Sport

Atletika

IAAF uvodi svjetsku atletsku ljestvicu

IAAF uvodi svjetsku atletsku ljestvicu
Marko Lukunic/PIXSELL

Međunarodna atletska federacija (IAAF) planira uvesti svjetsku atletsku ljestvicu po uzoru na ATP i WTA ljestvice na temelju koje će se određivati plasman na SP i na OI

IAAF je sklopio savez s tvrtkom Elite Ltd (All Athletics) koja će pripremiti svjetsku atletsku ljestvicu kao temelj za kvalifikacijske sisteme za nastupe na različitim natjecanjima, uključujući i olimpijske igre i svjetska prvenstva. 

"IAAF svjetska atletska ljestvica će oblikovati globalni sustav natjecanja uključujući i plasman na svjetska prvenstva i olimpijske igre", izjavio je u petak predsjednik IAAF-a Sebastian Coe.

"Prvi put u povijesti ovog sporta atletičari, mediji i navijači će imati jasan uvid u hijerarhiju natjecanja koja će im dopustiti da prate logičan sezonski put do dva najveća atletska natjecanja - svjetskog prvenstva i olimpijskih igara."

Do sada su za sudjelovanja na velikim natjecanjima atletičare birali nacionalni savezi na temelju ispunjenih normi koje je unaprijed odredio IAAF. 

Ranking će zapravo biti sustav bodovanja u kojem atletičari sakupljaju bodove na različitim razinama natjecanja tijekom sezone kako bi se kvalificirali za nastup na dva najveća svjetska natjecanja - svjetskom prvenstvu i olimpijskim igrama.

Ljestvica će se početi primjenjivati od ljeta 2018. godine, a na temelju nje će se odrediti sudionici svjetskog prvenstva u Dohi 2019. godine i olimpijskih igara u Tokiju 2020.

"Pojedinosti o tome kako će biti sastavljena ta ljestvica (sustav bodovanja za svaki atletski miting) bit će usuglašeni u prva tri mjeseca iduće godine kako bi se sustav mogao primjenjivati za SP 2019. i OI 2020.", precizira IAAF u svom priopćenju.


Reci što misliš!