Sport

Tenis

Croatia Open: Dodig čekao Fogninija, dočekao Rubljeva

Croatia Open: Dodig čekao Fogninija, dočekao Rubljeva
Jurica Galoić/PIXSELL

Ivan Dodig nastavio je pobjednički pohod na Croatia Openu svladavši u petak prvog nositelja turnira i 14. tenisača svijeta, Belgijca Davida Goffina sa 7-5, 6-3, što mu je donijelo plasman u polufinale umaškog ATP turnira u kojem će igrati protiv 19-godišnjeg Rusa Andreja Rubljeva koji je u četvrtfinalu svladao branitelja naslova Talijana Fabija Fogninija sa 6-7 (5), 6-2, 7-6 (2)

Mladi ruski tenisač na najbolji je mogući način iskoristio priliku koja mu se iznenada ukazala te je u glavni ždrijeb ušao tek kao sretni gubitnik iz kvalifikacija, nakon što je zbog problema s vratnom kralježnicom morao odustati naš Davis Cup reprezentativac Borna Ćorić.

Rubljev je stigao do svog prvog polufinala na ATP turnirima u karijeri, a Ivan Dodig je kao 412. tenisač svijeta, uz pozivnicu za glavni ždrijeb, izborio nastup u svom osmom polufinalu, a prvom nakon Tokija 2013. godine.

"Podsjeća me ovo na moje najljepše dane, kad sam igrao na vrhunskom nivou. Svjestan sam da je moj tenis još uvijek na dobrom nivou. Tijelo je zasada izdržalo. Sve mi je išlo od ruke. To je taj tenis, nepredvidljiv. Zato ga volimo", prokomentirao je Dodig za Hrvatsku televiziju ovu veliku pobjedu ostvarenu na stadionu Gorana Ivaniševića u Umagu.

Dodig je protiv Rubljeva igrao samo jedan meč, u kvalifikacijama Wimbledona 2015. godine, kad je Rus tek ulazio u seniorsku konkurenciju, te ga uspio svladati u tri seta.

Ivan Dodig je velikom pobjedom nad Davidom Goffinom postao tek šesti hrvatski tenisač koji se probio do polufinala na Croatia Openu. Prije njega to je uspjelo Goranu Prpiću i Goranu Ivaniševiću, pobjedniku i finalisti prvog izdanja umaškog turnira 1990. godine, Ivanu Ljubičiću (1999.), Željku Krajanu (2002.) i Marinu Čiliću (finale 2011, naslov 2012. i polufinale 2014.).

Dodigov kum Čilić, jedini je naš tenisač koji je uspio osvojiti oba trofeja na hrvatskim ATP turnirima, na Croatia Openu (2012.) i, nažalost, ugašenom Zagreb Indoorsu (2009, 2010, 2013. i 2014.). Ivan bi se mogao pridružiti Marinu, uspije li ostvariti još dvije pobjede u Stella Marisu, s obzirom da je jedini pojedinačni ATP naslov u karijeri osvojio upravo u Zagrebu 2011. godine.

Unatoč porazu Fabija Fogninija, Talijani će ipak imati predstavnika u polufinalu Umaga, jer je 27-godišnji Alessandro Giannessi (ATP - 104.) okrenuo zaostatak 2-5 u odlučujućem setu dvoboja protiv Brazilca Rogeria Dutre Silve, koji je dan ranije izbacio 2. nositelja, Francuza Gaela Monfilsa. I Giannessiju će ovo biti premijerno polufinale na ATP turnirima u karijeri.

ATP Umag - četvrtfinale

IVAN DODIG (HRV) - David Goffin (Bel/1) 7-5, 6-3

Andrej Rubljev (Rus) - Fabio Fognini (Ita/3) 6-7 (5), 6-2, 7-6 (2)

Alessando Giannessi (Ita) - Rogerio Dutra Silva (Bra) 6-7 (3), 6-2, 7-5


Reci što misliš!