Sport

košarka, KK Zadar

Teatar apsurda: Zašto KK Zadar nije prijavio svoju momčad za juniorski turnir ABA lige

Teatar apsurda: Zašto KK Zadar nije prijavio svoju momčad za juniorski turnir ABA lige
KK Zadar

U tjednu u kojem je izbila afera duplih ulaznica i dok KK Zadar tavori na posljednjm mjestu regionalne ABA lige, jedna odluka kluba koje se očito donijela puno ranije, prošla je nezapaženo ispod medijskog radara.

Predsjedništvo regionalne ABA lige, prošli je četvrtak u javnost pustilo informaciju o pokretanju još jednog novog natjecanja. Nakon uvođenja druge regionalne ABA lige, košarkaška sezona 2017/18. ostat će zapamćena i po uvođenju novog juniorskog natjecanja (igrači 1999. godište i mlađi). 

Nakon raznih špekulacija i dugih najava, stigla je tako i službena potvrda. Sudjelovat će deset momčadi, podijeljenih u dvije grupe. Polufinalni turniri će se od 24. - 26. studenog održati u Zagrebu i Beogradu.

Igrat će se po sistemu svaki sa svakim, gdje će se onda dvije prvoplasirane momčadi iz grupe plasirati na finalni turnir koji se održava u Laktašima. U skupini A kojoj je domaćin Beograd, snage će odmjeriti Crvena Zvezda, Mega, Mornar, MZT i Cibona, dok će u skupini B kojoj je domaćin Zagreb, igrati međusobno Partizan, Cedevita, Budućnost, Igokea i Olimpija.

Točan termin finala još nije poznat. 

No ono što je poznato i na neki je način prošlo nezapaženo u široj košarkaškoj javnosti, porazna je činjenica za grad košarke da KK Zadar jedini uz beogradski FMP, tamo neće imati svoje predstavnike. Zašto je to tako pitali smo kod odgovornih ljudi u klubu, međutim do pisanja ovog teksta službeni odgovor još nismo dobili. Istina je da kontakt s klubom uspostavljen, međutim odgovora unatoč najavama još nema.  

Neslužbeno, saznajemo da je problem financijske prirode zbog čega klub nije u mogućnosti financirati putovanje i smještaj za svoju juniorsku momčad. Ako je to tako, mi se onda pitamo, koji je onda smisao funkcioniranja cijelog kluba?

Štedi se na djeci, dovode se razni stranci upitne kvalitete, kojima klub u tih par mjeseci služi kao usputna stanica u kojoj će pojedinci s lovačkom dozvolom uglavnom nabijati osobnu statistiku. Pa se poslije pitamo kakvi su nam rezultati u mlađim selekcijama i gdje su nestali zadarski igrači?

Moglo bi se na desetak različitih načina iznaći sredstva. Zaustavite li trenutno jednog žitelja ovoga grada na Kalelargi i priupitate ga savjet kako doći do tih par tisuća eura, koliko pretpostavljamo da košta smještaj i put, sigurni smo da bi taj naš domišljati sugrađanin trenutno iz rukava izbacio bar nekoliko raznih načina. Hoćete preko ideje navijačkih donacija ili recimo suradnje s nekim partnerom i organiziranja jedne polufinalne grupe juniorskog turnira u Zadru. 

Moglo se i trebalo poduzeti bilo što. Nažalost, svjesni smo i sami da je ova odluka vjerojatno donesena kao i sve do sada. Linijom manjeg otpora. I to je ono što najviše žalosti. Promijenila su se imena, ali modus operandi je i dalje isti...


Reci što misliš!