Sport

boćanje, 3. hbl

Boćari Vira pobjedom u derbiju protiv Stivana zadržali lidersku poziciju

Boćari Vira pobjedom u derbiju protiv Stivana zadržali lidersku poziciju
Kažimir Škrbić

U 6. kolu Treće HBL Virani u derbiju pobijedili »Stivan« iz Sutivana nakon dramatične završnice i zadržali lidersku poziciju na prvenstvenoj ljestvici.

Pobjeda nad „Stivanom“ fajterski je iščupana u dramatičnoj završnici koju nitko od gledatelja na boćalištu uz Muja nije očekivao. Završilo je 14-8, ali su gosti gotovo do zadnje boće gajili nadu da mogu do boda.

Uoči zadnje ruke susreta na semaforu je bilo uvjerljivih i sjajnih 11-3 za domaće Bluzere, no dvije gostujuće pobjede u disciplinama kruga unijele su dramu u susret. Na zogovima su ostale virska trojka s vodstvom 7-3 i Igor Vučetić u pojedincu s manjkom od 7 punata (4-11).

Sutivanci su trljali ruke nadajući se da će Zdravko Čulin zvani Tajson zadržati vodstvo i nokautirati Gulu te da će trojka Zoran Marko Kokić, Marjan Bukvić i Luka Buterin ispustiti prednost.

„Ako dobijemo, bit će to zbog guma“, tješio se u neizvjesnoj završnici kapetan Ante Kapović aludirajući na discipline druge ruke u kojima su Virani osvojili svih šest punata i otišli na 11-3. Iako je to u suštini u ovakvom neizvjesnom meču više nego točno, pobjedu su na kraju rezultatski donijele stare kuke Kokić i Bukvić uz pomoć mladog Buterina.

Dodatnu draž pobjedi donio je i Vučetić čudesnim preokretom na 11-11 osvojivši sedam uzastopnih punata, a da je imao još jednu ruku došao bi i do pobjede. Koliko su gosti bili frustrirani ovakvim raspletom, svjedoče i prijekorne riječi koje je voditelj gostujuće momčadi uputio Tajsonu zabranivši usput čovjeku da pripali u time-outu.

„Što radiš? Ne odugovlači, vrati se u meč i završi to!“, ljubazno ga je molio na nekih 80 decibela. Na drugoj strani, druga priča. Malo grča, ali na kraju – osmijeh i zadovoljstvo.

„Nije moralo biti ovako neizvjesno, ali glavno da smo pobijedili“, sažeo je Kokić nedjeljni derbi na Viru. I to je točno, ali valja priznati kako je „Stivan“ kvalitetna momčad i da su neke nijanse u meču otišle na stranu domaćih. Nešto je moralo i gostima, dok je s druge strane tapet odrađen – vrhunski, i to je zapravo bila kapetanova poanta.

Dobilo se ono što se objektivno moralo, iako ni u ovim disciplinama Sutivanci nisu pali šutke. U brzincu je Antonio Kusanović pogodio solidnih 29 boći (izgubio 29-34); u štafetnom izbijanju briljantni Zoran Mladineo i Božidar Budimir-Bekan zaprijetili su s 39 pogođenih boći (poraz 39-45), dok je u preciznom Tajson u početku prijetio, a potom ostao bez pare pred razigranim Kokićem (6-17). Za više od časnog poraza možda im je nedostajao još jedan kvalitetan izbijač, ali to su stvari koje moraju brinuti goste.

Virani nemaju takvih problema, pokazao je to i ovaj derbi. Većina igrača može izbijati, a neki to rade vrhunski. U prvoj ruci susreta trojka Buterin, Ante Nemarić i Nedo Buškulić nije se stigla ni oznojiti: u 51. minuti utakmice zgužvali su i metlom počistili goste s 13-0, nakon čega je wunderkind Nemarić primijetio:

„Dođemo igrati, pa nemamo protiv koga igrati. Ili su sve suparničke trojke loše, ili smo mi predobri“.

Kako bilo, kolo prije kraja jesenskog dijela prvenstva Virani imaju tri boda fore ispred pet momčadi s 12 bodova, i veliki su izgledi da će i nakon gostovanja u Imotskom, osim u slučaju visokog poraza, poljubiti boćarsku jesen kao prvaci polusezone.     
Evo svih rezultata 6. kola: Bitelić – Čista Velika 14-8, Kijevo – Velebit Benkovac 17-5, Baška Voda – Imotski 16-6, Supetar – Nada Split 15-7, Vir – Stivan 14-8.
Poredak: 1. Vir 15 bodova (+54), 2. Stivan 12 (+30), 3. Imotski 12 (+26), 4. Bitelić 12 (+16), 5. Baška Voda 12 (+6), 6. Kijevo 12 (+4), 7. Supetar 6 (-8), 8. Velebit Benkovac 6 (-18), 9. Nada Split 3 (-38), 10. Čista Velika 0 bodova (-72).

Treća HBL, Srednja Dalmacija. Utakmica 6. kola

BK »VIR« – BK »STIVAN« SUTIVAN 14-8 (5-3, 6-0, 3-5).

Vir. Boćalište uz Muja. Utakmica 6. kola Treće HBL, Srednja Dalmacija. BK Vir – BK Stivan Sutivan 14-8. Vrijeme: sunčano. Gledatelja: 60. Suci: Ivica Bilosnić, Krešimir Lerga.

POJEDINAC: Darko Bašić – Božidar Budimir-Bekan 11-11. Igor Vučetić – Zdravko Čulin 11-11.


Reci što misliš!