Sport

Eurobasket 2017

Danijel Jusup detektirao probleme košarkaške reprezentacije

Danijel Jusup detektirao probleme košarkaške reprezentacije
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Iskusni zadarski košarkaški strateg Danijel Jusup u razgovoru je za Net.hr napravio analizu debakla hrvatske reprezentacije na ovogodišnjem Eurobasketu

"Ne mogu se oteti dojmu da smo morali pokazati više na ovom prvenstvu, za takvo što definitivno imamo potencijal. No nije problem ovaj turnir, problem je kontekst i činjenica da nam se ovo ponavlja iz natjecanja u natjecanje. Gledajte, ovakav rezultat se može dogoditi, to je dopustivo jer i dobre momčadi katkad postižu loše rezultate, ali nama se to događa iz godine u godinu. I da se ne nađe netko pametan da kaže zbog čega je tome tako!?", započeo je Jusup u razgovoru za Net.hr te je potom detektirao problem.

"Sustav! Eto, u tome je problem. Nedovoljno se pri odabiru kandidata za igre u reprezentaciji uzima njihov karakter, u tome je dio problema. Treba uspostaviti sustav koji se igračima možda i neće svidjeti, ali će biti sustav na kojem se mora ustrajati. Ovo sve je linija manjeg otpora. Trudimo se sa svima biti dobri, a to nije u redu i to tako ne ide. Dakle, ponovit ću, potreban nam je sustav i pravi ljudi na pravom mjestu u pravo vrijeme. Jer kod nas to nije slučaj. Kod nas kvaliteta nije ključni kriterij za neku poziciju, to se provlači kroz sve pa onda i odražava na seniorsku reprezentaciju."

Upitan da skine rukavice i jasno kaže prema kome cilja i koga navedeno točno ide, Jusup je kazao:

"Ja to govorim godinama i onda me se etiketira kao onog koji nosi probleme. A da ovim putem kažem što mislim pola Hrvatske bi me proglasilo ludim. Najgore od svega je što nemam vjeru da će se nešto promijeniti. Ako je ovako već petnaestak godina, onda majku mu…"

Potom je poentirao:

"Ono što smrdi znaju sami igrači. No, oni se ne žele svađati. Gledajte, izbornik Aleksandar Petrović ima odličan osjećaj za igru, agilan je u reakcijama i koncentriran. On igru osjeća, uostalom bio je i sam odličan igrač. Dio posla koji napravi je odličan, no postoji i drugi dio, a on se odnosi na odnose igrača u reprezentaciji koji je, meni se čini, ‘ne zamjeriti se jedan drugome’. Na treninzima se najbolje može vidjeti što je dobro, a što nije. No oni šute. Ne znam je li Aco vidio štogod po tom pitanju, no i on šuti. Postavlja se tu i sljedeće pitanje – kako su igrači trenirali? Gledajte, iz 30-godišnjeg iskustva znam da loš trening znači i lošu utakmicu, odnosno da su trenirali dobro onda bi i igrali dobro. Kako su trenirali u hrvatskoj reprezentaciji, ne znam. Možda na granici ugode? Ako je tako, onda se ne treba čuditi ovome svemu. Netko možda i može na taj način odigrati dobro, ali, jasno je, ne i većina njih. Jačanjem treninga podiže se igra."

Reci što misliš!