Sport

Nogomet

Ždrijeb Lige prvaka i Europska lige: Rijeka i Osijek zadovoljni, Hajduku prijeti Levski

Ždrijeb Lige prvaka i Europska lige: Rijeka i Osijek zadovoljni, Hajduku prijeti Levski
Igor Kralj/PIXSELL

U Nyonu je u ponedjeljak održan ždrijeb parova za prva dva pretkola Lige prvaka i Europske lige, a hrvatski predstavnici Rijeka i Osijek mogu biti zadovoljni, dok Hajduku prijeti Levski iz Sofije

Rijeka će u 2. pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka igrati protiv pobjednika dvoboja između velškog prvaka The New Saintsa i gibraltarskog prvaka Europe, Hajduk u 2. pretkolu Europske lige protiv pobjednika susreta Levski Sofija - Sutjeska, dok će Osijek u slučaju pobjede protiv Santa Colome u 2. pretkolu igrati protiv Luzerna.

Ždrijeb za treće pretkolo, u kojem će se priključiti i Dinamo, na rasporedu je 14. srpnja.

Momčad Matjaža Keka na startu svoje europske priče igrat će protiv pobjednika dvoboja između velškog prvaka The New Saintsa i gibraltarskog prvaka Europe. Rijeka će u prvom susretu 11. ili 12. srpnja igrati na svom travnjaku, a uzvrat je tjedan dana kasnije.

The New Saintsi su najtrofejniji velški sastav sa rekordnih 11 titula prvaka. Međutim, dodajmo kako vodeći velški klubovi nastupaju u engleskim ligama. U Premiershipu nastupa Swansea City, u Championshipu Cardif City, a u nižim ligama Newport County, Wraham... 

Velška Premier liga je pokrenuta 1992. godine, a prvenstvo je prema posljednjim Uefinim tablicama rangirano na 48. mjesto od 55. liga.

The New Saintsi su samo jednom stigli do trećeg pretkola Lige prvaka i to 2010. kada ih je zaustavio Anderlecht s dvije pobjede (3-1, 3-0).

TNS je osvojio naslov velškog prvaka posljednjih šest godina i svaki put zapeo u 2. pretkolu LP. Izbacivali su ih danski Midtjylland, švedski Helsingborgs, poljska Legia, slovački Slovan iz Bratislave, te mađarski Videoton i ciparski APOEL. Ove sezone bili su prvaci sa 27 bodova više od Connah's Quaya.

Gibraltarska Europa je ove sezone prvi put nakon 1952. osvojila naslov nacionalnog prvaka. U Europi je igrala samo tri puta i to posljednje tri sezone. Svaki put u Europskoj ligi. Prve dvije sezone je ispala u 1. pretkolu (Vaduz, Slovan Bratislava), no prošle sezone su preskočili prvu rundu (Pjunik), a u 2. pretkolu ispali od švedskog AIK-a.

Ukoliko prođe, Rijeka neće biti nositelj u trećem pretkolu čiji je ždrijeb 14. srpnja.

Nogometaši splitskog Hajduka u 2. pretkolu Europske lige igrat će protiv pobjednika susreta Levski Sofija - Sutjeska. Prvu utakmicu Hajduk će igrati 13. srpnja na stadionu Poljud, a uzvrat je sedam dana kasnije. 

Hajduk je protiv Levskog igrao u 1. kolu Kupa Uefa 1999. godine i ispao je u dvije utakmice (0-0, 0-3), dok protiv Sutjeske do sada nije igrao. Međutim, Splićani su 2007. u 1. pretkolu Kupa Uefa izbacili Budućnost (1-0, 1-1).

Levski i Sutjeska igrat će prvo 29. lipnja u Sofiji, a uzvrat je sedam dana kasnije u Nikšiću.

Hajduk je zadnje tri sezone dolazio do završne runde kvalifikacija EL, ali nažalost nije izborio natjecanje po skupinama. Splićani su lani ispali od Maccabi Tel-Aviva, a prije toga od Slovana iz Bratislave i Dnjipra.

Osijek otvara europsku sezonu u 1. pretkolu protiv Santa Colome iz Andore protiv koje je igrao i prije pet godine u svom zadnjem izlazu u Europu. Osijek će u prvom susretu 29. lipnja gostovati, a uzvrat je 6. srpnja na stadionu Gradski vrt. 

'Bijelo-plavi' su bili jedini hrvatski klub u tom dijelu ždrijeba i imali su status nositelja. Osijeku je prijetilo nekoliko neugodnih suparnika kao što su mađarski Vasas, Široki Brijeg, Partizani iz Tirane, slovenska Gorica ili slovački Ružomberok. No, momčad trenera Zorana Zekića je imala sreće.

Od Osijeka se očekuje prolazak prve runde natjecanja, a u 2. pretkolu igrat će protiv švicarskog Luzerna. Osijek će u prvom susretu 13. srpnja ugostiti Švicarce, a uzvrat je 20. srpnja u Luzernu.

Posljednja europska avantura Osijeka dogodila se 2012. kada je također u 1. pretkolu igrao protiv Santa Colome. Osijek je slavio u obje utakmice (1-0, 3-1), a potom u 2. pretkolu ispao od švedskog Kalmara (1-3, 0-3).

Inače, bit će to osmi europski pohod Osijeka. Najveći europski uspjeh ostvario je 2000. godine kada je stigao na korak do prezimljavanja u Europi. U 3. kolu Kupa Uefa Osijek je ispao od praške Slavije. U Gradskom vrtu bilo je 2-0 za Osijek, a u uzvratu 5-1 za Slaviju.


Reci što misliš!