Sport

Boćanje

Darko Bašić osvojio drugi uzastopni naslov prvaka Zadarske županije

Darko Bašić osvojio drugi uzastopni naslov prvaka Zadarske županije
Kažimir Škrbić

Na kraju dana ostao je sam, ali na postolju s rukama u zraku, sa zlatnom kolajnom oko vrata i brdom čestitara koji su čekali na red. Virski boćar Darko Bašić osvojio je drugi uzastopni naslov prvaka Zadarske županije u disciplini pojedinac u kojoj će do konca ove godine braniti i prošlogodišnje srebro s Prvenstva Hrvatske.

Bašić je dan kasnije bio miran, na licu nije bilo vidljivog traga velike radosti zbog osvajanja naslova niti umora od višednevnog natjecanja. Posljednjeg dana na boćalištu zadarske „Brodarice“ redom su se kao voštane figure topili Živko Dragaš iz zadarskog „Veterana“ (13-3), Mladen Guzić iz „Brodarice“ (13-8) te na kraju u finalu slivnički boćar Krešimir Lerga (13-6). Bašić se ranije u četvrtfinale plasirao s dvije pobjede protiv Zdenka Buljata iz „Povljane“ (dva puta 13-5) te s porazom od domaćeg Guzića iz „Brodarice“ (4-13). Guziću je vratio istom mjerom u polufinalu, dok ostali nisu imali nade veće od zrna glatkog brašna iz pakiranja „Čakovečki mlinovi“. 

„Naravno da sam sretan i prezadovoljan. Mirnoća dolazi od osjećaja rutine i sigurnosti koje nosiš na natjecanje, pa i kada dođe malo nervoze – lako je se riješiš. Iskreno, nisam se ni nadao obrani naslova“, kaže prva zvijezda županijskog boćanja. S obzirom na raskošni talent i natjecateljski karakter, od Bašića se prije ili kasnije očekivao naslov u ovoj kraljevskoj disciplini, pa je prošlogodišnje zlato osvojeno na Viru bila logična i razumljiva stvar. Ponavljanje uspjeha na terenu koji se slabije poznaje, a od četvrtfinala i protiv dva boćara koji su na „Brodarici“ kao u svom dnevnom boravku, već je stvar vrijedna punog poštovanja. To mogu samo kraljevi, boćarski unikati koji nose tajnu poput Stardivarijeve violine.

„Bilo je teže i zbog činjenice kako na Brodarici igraju na mekanim, zemljanim terenima. Međutim, ušao sam u igru maksimalno i nitko nije imao šanse“, opisuje Bašić glatki prolaz kroz završni dio turnira. Samo je jedna situacija, općenito, ponudila malo drame: u četvrtfinalu protiv Dragaša virski je boćar od vodstva 5-1 došao do uznemirujućih 5-3, ali kada ga je napustilo izbijanje Bašić se posvetio valjanju i u sljedećoj ruci uzeo mu tri punta s kojima je četvrtfinale bilo završena priča. Isto tako i polufinale, pa finale. Pogled unazad govori još nešto: od 2014. godine u disciplini pojedinac isključivo virski boćari osvajaju zlatne medalje. Prvo dva puta tiha, ali opaka voda s Torova Igor Vučetić, a sada i druga virska boćarska elementarna nepogoda – El Bašić.      

„Tada smo se počeli prijavljivati na županijska natjecanja, ranije nismo išli“, ilustrira Bašić premoć virskog boćanja posljednjih godina. Četiri zlata i bronca u pojedincu, potom zlato, srebro i bronca u parovima te dva srebra u krugu. Sve u tri godine uz momčadsko srebro i zlato s Kupa Zadarske županije, peto mjesto na završnici Kupa Hrvatske i tri srebra na Prvenstvu Hrvatske u parovima i pojedincu. Kada im pribrojimo i ranije osvojene medalje koje imaju svi drugi Bluzeri – Marko Kokić, Marjan Bukvić, Božo Deša, Ante Nemarić i Antonio Bilosnić – to je riznica dostojna malog boćarskog muzeja.   

 

NA PRVENSTVU HRVATSKE U POJEDINCU BIT ĆE SAMA KREMA HRVATSKOG BOĆANJA

Ovim uspjehom, odnosno samom činjenicom ulaska u finale, Bašić je zaradio novo sudjelovanje na Prvenstvu Hrvatske koje će se u prosincu održati u Rijeci. Tamo će braniti prošlogodišnje srebro, mada će novi sustav natjecanja na PH sa sudjelovanjem 24 boćara umjesto dosadašnjih 16 biti znatno otežavajuća okolnost. Branitelj naslova ide izravno, pridružuju mu se po izboru prvog čovjeka reprezentacije šest najboljih hrvatskih boćara i najbolji mladi boćar u Hrvatskoj te osvajači zlatnih medalja sa županijskih natjecanja. Naravno, uz one koji su ranijim plasmanom zavrijedili dva boćara iz iste županije. To znači kako će se već od grupne faze teško izbjeći netko od najkvalitetnijih hrvatskih boćara.   

„Bit će jako teško, ali ne i nemoguće napraviti dobar rezultat“, kaže Bašić. Uostalom, s virskim boćarima uvijek je ista priča: kada dođu među četiri najbolja, postaju jako opasni za bilo koga. Pitajte boćare, ima ih jako puno koji su nakon sraza s Viranima zogove napuštali pognutih glava.  

BAŠIĆ NA TRONU, DVA VIRSKA BOĆARA U ČETVRTFINALU, ČETIRI MEĐU 16

Darko Bašić otišao je do kraja, Marjan Bukvić zapeo je u četvrtfinalu, dok su se Igor Vučetić i Ante Nemarić od završnice županijskog prvenstva u pojedincu oprostili u grupnoj fazi natjecanja. Sedam pobjeda i sedam poraza – ukupni je natjecateljski rezultat za virsko boćanje, ali više od statistike i dojma o uspjehu govori nova zlatna medalja za Bašića i Boćarski klub „Vir“.   


Reci što misliš!