Sport

Noviteti u nogometu

UEFA predstavila format natjecanja u novoosnovanoj Ligi nacija

UEFA predstavila format natjecanja u novoosnovanoj Ligi nacija

VIDEO: UEFA je predstavila konačan format natjecanja u novoosnovanoj Ligi nacija te sustav kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine

Kvalifikacije za EP 2020.

U ljeto 2020. godine bit će odigrano specifično Europsko prvenstvo, kojim će se obilježiti 60 godina postojanja tog natjecanja, a ugostit će ga gradovi diljem Starog kontinenta.

Na toj europskoj smotri ponovno će se natjecati 24 reprezentacije, a kvalifikacije će započeti u ožujku 2019. godine, a s obzirom na 13 zemalja domaćina niti jedna reprezentacija neće imati unaprijed osigurano mjesto na završnom turniru. 

Svih 55 zemalja članica Uefe bit će raspoređeno u deset skupina po pet ili šest reprezentacija, a po dvije prvoplasirane reprezentacija iz svake skupine (ukupno 20) izborit će završni turnir. 

Doigravanje za EP 2020.

Preostala četiri mjesta popunit će se doigravanjem u kojemu će se natjecati 16 pobjednika skupina Lige nacija (iz svake od četiri skupina u svakoj od četiri liga). Sudionikom EP-a postat će po jedna reprezentacija iz svake lige, kroz zasebne staze, odnosno susrete polufinala i finala doigravanja.

Ukoliko je pobjednik skupine Lige nacija već osigurao svoje mjesto na Europskom prvenstvu kroz kvalifikacije, to će mjesto preuzeti sljedeća najbolja reprezentacija iz odgovarajuće lige. Ukoliko liga ne može dati četiri predstavnika za doigravanje, slobodna će pozicija biti prepuštena sljedećoj najboljoj reprezentaciji iz niže lige, prema ukupnom poretku Lige nacija.

Liga nacija 

Natjecanje u Ligi nacija započet će 6. rujna 2018. godine, a UEFA je kao cilj postavila daljnji uspjeh reprezentativnog nogometa kroz zamjenu većine prijateljskih utakmica natjecateljskim dvobojima u kojima će nacionalne selekcije igrati protiv podjednako rangiranih suparnika.

Sudjelovat će svih 55 zemalja članica Uefe, koje će biti razvrstane u četiri lige (A-Liga, B-Liga, C-Liga i D-Liga) prema Uefinom koeficijentu reprezentacija po završetku grupne faze kvalifikacija za SP u Rusiji, odnosno na datum 11. listopada 2017. godine.

A-Ligu i B-Ligu činit će 12 reprezentacija (četiri skupine po tri), C-Ligu činit će 15 reprezentacija (tri skupine po četiri i jedna skupina po tri), a D-Ligu činit će 16 reprezentacija (četiri skupine po četiri). Susreti po skupinama bit će odigrani od rujna do studenog 2018. godine, a ždrijeb će biti održan u siječnju.

Četiri pobjednika skupina iz A-Lige kvalificirat će se za finalni turnir (lipanj 2019. godine), koji će se sastojati od dva polufinala, utakmice za treće mjesto i finala. Domaćina će među četiri finalista izabrati Izvršni odbor Uefe.

Pobjednici skupina u B-Ligi, C-Ligi i D-Ligi plasirat će se u višu razinu natjecanja, a ispast će posljednjeplasirane reprezentacije iz skupina A-Lige, B-Lige i C-Lige. Tako će se reprezentacije boriti za naslov pobjednika Lige nacija, za plasman u viši rang ili izbjegavanje ispadanja u niži rang natjecanja.

 


Reci što misliš!