Sport

Košarka, ABA Liga

Zadar protiv Cibone stigao do bodova spasa, no ostao bez Vladovića, Bašića i Mazalina

Zadar protiv Cibone stigao do bodova spasa, no ostao bez Vladovića, Bašića i Mazalina

Pred nešto više od 2000 gledatelja koji su došli uživo bodriti svoju momčad, košarkaši Zadra upisali su pobjedu nad Cibonom s rezultatom 85-84. Apsolutni heroj pobjede Zadra bio je Maj Kovačević ubačajem iz odbijanca sa zvukom sirene

Već nakon tri minute igre Cibona je stigla do velike prednosti 4-12. Reynolds i Šakić pogodili su svaki po tricu, dok se kroz reket nekoliko puta prošetao Sulejmanović, pa je klupa Zadra u jako ranoj fazi utakmice morala pozvati minutu odmora.

Po povratku na parket Cibona je stigla i do 10 koševa prednosti, a pri rezultatu 8-18, Naglić je iz igre izvadio pomalo uspavanog Ramljaka i u igru uveo Mazalina koji je brzom tricom pokrenuo veliku seriju Zadra u kojoj su još sudjelovali Marinković, Barać i Vladović, a upravo se dokapetan pri košu za vodstvo 20-18 ozlijedio te je s bolnom grimasom i vidno šepajući napustio igru. Tu se i zaustavila serija Zadra na 12-0, a klupa gostiju je pozvala minutu odmora. Vladović se u nastavku utakmice pokušao vratiti na parket, no jednostavno nije išlo pa je propustio ostatak susreta.

Po povratku na parket Reynolds je s jednim slobodnim bacanjem ubacio prvi koš za goste nakon gotovo 4 minute posta, međutim dvostrukom mu je mjerom uzvratio Barać, a odmah potom je i Marinković zakucao i Zadar je stigao do prednosti 24-19. Do kraja prve dionice još je Žorić uspio smanjiti zaostatak Cibona na 24-21.

U nastavku je Cibona nanizala još 8 koševa i tako stigla do nove velike prednosti 24-29, no goste svojom prvom tricom prekida Kovačević. Uslijedio je još jedan period dobre igre Zadra kojom su stigli do još jednog vodstva od 5 koševa, 38-33. Mulaomerović je morao pozvati minutu odmora, što se pokazalo dobrim potezom za njegovu momčad budući da su do kraja poluvremena postigli 8 koševa, a Zadar 4 pa je rezultat nakon 20 minuta igre glasio 42-41 u korist Zadra.

Strijelce Zadra nakon 20 minuta igre predvodili su Marinković i Barać s po 13 koševa svaki, dok se kod Cibone najviše istaknuo Sulejmanović s 10 koševa.

ABA liga, 24 kolo: KK Zadar - KK Cibona 85-84 ABA liga, 24 kolo: KK Zadar - KK Cibona 85-84

Iako je drugu polovicu susreta tricom otvorio Barać, stvari se nisu baš odvijale po planu domaćeg sastava. Naime, nakon polaganja Žorića i izgubljene lopte Zadra, Ramljak je napravio namjerni prekršaj na Reynoldsu, a Cibona je maksimalno iskoristila ponuđeno. Amerikanac je bio precizan oba puta s linije slobodnih bacanja, a Šakić se nadovezao tricom i Cibona je povela 45-48.

Izmijenili su Zadar i Cibona još svaki po jedan namjerni prekršaj u kratkom roku, a bolje su se u takvoj igri snašli gosti te su nakon četiri i pol minute igre u nastavku poveli s 49-56 i natjerali Aramisa Naglića na novu minutu odmora.

U pohodu na izjednačenje Zadranima je pomogao i semafor koji je otkazao poslušnost zbog čega je nastao zastoj od 5 minuta u kojem je domaćin dodatno zbio redove. Budući da je u međuvremenu i Bašić osjetio bol, na sebe je ulogu razigravača preuzeo Franke što se pokazalo vrlo korisnim rješenjem. Dvaput je položio, ali i stvarao pomutnju u redovima Cibone. Za potpuni se povratak pobrinuo ipak Marinković koji je dvije sekunde pred istek 30. minute poentirao uz prekršaj za 61-62, no dodatno bacanje nije realizirao pa je Zadar s minimalnim zaostatkom dočekao posljednju četvrtinu.

Unutar prve tri minute posljednje četvrtine opet je Cibona bila ta koja je bolje reagirala, a potpuno se razigrao Reynolds koji je na svojim leđima goste odveo na vodstvo 65-72,pa je Naglić morao brzo reagirati još jednom minutom odmora i definitivno je pogodio pravi trenutak.

Naime, čim su njegovi momci istrčali na teren, 'stisnuli' su dodatno u obrani, a u napadu su poene postizali uglavnom 'na mišiće' ili s linije slobodnih bacanja. Međutim, umjetnički dojam ostavimo po strani, Zadar je nanizao seriju 10-0 i stigao do prednosti 75-72, a do kraja utakmice je ostalo četiri i pol minute. Razumljivo, i Mulaomerović je u tom trenutku pozvao svoju momčad na dogovor.

Ono što je uslijedilo više je nalikovalo natjecanju u streljaštvu nego košarci jer u šest uzastopnih napada pogođeno je šest trica. Šteta po Zadrane, 4 su otišle na stranu gostiju, a nezaustavljiv je bio Reynolds koji ih e pogodio čak 3! Seriju trica prekinuo je Krajina polaganjem 40 sekundi do kraja susreta i to za rezultat 83-84.

Mulaomerović je pozvao još jedan time-out kako bi dogovorio posljednju akciju, no Žorić se pomalo spetljao i promašio otvoren šut, a lopta je došla do Ramljaka 15 sekundi prije zvuka sirene.

Ramljak je odlučio preuzeti dogovornost te si je stvorio šut za tricu, no nije bio precizan. Srećom, let lopte je do kraja ispratio Kovačević, iz odbijanca je u posljednjoj stotinjki sekunde poentirao za veliku erupciju oduševljenja među igračima, stručnim stožerom ali i među nešto više od 2000 navijača koji su večeras pohodili Krešin dom.

Ova pobjeda gotovo da graniči s nemogućom budući da je Naglić tijekom utakmice ostao bez Vladovića, Bašića i Mazalina koji su što zadobili nove, što obnovili stare ozljede. Ozbiljnost tih ozljeda još uvijek nije poznata, kao ni njihov period izbivanja s parketa, ali tajming nikako nije mogao biti lošiji jer upravo se bliži rasplet i ABA i A1 Lige.

Heroj pobjede Maj Kovačević postigao je 14 koševa, a najbolji je strijelac bio Barać s 26. Marinković je dodao 21. Kod Cibone je bez premca najbolji bio Reynolds s 27 ubačaja.

Zadar se ovom pobjedom izjednačio s Mornarom (s kojima ima bolji međusobni omjer) i MZT-om (s kojim ima lošiji međusobni omjer), a izbio je pobjedu iznad posljednjeplasirane Krke. U sljedećem kolu Zadrani gostuju kod Karpoša koji iam pobjedu više.

KK Zadar - KK Cibona 85-84 (24-21, 18-20, 19-21, 24-22)

KK Zadar: Franke 6, Bašić, Vladović 4, Vraneš, Krajina 2, Georgiev, Brzoja 3, Marinković 21 (9 sk), Barać 26 (8 sk), Ramljak 6, Kovačević 14, Mazalin 3.

KK Cibona: Reynolds 27, Šakić 14, Marinelli 6, Marić, Žorić 10, Ćorić 2, Bošnjak 5, Rozić 4, Sulejmanović 12, Slavica 2, Joksimović 2, Gospić.

Rezultati by SofaScore

Reci što misliš!

 Izdvojeno