Sport

zabrinjavajući financijski podaci

KK Zadar nakupio preko 30 milijuna kuna duga!

KK Zadar nakupio preko 30 milijuna kuna duga!

Poslovanje Košarkaškog kluba Zadar na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća ponovo bila jedna od tema rasprave, ovaj put uz godišnje izvješće koje je pokazalo poprilične financijske teškoće u kojima radi sportski klub u većinskom vlasništvu Grada Zadra

S minusom od 3,1 milijun kuna u prošloj godini i nakupljenim gubicima većim od 31 milijun kuna, KK Zadar se nalazi u teškoj financijskoj situaciji i još uvijek nije sigurno na koji će se način izvući iz poteškoća, piše Narodni list.

Ukupni prihodi KK Zadar iznosili su prošle godine 11,5 milijuna kuna, a s rashodima od 14,6 milijuna klub je godinu završio s minusom od 3,1 milijun kuna.

Godinu ranije situacija je bila još gora, s manjim prihodom od 9,0 milijuna kuna i većim rashodima od 15,3 milijuna, 2015. godinu završili su s minusom od čak 6,3 milijuna kuna. Prema bilanci, preneseni gubitak iznosi čak 28,1 milijun kuna, što uz minus iz prošle godine Košarkaškom klubu Zadar na kraju daje rezultat od ukupno 31,2 milijuna akumuliranih gubitaka.

Bilanca također pokazuje i obveze kluba od preko 40 milijuna kuna, u čemu su dugoročne obveze 12,2 milijuna najvećim dijelom dug prema bankama i drugim financijskim institucijama te manjim dijelom prema dobavljačima.

Kratkoročne obveze iznose gotovo 28 milijuna kuna, od čega je 16,9 milijuna obveza prema dobavljačima, 6,6 milijuna su obveze za poreze, doprinose i slično, 3,9 milijuna prema bankama te oko 418 tisuća kuna prema zaposlenicima.

Iz analize rostera ekipe može se vidjeti koliko sama momčad košta, a tadašnji sportski direktor kluba Branko Skroče u zaključku izvješća otkriva kako se problematična financijska situacija odrazila i na samu momčad, koja i dalje igra usprkos što im očito plaće često nisu redovite.

Mišljenja sam kako treba zadržati gro momčadi iz prošle sezone jer su momci pokazali da mogu igrati odličnu košarku, mlada smo momčad, dakle možemo još napredovati i biti još bolji te uz mala osvježenja biti još konkurentniji i boriti se sljedeće sezone za izlazak u EuroCup. Znam da će to biti teško ostvariti jer neki naši igrači kao Sobin, Ramljak i Barać imaju ponude drugih klubova. Naročito je važno reći da momci zaslužuju svaku pažnju jer su imali neograničeno strpljenje, jer su mogli svojim odustajanjem uvesti Klub u još goru situaciju. Naime nekolicina od njih su obiteljski dobro situirani pa ne ovise isključivo o košarci. Zbog odanosti prema klubu i strpljenju zbog kašnjenja financijskih obaveza želim se zahvaliti svim igračima.” - napisao je u izvješću sportski direktor.

U analizi rostera za sezonu 2015/16 bilo je 15 igrača i ekipa je koštala cca. 4,7 milijuna kuna bruto, uz što treba dodati stanarinu za četiri igrača, prehranu u restoranu za njih trojicu te korištenje automobila za tri igrača. U sezoni 2016/17 roster momčadi sačinjavalo je također 15 igrača, a momčad je koštala bruto četiri milijuna kuna, uz što idu troškovi prehrane šest igrača, stana za njih šest te automobila za dvojicu igrača.

U izvješću ističu kako je iz toga vidljivo da iz godine u godinu nastoje smanjiti budžet igrača, jer je primjerice sezona 2012/13 ekipa koštala preko 6,5 milijuna kuna bruto.

Usprkos značajnom smanjenju minusa, sa 6,3 na 3,1 milijun kuna i kresanjem troškova za igrače, gubici u Košarkaškom klubu Zadar se i dalje gomilaju, a rješenje financijskih problema i dalje se ne nazire što jasno znači da će Grad Zadar i dalje biti prisiljen financirati klub sredstvima iz proračuna.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti