Sport

Najveće amatersko sportsko natjecanje

Sve spremno za četvrto izdanje Hrvatskih svjetskih igara

Sve spremno za četvrto izdanje Hrvatskih svjetskih igara
Jurica Galoic/PIXSELL

Četvrto izdanje Hrvatskih svjetskih igara, najvećeg amaterskog sportskog natjecanja na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta, održat će se od 18. do 22. srpnja u Zagrebu, a organizatori najavljuju najmasovnije natjecanje dosad.

Prema ocjeni organizatora, na ovogodišnjim Igrama će nastupiti preko 900 natjecatelja iz cijelog svijeta te 150  iz Hrvatske, a na programu će biti 16 sportskih disciplina. 

"Ove četvrte Igre ostat će upamćene kao najmasovnije dosad jer imamo preko tisuću natjecatelja iz čak 32 zemlje i pet kontinenata, no najvažnije je da su svi oni došli slaviti svoj hrvatski identitet, svoju pripadnost krugu najstarijih europskih kultura, svoje bogato povijesno naslijeđe i mnoge prirodne ljepote kojima Hrvatska obiluje. Hrvatima je upravo sport bio jedan od temelja za iskazivanje nacionalnog ponosa, a ove Igre predstavljaju pravu sponu domovinske i iseljene Hrvatske te se nadam da će mnogi Hrvati i njihovi potomci širom svijeta koji će nastupiti u Zagrebu jednom doći i stalno živjeti u Hrvatsku", kazao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas. 

Upravo je taj Ured i jedan od organizatora natjecanja, uz Hrvatski svjetski kongres, čiji se predsjednik Vinko Sabljo posebno zahvalio volonterima iz studentskih i udruga mladih iz Hrvatske, kojih je preko stotinu, a bez kojih ove Igre ne bi bile moguće.

On je naglasio da Hrvatske svjetske igre nisu samo sportsko natjecanje već i "prilika susreta, druženja i boljeg upoznavanja hrvatske domovine, koja je iz mnogih razloga prepoznata u svijetu i s punim pravom se zove Lijepa naša".

Prvi su u Zagreb stigli sudionici Igara iz Kanade i SAD-a, dok će do početka natjecanja prispijeti i sudionici iz Angole, Argentine, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bolivije, Brazila, Crne Gore, Čilea, Danske, Ekvadora, Francuske, Italije, Irske, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Paragvaja, Perua, Rumunjske,  Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Švedske, Tanzanije, Velike Britanije i Venezuele.

Svi sudionici će za vrijeme trajanja Igara biti smješteni u Studentskom  naselju Stjepan Radić u Zagrebu. Uz sportski i natjecateljski dio, pripremljen je bogat kulturni, turistički i zabavni sadržaj kako bi sudionicima Igara približili hrvatski kulturni i društveni život te kako bi im boravak u Hrvatskoj bio nezaboravan.Igre se održavaju pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice RH i pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Grada Zagreba, dok je moto Igara "Jedno je srce, jedna je Hrvatska“

Prva dva izdanja Hrvatskih svjetskih igara održana su 2006. i 2010. godine u Zadru, a Zagreb je bio domaćin prije tri godine.


Reci što misliš!