Sport

kadetski reprezentativci

Na Viru u tijeku ljetni kamp Taekwondo Saveza Federacije Bosne i Hercegovine

Na Viru u tijeku ljetni kamp Taekwondo Saveza Federacije Bosne i Hercegovine
Kažimir Škrbić

Na Viru od 21. do 28. kolovoza borave kadetski reprezentativni kandidati i predstavnici Taekwondo Saveza Federacije Bosne i Hercegovine

Već na stubama koje vode na tatami strunjače u dvorani Fitness centra „Vir“ odjekuju udarci i usklici. Iako je zbog vrućina pomalo zagušljivo, a osjećaj je sve izraženiji što se dublje ide prema prostoriji „ukopanoj“ ispod zemlje, osjeća se ogodan miris šampona iz svlačionica s tuševima. Na tatamiju vlada organizirana gužva. Dvoje mladih, ne starijih od 13-14 godina, žestoko se mlate pod paskom trenera, dok ostalih desetak dječaka i djevojčica strpljivo sjedi i prati kratku borbu.

„Ajmo dalje“, zove trener novi par boraca. I tako redom, dok svi ne isprobaju svoju vještinu pokušavajući uvjeriti trenera kako su upravo oni kandidati za reprezentativni dres. Zapravo, preciznije je reći kako je riječ o kandidatima za reprezentativni taekwondo dobok, odnosno osnovni odjevni dio opreme koji nose borci u olimpijskom taekwondou.

Upravo kada starija skupina završava s treningom, na tatami dolazi nova, mlađa skupina boraca. Sve skupa riječ je o 31 kandidatu od 11 do 16 godina iz 54 kluba širom Federacije Bosne i Hercegovine i sa svojim trenerima, voditeljima i čelnim ljudima Taekwondo Saveza Federacije Bosne i Hercegovine, čine ekipu koji se na Viru nalazi na ljetnom kampu koji bi mogao ponuditi pokojeg kandidata za skoro kadetsko Europsko prvenstvu u Budimpešti.

„Ovo je naš prvi dolazak na Vir i više smo nego prijatno iznenađeni. Lijepo nam je, a kako imamo sve uvjete za boravak, trening i pripreme, sigurno ćemo se vratiti i sljedeće godine. Htjeli bi da ovaj taekwondo kamp na Viru postane tradicionalan“, kaže prvi čovjek Saveza Samir Šarić iz Sarajeva računajući kako bi kamp na razini cijele Bosne i Hercegovine mogao privući brojne sponzore te roditelje koji bi ljetovali s djecom.

Iako su neke klupske pripreme klubova iz Bosne i Hercegovine i ranije bile organizirane na Viru, ovo je prvi dolazak taekwondo reprezentativnih kandidata i čelnih ljudi Saveza Federacije na otok. Virski kamp potaknuo je, a potom kao domaćin i realizirao potpredsjednik Saveza Branko Stanić Krepo iz Fojnice kod Sarajeva, uvjerivši sve kako je otok Vir pravi izbor. Naravno, nije riječ o slučaju. Stanić na otoku ima kuću već 18 godina i, kako napominje, ne može nigdje drugdje zamisliti ljetovanje, pa je ovaj dolazak reprezentativnih kandidata na ljetni kamp bio koliko posao, toliko i zadovoljstvo.

„Djelujem kao ambasador Vira gdje god mogu. Razmišljamo kako bi već sljedeće godine, ako nam se svima poklope mogućnosti, mogli uz kamp realizirati i ljetni turnir u sklopu brojnih događanja na Viru“, kaže Stanić, inače jedini taekwondo majstor i sudac u Bosni Hercegovini s međunarodnom licencom koji je sudio na europskim i svjetskim prvenstvima. Drugim riječima, najboljim borcima u taekwondou olimpijskog stila borbe. 

Upravo je u takvom stilu borbe jedna djevojčica dobila nezgodan udarac u glavu. Zaštićena je kacigom i dodatnom opremom koja amortizira snagu udarca pa nije bilo većih problema. Iako, trebala je uhvatiti zraka. „Barem si dobro ispala na fotografiji“, kažemo joj za utjehu. Nasmijala se. 


Reci što misliš!