Sport

košarka, aba liga

Luka Božić nije mogao sam, Partizan odnio pobjedu s Višnjika

Luka Božić nije mogao sam, Partizan odnio pobjedu s Višnjika
Dino Stanin/PIXSELL

Pred oko 6500 uistinu sjajnih i bučnih navijača u Krešinom domu, Zadar nažalost nije uspio doći do pobjede protiv Partizana. Gosti iz Beograda zahvaljujući sjajnom Vanji Marinkoviću slavili su s rezultatom 104-97

U vrlo izjednačenom početku utakmice Zadar je igrao uglavnom unutar reketa, tako da je odličnu rolu pružio Krajina s 9 koševa u šest minuta. Partizan je pak uzvraćao preko Marinkovića koji je u istom periodu postigao čak 12 koševa, uključujući i dvije trice kojima su gosti poveli sa 16-11.

ABA liga, 4. kolo: KK Zadar - KK Partizan 97-104 ABA liga, 4. kolo: KK Zadar - KK Partizan 97-104

Trener Naglić reagirao je minutom odmora te je po prvi put u igru uveo Bašića, no takva mu se taktika ipak nije isplatila. Istina, Zadar je pred kraj četvrtine stigao na zaostatak od svega 23-21, no u posljednjem napadu Partizana, napravljen je prvo propust zahvaljujući kojem je Miller stigao na čisto polaganje, a potom i prekršaj za dodatno bacanje. Amerikanac je iskoristio ponuđeno i još jednom odveo goste na 5 koševa prednosti, 26-21, na isteku desete minute.

Zadar je nakon dvije  pol minute igre u drugoj dionici nakratko uspio prijeći u vodstvo (31-30) tricom Knowlesa te košem i dodatnim slobodnim bacanjem Brzoje. Ipak, Partizan se brzo vratio na istih onih 5 koševa prednosti (39-34), a uskoro je ta prednost počela i rasti. 

Zadanima nikako na ruku nije išla nervoza koja se uvukla u njihove redove nakon nekoliko dvojbenih sudačkih odluka. Upravo je ta nervoza razlog brojnim greškama, promašenim zicerima i slobodnim bacanjima, što je gostima omogućilo odlazak na prednost od čak 53-44 dvije minute pred kraj poluvremena. 

Srećom, dvije dobre reakcije Ivanova bile su dovoljne da se zaostatak ublaži, no posljednji je napad opet pripao Partizanu, a realizirao ga je Williams-Goss za njihovo vodstvo 55-48 nakon 20 minuta igre.

Na polovici susreta Zadrane je predvodio Krajina s 13 koševa, dok su po 10 dodali Knowles i Božić. Nažalost, domaćin je već tada bio u problemima s prekršajima, tako je Brzoja imao već 4 osobne greške, a Božić i Knowles po 3. Kod Partizana je briljirao Marinković s 19 koševa, a 14 je dodao Šalić. 

U uvodne tri minute drugog dijela susreta Partizan je preko Gavrilovića, Williams-Gossa i Andrića stigao prvi put do dvoznamenkaste prednosti (62-50), na što je Naglić ekspresno reagirao minutom odmora. I dalje je zabrinjavajuća bila količina propuštenih prilika i promašenih zicera te je sve skupa izgledalo kao je da Zadar u pravom 'knockdownu'. 

U tim trenucima jedino je valjda još Tornado vjerovao u igrače Zadra jer navijačka pjesma se nije niti u jednom trenutku prestala oriti Krešinim domom. 

Tek kad je u igru ušao kapetan Špralja, igra Zadra dobila je dodatni 'impuls'. Domaćin je tako na njegovim leđima, ali uz pomoć Božića, smanjio na 68-62 tri minute prije kraja 30. minute, a tribine su u tim trenucima 'proključale'.

Ipak, ništa dobroga se tu nije izrodilo jer suci su uskoro pronašli, uz pomoć video snimke, namjerni prekršaj Ivanova, odmah potom i petu osobnu Brzoje, te tehničku pogrešku Špralje zbog reakcije na taj prekršaj. Partizan je u takvim okolnostima bez većih problema vratio dvoznamenkastu prednost (64-74) pred sam kraj dionice, a do isteka 30. minute rezultat je za Zadar s linije slobodnih bacanja popravio Ivanov iskoristivši oba pokušaja.

I u posljednjoj četvrtini Špralja je uz pomoć Božića predvodio svoju momčad, no prava pomoć ostalih suigrača je nažalost izostala. Partizan je stoga većim dijelom relativno lagano održavao stečenu prednost koja je uglavnom iznosila oko 10 koševa razlike.

Stvari su se ponovno rasplamsale dvije i pol minute do kraja susreta kada je Zadar koševima Božića smanjio na 93-87, a odmah je potom i izborio jedan namjerni prekršaj Partizana. Iskoristio je oba slobodna bacanja, a u nastavku je i poentirao za samo 93-91. Do kraja su ostale točno dvije minute.

Nažalost, dobru je vijest popratila i jedna loša, a to je da je Knowlesu dosuđena peta osobna pogreška, što je bio veliki hendikep budući da je već ranije igru morao napustiti Brzoja.

I Zadar se dobro držao unatoč tome sve dok stvari u svoje ruke ponovno nije uzeo Vanja Marinković i pogodio 'nemoguću' tricu od table malo više od minutu do kraja susreta za vodstvo 93-98 od kojega se Zadar jednostavno više nije mogao oporaviti.

Možda bi im to i pošlo za rukom da se Božiću u napadu priključio bilo tko od suigrača. Nažalost ostao je usamljen i utakmicu okončao s 29 ubačaja, a Partizan je na koncu slavio sa 104-97

Sjajnim zadarskim navijačima više nije preostalo ništa nego da po tko zna koji put zapjevaju ''Bilo bi mi lako da te ne volim...''.

Osim već spomenutog Božića, u redovima Zadra možemo izdvojiti Špralju sa 16 koševa ali i enormnom količinom energije koja je dovela Zadar na rub preokreta. Kod Partizana je prednjačio sjajni Vanja Marinković s 33 koša. 

KK Zadar – KK Partizan 97-104 (21-26, 27-29, 18-19)

KK Zadar: Knowles 14, Bašić 9, Ivanov 11, Kraljević, Jelenković, Krajina 15, Vuković, Brzoja 3, Špralja 16, Tomas, Božić 29.

KK Partizan: Miller 19, Williams-Goss 8, Tadić, Aranitović, Marinković 33, Veličković 9, Tomić, Pecarski, Gavrilović 2, Andrić 10, Stevanović 2, Šalić 21.

Rezultati by SofaScore

Reci što misliš!