Sport

Od Privlake do Bundeslige

Doznali smo što sve očekuje polaznike nogometne škole Hannover 96 u Privlaci

Doznali smo što sve očekuje polaznike nogometne škole Hannover 96 u Privlaci

Inovativne metode treninga, jednaka raspodjela minutaže među svim polaznicima, paket sportske opreme i još puno toga očekuje sve one koji se prijave u nogometnu školu Hannover 96, a koja i ovog ljeta otvara svoja vrata na stadionu NK Sabunjar u Privlaci

Nakon uspješno odrađene škole nogometa u Privlaci prošle godine, Bundesligaš Hannover 96 ponovno se vraća na zadarsko područje te u suradnji s Falkensteiner resortom Punta Skala i ovog ljeta otvara vrata svoje nogometne škole za svu zainteresiranu djecu od 6 do 14 godina.

To je uistinu velika stvar i prilika za učenje svim mladim zaljubljenicima u nogomet iz Zadra i okolice budući da Hannover na ovaj način surađuje još jedino s nogometnom akademijom bivšeg nogometaša Javiera Marceta u Barceloni. 

Tim smo povodom u Falkensteinerovom Hotel&Spa Iadera popričali s voditeljem Hannoverove nogometne škole Markom Kresićem te bivšim hrvatskim reprezentativcem i igračem Hannovera, koji će također raditi s djecom u Privlaci, Danijelom Štefuljom.

A kako je zapravo došlo do suradnje između Falkensteiner resorta Punta Skala i Nogometnog kluba Hannover 96 pojasnio nam je generalni menadžer Punta Skale, Georg Unterkircher:

"Ovdje sam već 10 godina i naučio sam puno o Hrvatskoj i ljudima. Jedna od stvari koje se brzo primijete jest da Hrvati vole sport, posebice nogomet. Zadar je sportski grad i prepoznali smo ga kao potencijal za razvoj sportskog turizma, krenuvši od Falkensteiner Punta Skala triatlona do ovogodišnjeg Zadar Outdoor Festivala. Budući da kod nas u Punta Skali gostuju i aktualni i bivši poznati nogometaši, došli smo na ideju da ostvarimo suradnju i s jednim jednako tako poznatim klubom."

"Zašto baš Hannover? Napravili smo jedno istraživanje i primijetili da upravo Hannover ima treću najveću nogometnu akademiju u Njemačkoj prema broju djece polaznika. Zanimali su nas upravo takvi klubovi, koji nogometaše proizvode, a ne kupuju. U cijeli smo ovaj projekt ušli zbog djece, a želja nam je omogućiti vrhunsku sportsku aktivnost djeci iz obitelji koje ljetuju kod nas. Roditelji su sretni kad svoje klince mogu ostaviti u ruke najboljim trenerima i bivšim nogometašima, a Hannoverova škola nogometa im upravo to i nudi."

"S gospodinom Kresićem me povezao naš zajednički prijatelj, također bivši nogometaš, Robert Palikuća, te smo zajedno osmislili projekt Hannoverove nogometne škole u Privlaci. Prošle godine smo organizirali prvi takav trening-kamp koji je trajao dva tjedna, dok će ove godine trajati četiri tjedna. Već smo dogovorili suradnju i za sljedeće ljeto, a ako se projekt nastavi razvijati ovim tempom, spremni smo sagraditi i vlastito nogometno igralište u Punta Skali! S uvjetima u Privlaci smo i prezadovoljni, ali ako škola nogometa nastavi rasti, igralište Sabunjara nam neće biti dovoljno", kazao nam je generalni menadžer resorta Punta Skala uz napomenu kako seniorska momčad Hannovera svoj pripremni kamp organizira u Falkensteinerovom planinskom resortu u Austriji, gdje su ljeti blaže temperature, a samim time i povoljniji uvjeti za delikatni pripremni proces.

Kakav program očekuje polaznike kampa, te što će sve tamo naučiti objasnio nam je voditelj Hannoverove nogometne škole, Marko Kresić:

"U svijetu, pa i u Hrvatskoj ima puno nogometnih kampova, od kojih su neki kvalitetni, a neki ipak ne. Mi imamo svoju unikatnu filozofiju koja je bazirana na metodici naziva 'GAME INTELLIGENCE'. Da bih vam to ukratko pojasnio, uzmimo za primjer bilo koju akciju s loptom - dribling ili šut. Svaku takvu akciju mi dijelimo na četiri faze. Ona posljednja faza, odnosno sami šut, je nešto što je svima poznato. Ali prije šuta nogometaš prolazi kroz još tri faze koje su preduvjet za uspješnu posljednju. Promatrajući ostale treninge, primijetili smo kako je čitav fokus stavljen na posljednju fazu, dok mi s djecom radimo dodatno na prethodne tri, jer u njima se događa čak 80 posto grešaka u izvedbi. Takav pristup treningu razradio je Horst Wein, svestrani trener rodom iz Hannovera, a mi ga danas želimo prenijeti drugima."

Hannoverova škola nogometa u Privlaci nije međutim namijenjena isključivo djeci, već i trenerima i roditeljima:

"Ovu filozofiju želimo prenijeti ne samo djeci, koja jesu centar naše pažnje, već i lokalnim trenerima ali i roditeljima koji imaju najveći utjecaj na djecu. Nažalost taj njihov utjecaj nije uvijek dobar ni profesionalan pa radimo i na njihovoj edukaciji. Sigurno ste i sami vidjeli situacije na utakmicama mlađih uzrasta kada roditelji stoje uz ogradu i sami izvikuju upute svojoj djeci. Mladi nogometaš tada ne prolazi kroz one tri faze koje smo spominjali, već odmah preskače na četvrtu, prema uputi roditelja. Tako se nažalost neće naučiti pravilnom nogometnom razmišljanju. Međutim, i mi smo otvoreni za učenje. Iz Hrvatske je ponikao veliki broj sjajnih nogometaša i očito je da treneri ovdje znaju što rade, pa smo spremni pogledati njihovu filozofiju i po potrebi je implementirati u naš sustav."

Što Hannoverova škola nogometa može ponuditi mladim igračima, a što nemaju na raspolaganju u svojim klubovima?

"Klasična je situacija na igralištu sljedeća: Trener je uz teren, igra se 7 na 7, dvojica igrača nisu niti pozvana na utakmicu jer trener smatra da nisu dovoljno dobri, a oni žele igrati. Još trojica su na klupi, a trener ih ne stavlja u igru jer su onih sedam u polju bolji. Dvojica na terenu su najkvalitetniji i oni imaju najveći posjed lopte, a naša su mjerenja pokazala da je u pitanju i do 80 posto posjeda u nogama samo dvojice. Osim toga, već sa šest godina su im svima dodijeljene uloge na terenu: golmani, obrambeni igrači, veznjaci i napadači. Kako će se dijete razvijati ako tako rano dobije jednu ulogu od koje ne odstupa? Mi smo se stoga fokusirali na svu djecu koja žele igrati nogomet, da im se omogući vrijeme na terenu te da prođu kroz sve pozicije."

Kako to postići?

"Potpuno smo promijenili sistematiku treninga. Igramo na male golove, 3 na 3, i to na četiri gola! Istovremeno napadate i branite dva gola! Neprestano se mijenjaju pozicije, a svako dijete ima priliku igrati jer igrač na klupi je zapravo igrač rotacije i nakon svakog postignutog gola se radi zamjena igrača. Na taj način svako dijete dobije istu minutažu! Tko god se prijavi u našu školu nogometa, dobit će minutažu i priliku da pokaže što je naučio. Naša je filozofija da od treninga 60-80 posto vremena otpada na igru, a ne kao u nekim drugim slučajevima kad se gotovo cijeli trening izvode vježbe, često i bez lopte, pa igra uslijedi na kraju kao nagrada za dobro odrađeni trening. Kroz situacije u igri prepoznajemo probleme, ako uistinu i postoje, i tada slijedi ta vježba za ispravljanje, koja se opet odvija kroz igru. Ako pogledate igrače tipa Xavi Hernandez i Andres Iniesta, koji znaju igrati u oba smjera i koji su kompletni igrači, znat ćete što je cilj ovoga kampa, jer i oni su kao dječaci trenirali po filozofiji Horsta Weina u Barceloni."

Je li ovo način na koji će Hannover skautirati igrače iz Zadra i okolice te ostatka Hrvatske i možda ih jednog dana uzeti pod svoje okrilje?

"To nam nije prioritet, ne želimo 'trgovati' djecom. Pratit ćemo svakoga polaznika naše akademije i ako uočimo razvoj i nogometni rast te ostanemo u dobrim odnosima, kad ti dečki dođu u neke malo zrelije godine, rado ćemo ih pozvati u Hannover da vide kako se kod nas trenira i da sve iskuse iz prve ruke. Ako Hannover iz svega izvlači ikakvu korist onda je to jačanje imidža i brenda s ovim principom rada u kojem se djeca ne diskriminiraju i svi dobivaju jednaku priliku."

Danijel Štefulj igrao je za Hannover od 1999. do 2005. godine te najbolje može usporediti ondašnje metode treninge s današnjima, koje će drugu godinu za redom promovirati u Privlaci:

"Ovo je naravno potpuno drugačije od nogometne filozofije iz mog vremena u Hannoveru. U GAME INTELLIGENCEU se fokusiramo više na igru, na razvijanje igrača kroz igru i na ravnomjernu podjelu minutaže. Kad usporedim svoje treninge s ovima koje danas radimo, ovo je puno naprednije i inovativnije. Više je dodira s loptom, više je šuteva i pravih nogometnih situacija. Dok sam igrao u Hannoveru napravili smo veliki rezultat ulaskom u Bundesligu zato što smo bili prava momčad puna zajedništva, i to je ono na čemu među ostalim radimo na treninzima unutar nogometne škole."

FUNino“ je važna komponenta nogometne filozofije Hannovera koja se temelji na 'GAME INTELLIGENCE' pristupu, odnosno posebnom pristupu inteligenciji igre. FUNino će biti predstavljen na treninzima i na turnirima koji će se održati 10.7. i 31.7.2017. u Privlaci. Ovom prilikom pozivaju se svi treneri dječjih uzrasta da se pridruže Hannoverovoj nogometnoj školi te da im se obrate za sva pitanja o ovom edukativnom konceptu koji ima svoje korijene u Hannoveru. Također su pozvani svi nogometaši i nogometašice od 6 do 11 godina da besplatno sudjeluju na turniru u oba termina (s početkom u 18 sati na stadionu NK Sabunjara iz Privlake, s maksimalno 100 sudionika po terminu).

Nogometna škola Hannover 96 ove će godine zajedno s Falkensteiner Resortom Punta Skala održati ukupno četiri tjedna treninga u Privlaci u razdoblju od 11.7. do 6.8.2017. Cijena sudjelovanja je 796,00 HRK za treninge od utorka do subote s kompletnom JAKO opremom nogometnog kluba Hannover. Upisnina za svaki dodatni tjedan iznosi 500,00 HRK, a sva četiri tjedna – dakle ukupno 20 treninga - 1.999,00 HRK uključujući još jednu dodatnu opremu.

Uz voditelja nogometne škole i bivšeg igrača Hannovera Marka Kresića sastav trenera iz Hannover činit će i bivši igrač te hrvatski reprezentativac Danijel Štefulj, bivši albanski igrač godine i igrač Slaven Belupa Fatmir Vata, te ostali treneri s dugogodišnjim iskustvom u klubu Hannover 96 s njemačkom licencom trenera. U zadnja dva tjedna akademije očekuje se i dolazak trenera vratara Nogometne akademije Hannovera, Petera Rascha, koji je već u 2016. godini vodio treninge u Privlaci.

Za detaljnije informacije i prijave možete kontaktirati broj telefona 091 2724060, javiti se emailom na nksabunjar01@gmail.com ili direktno kontaktirati tajništvo nogometne škole na lokaciji HDI Arene u Hannoveru (email: fussballschule@hannover96.de).

Također, Hannover 96 u suradnji s Falkensteiner resortom Punta Skala priprema i jedno lijepo iznenađenje za čitatelje portala eZadar koji žele svom djetetu priuštiti najinovativnije nogometne treninge današnjice. Više detalja slijedi u narednim danima, stoga ostanite uz eZadar!


Reci što misliš!