupa čeka ga Cedevita
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Košarkaši Zadra plasirali su se u polufinale završnice Kupa Krešimira Ćosića pobjedom nad Splitom rezultatom 80-64. Zadrani su najveći dio posla obavili u prvoj četvrtini utakmice, u kojoj su ostvarili prednost od 24 koša viška što do kraja utakmice Split nije mogao dostići.

Samo četiri dana nakon utakmice na Gripama i dramatične pobjede Zadrana protiv Splita u sklopu hrvatskog košarkaškog prvenstva, danas su se isti suparnici u Šibeniku sučelili u četvrtfinalnom dvoboju završnice Kupa Krešimira Ćosića. 

Pravo nastupa za Zadar nije imao Ivan Ramljak zbog već odigrane utakmice u sklopu istog natjecanja u dresu Zagreba.

Za razliku od prve utakmice, kada je pitanje pobjednika riješeno tek nakon produžetka, danas su košarkaši Zadra fantastičnom prvom četvrtinom utakmice koju su dobili rezultatom 28-4, već nakon 10 minuta igre utabali sebi siguran put prema pobjedi i plasmanu u polufinale.

Košarkaši Zadra su poput Tornada prohujali dvoranom na Baldekinu pomevši pod sa svojim protivnikom, koji je svoja dva jedina ubačaja u prvoj četvrtini postigao u drugoj i devetoj minuti. Za to vrijeme, košarkaši Zadra na krilima fantastične obrane složili su seriju 22-0, koja im je na kraju prve četvrtine donijela ogromnu prednost od čak 24 koša viška.

Nakon neprepoznatljivog početka, Splićani su se ipak u drugoj četvrtini malo konsolidirali i do kraja prvog poluvremena smanjili na za njih nakon svega viđenog ipak podnošljivih 15 koševa zaostatka, (28-43). Kumovale su tome i neke nepotrebno izgubljene lopte igrača Zadra, možda i prebrzo vađenje iz igre Vladovića i Marinkovića, međutim nema se što zamjeriti treneru Zadra Aramisu Nagliću što je htio odmoriti svoje igrače. 

Zadrani su na Baldekinu imali veliku podršku Tornada, koji ni ovoga puta nisu zaboravili skandiranjem pozvati Upravu KK Zadar da odstupi. Sutra u utakmici protiv Cedevite, sigurno da će broj Zadrana koji će potegnuti do Šibenika biti još i veći. 

Nakon velikog odmora, Split se bolje snašao i u trećoj četvrtini utakmice, koju je dobio rezultatom 21-16 i tako zadarsku prednost uoči posljednjih deset minuta igre otopio na samo +10, (59-49). Zadar se vidljivo opustio, dosta teže nego što je to bio slučaj ranije igrači Aramisa Naglića rješavali su napade u igri pet na pet, što je razumljivo rezultiralo i malom nervozom na klupi Zadra. 

Međutim u posljednjoj četvrtini nije bilo vremena ni mogućnosti da Split sustigne zaostatak. Osim na početku četvrtine, kada je prednost Zadra u dva navrata smanjena na osam koševa viška, Zadrani su do kraja utakmice pod kontrolom držali dvoznamenkastu prednost, koja je do kraja utakmice narasla na ukupnih 16 koševa viška, za konačan rezultat utakmice 80-64.

Velika prednost koju su igrači Zadra stekli nakon prvih deset minuta igre pokazala se krucijalnom. Splićani su istina dali sve od sebe i pokušali do kraja utakmice završnicu učiniti zanimljivom, međutim Zadar je večeras bio dosta bolja momčad i zasluženo ulazi u polufinale, gdje ga sutra čeka veliki okršaj s prvim favoritom Kupa, Cedevitom. 

Pod dirigentskom palicom Jakova Vladovića, koji je završio utakmicu s 13 koševa i 10 asistencija, Zadar je ponajviše njemu na terenu izgledao kao momčad koja ima glavu i rep. Dobru utakmicu odigrao je i Ivan Marinković, koji je ubacio 15 koševa i sakupio 6 skokova. Boris Barać dodao je 12 koševa, Maj Kovačević uz dvije trice 10. 

Mateo Kedžo vukao je Split koliko je mogao, međutim sa svoja 24 ubačena koša ostao je u potpunosti usamljen. Koliko su skromnu utakmicu odigrali Splićani, govori podatak da je drugi najbolji strijelac u redovima Žutih bio razigravač Goran Filipović s tek 9 koševa. Zadarska obrana ugasila je učinak Širka, Jukića i Rančića. 

KK Zadar - KK Split  80-64   (28-4, 15-24, 16-21, 21-15)

Šibenik - Dvorana Baldekin, gledatelja: 900   Suci: Srđan Dožai, Siniša Erceg i Alfred Jovović

KK Zadar: Bašić 9, Vladović 13, Marinković 15, Barać 12, Mazalin 8, Kovačević 10, Vraneš, Krajina 8, Brzoja 1, Franke 4, Georgiev, 

KK Split: Dijan, Rančić 7, Filipović 9, Kalajžić 2, Kanaet 8, Subotić 2, Kedžo 24, Jukić 8, Širko 2, Najev 2, Galić, Marić


Reci što misliš!

  Vezane vijesti