Sport

za sportske znalce

Ako odgovorite na ovih 20 pitanja, možete bez straha na bilo koji sportski kviz

Ako odgovorite na ovih 20 pitanja, možete bez straha na bilo koji sportski kviz

Hrvatski akademski sportski savez, na svojoj je Facebook stranici objavio da sprema ekipu za sudjelovanje na sportskom kvizu. No, trebaju još članova pa su zadali svojevrsni kvalifikacijski kviz, koji bi trebao moći riješiti svatko tko im se želi priključiti.

- Ako mislite da bi i vi mogli biti dio ekipe onda ne bi trebali imati problema sa sljedećim pitanjima (bez pomoći prijatelja i Interneta), navode na svojoj Facebook stranici.

Okušajte se u rješavanju. Ako odgovorite i na 15 pitanja točno, vi ste majstor područja sport.

1. Ako isključimo gradove Paris i Los Angeles u kojima će se po treći puta održati Ljetne olimpijske igre 2024. i 2028. godine, koji je grad tri puta bio domaćin Ljetnih olimpijskih igara?

2. Kako se zove tenisačica koja je 1988. godine, pobjedom na sva četiri turnira Grand Slam serije, postala tek treća igračica koja je osvojila Grand Slam nakon Maureen Connolly 1953. godine i Margaret Court 1970. godine?

3. Kako se zove najpoznatije natjecanje u jedrenju koje je ujedno i jedno od najpraćenijih sportskih natjecanja u svijetu sporta, a najviše pobjeda imaju predstavnici Novog Zelanda i SAD?

4. Koliko traje jedno poluvrijeme ragbi utakmice?

5. Koliko iznosi svjetski rekord u utrci na 100 m u vlasništvu Usaina Bolta s Jamajke?

6. Janica Kostelić bila je ukupna pobjednica Svjetskog kupa 2001., 2003. i 2006. godine. Koje godine je njezin brat osvojio istu titulu, a priznat ćemo i godinu prije ili kasnije?

7. Koje boje može biti loptica u stolnom tenisu ako nije bijele boje?

8. Koja funkcija povezuje sljedeća imena: Mladen Ivančić, Petar Krpan, Hrvoje Matijević, Božidar Miletić, Mato Stanković?

9. Ljetna univerzijada 1987. godine održana je u Zagrebu. Navedite grad ili državu u kojoj je održana prethodna Ljetna univerzijada 1985. godine ili naredna Ljetna univerzijada 1989. godine.

10. Koliko disciplina u sportskoj gimnastici je identično kod muškaraca i žena?

11. Iako su Amerikanci vječni favoriti u atletskim i plivačkim štafetama, ipak u ženskoj konkurenciji dva svjetska rekorda u plivanju, u 4×100 m slobodno i 4×200 m slobodno, drže druge dvije nacije. Navedite barem jednu od njih?

12. Ako vam u šahu protivnik uzme figuru “En passant” znači da ste ostali bez koje figure?

13. U isto vrijeme kada će Toni Kukoč postati član košarkaške kuće slavnih, ista čast pripasti će jednoj od najboljih europskih košarkašica iz Bosne i Hercegovine. Kako se ona zove?

14. Nabrojite barem tri sporta koja su zastupljena na Ljetnim olimpijskim igrama u Japanu 2020. godine, a počinju sa slovom b.

15. Koja od navedenih reprezentacija nikada nije nastupila na Svjetskom prvenstvu u vaterpolu: Argentina, Kuba, Nizozemska, Novi Zeland, Turska?

16. Tko je najbolji strijelac hrvatske muške rukometne reprezentacije s postignutih 719 golova, a nije Patrik Ćavar?

17. Ako je mreža u odbojci namještena na visinu od 2.24 m, očekuje nas muška ili ženska utakmica?

18. Kako se zovu najpoznatija braća u veslanju, aktualni dobitnici nagrade za najbolju mušku ekipu u izboru Sportskih novosti?

19. Ako je Japan uvjerljivo najuspješnija nacija u judu na Olimpijskim igrama, koja je druga ili treća nacija po uspješnosti?

20. Kako se ispravno zove sport koji Hrvati najčešće nazivaju hokej na travi?

Točne odgovore pronađite u komentaru Facebook posta ispod.

Reci što misliš!