Sport

Gimnastika

Hrvatski gimnastičari optimistični pred EP i Svjetski kup u Osijeku

Hrvatski gimnastičari optimistični pred EP i Svjetski kup u Osijeku

Konferencijom za medije održanom u četvrtak u Zagrebu najbolji hrvatski gimnastičari najavili su nastup na skorašnjem Europskom prvenstvu u rumunjskom gradu Cluj-Napoca, gdje će im osnovni cilj biti ulazak u dva finala i osvajanje jedne medalje, a s nestrpljenjem očekuju i nastup na Svjetskom kupu pred domaćim navijačima u Osijeku, od 18. do 21. svibnja

Na Europskom prvenstvu u Rumunjskoj nastupit će šestorica hrvatskih gimnastičara i Ana Đerek kao jedina gimnastičarka koja će se natjecati na gredi i parteru. Gimnastičari će se za finala boriti na dvije sprave: Filip Ude, Robert Seligman, Matija Baron i Leonardo Kušan će vježbati na konju s hvataljkama, a Tin Srbić i Anton Kovačević na preči.

"Dečki i cure su nas razmazili svojim odličnim rezultatima na europskim i svjetskim natjecanjima pa sve što nije medalja se u javnosti doživljava kao neuspjeh. Vjerujte, svaki ulazak u finale je veliki uspjeh", rekao je predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Stevo Tkalčec te upravo natjecateljima pripisao najveće zasluge za uzlet hrvatske gimnastike u posljednjih deset godina.

"Unatoč nedovoljno dobroj infrastrukturi oni su se uspjeli nositi sa svjetskim velesilama", istaknuo je Tkalčec.

Vladimir Mađarević je iz pozicije predsjednika tehničkog odbora Saveza najavio pohod na nova europska odličja.

"Imamo trend i rejting osvajanja medalja na europskim i svjetskim prvenstvima. Naš cilj su dva finala i jedna medalja. Sve što će biti ispod toga neće biti dovoljno dobro, a sve iznad toga bit će fantastično", rekao je čovjek koji je nastupio i kao direktor Svjetskog kupa u Osijeku te najavio još jedno sjajno izdanje natjecanja koje se u gradu na Dravi održava još od 2009. godine, a za koje su prijavljeni gimnastičarke i gimnastičari sa svih kontinenata i iz rekordnih 38 zemalja.

"To se rijetko, gotovo nigdje u svijetu ne može vidjeti. Ponovno očekujemo dolaske olimpijskih pobjednika i svjetskih prvaka. Stoga pozivamo sve da što prije nabave ulaznice i svjedoče vrhunskom gimnastičkom spektaklu u dane finale, 20. i 21. svibnja", rekao je Mađarević.

Osječanin Robert Seligman već dugi niz godina pripada svjetskom vrhu na konju s hvataljkama, ali pred svojim sugrađanima još nije uspio doći do zlata.

"Puno sam puta bio na postolju, a želio bih i pobijediti. Uvijek je najljepše nastupati pred domaćim navijačima, atmosfera je uvijek sjajna. Uvjeren sam da ćemo imati niz finalista, a onda se nadam da ćemo se u finalnima predstaviti u najboljem svjetlu", rekao je 30-godišnji Osječanin koji će u Cluju pokušati doći do novog europskog odličja nakon bronce 2008. u Lausannei, gdje mu je društvo na postolju radio Čakovčanin Filip Ude koji je tada osvojio srebro.

"Obavili smo zajedno posljednje pripreme i pred sucima izveli vježbe za koje smo obojica dobili odlične ocjene. Nek' se ponovi 2008.", poželio je Seligman.

Za osvajača olimpijskog srebra iz Pekinga sezona je počela osvajanjem odličja na Svjetskom kupu u Bakuu, a blizu postolju bio je i u Dohi.

"Nikad tako dobro nisam otvorio sezonu. Malo smo promijenili vježbu, u Dohi sam napravio pogrešku, ali zadovoljan sam. Neću si stavljati nikakav pritisak. Idem na Europsko prvenstvo odvježbati najbolje što mogu, a onda ćemo vidjeti što će mi to donijeti", istaknuo je Ude koji zbog nešto drugačijeg plana priprema ove godine neće nastupiti na Svjetskom kupu u Osijeku.

"Ostavljam prostor mlađima da se pokažu", sa smiješkom je rekao 30-godišnji Čakovčanin.

Marijo Možnik će biti u Osijeku, izravno u finalu s pozivnicom, ali ga neće biti na Europskom prvenstvu u svojstvu natjecatelja.

"Moji klupski kolege Tin Srbić i Anton Kovačević su zaslužili mjesto u reprezentaciji za Europsko prvenstvo i drago mi je zbog njih. Ići ću navijati za njih", rekao je 30-godišnji Zagrepčanin koji nije želio prekinuti niz nastupa u Osijeku.

"To mi je najdraži turnir i jedan od najbolje organiziranih na svijetu. Lijepo je kad se možeš pokazati pred svojim navijačima i popularizirati sport kojim se baviš", zaključio je europski prvak na preči iz Montpelliera 2015. godine.

Hrvatski gimnastičari i gimnastičarke na put prema Cluju kreću u petak. U ponedjeljak i utorak, 17. i 18. travnja, na programu su treninzi, kvalifikacije za gimnastičare su u srijedu, 19. travnja, a za gimanstičarke u četrvtak, 20. travnja. Finala po spravama su na programu u subotu i nedjelju, 22. i 23. travnja. 


Reci što misliš!