Sport

Bravo Luce!

Lucija Mijolović četvrta najuspješnija plivačica na EP plivača s Downovim sindromom

Lucija Mijolović četvrta najuspješnija plivačica na EP plivača s Downovim sindromom

Nakon uspješnog nastupa na Olimpijadi za plivače s Down sindromom 2016. godine u Italiji, na kojem je Hrvatska nastupila s dvije plivačice, na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Francuskoj pod hrvatskom su zastavom zaplivale triplivačice: Marija Pinjuh i Petra Vićan, plivačice PK Natator i Lucija Mijolović iz PK Zadar.

Natjecanje se odvijalo u Bobignyju (Pariz) od 28.10. do 4.11.2017., kroz četiri dana natjecanja i jutarnje kvalifikacijske te popodnevne finalne utrke. Natjecanje je bilo otvorenog tipa tako da su u otvorenoj konkurenciji nastupale i zemlje koje nisu članice EU.

Zemlje koje su nastupale: Južna Afrika, Španjolska, Brazil, Francuska, Danska, Hrvatska, Irska, Estonija, Engleska, Rusija, Slovenija, Švedska, Turska, Portugal, Kosovo, Rumunjska, Poljska, Finska i Island. 

Rušili su se rekordi, i svjetski i europski, svirale su se himne najjačih nacija u plivanju osoba s Down sindromom a Hrvatske je uzela dvije bronce! Ekipu su pratili trenerica Danijela Kurtin, prof. iz PK Zadar i Ivan Perzel, prof. iz PK Natator. 

Iako Lucija iza sebe ima već tri medalje s europskog prvenstva (2013. i 2015.), ove godine joj to nije pošlo za rukom. Lucija je u četiri utrke bila plasirana kao četvrta! U svim utrkama Lucija je napravila velik rezultatski pomak, isplivala sedam osobnih rekorda i u četiri utrke bila jako blizu medalje. U oštroj konkurenciji plivačkih sila, iako bez medalje, ostvarila je izuzetan nastup za hrvatsku reprezentaciju i za PK Zadar. 

U utrci 100 m prsno, sa 1:57.23 medalja joj je izmakla za 3 stotinke , u utrci 200 m prsno, s izvanrednih 4:15.79 bila je 4. i sekundu udaljena od bronce. Četvrta je bila i na 100 m mješovito, također s osobnim rezultatom (1:53.74) i na 50 m prsno u finalnoj utrci, (54:17,osobni rezultat). U disciplini 200 m mješovito, s osobnim rekordom 3.55.19 zauzela je 6. mjesto, na 50 m slobodno (44.90) bila je 9. a na 200 m slobodno 12. (3,57.09). Po ukupnom zbroju bodova, isplivanih u finalnim utrkama Lucija je zauzela visoko 4. mjesto između pedesetak najboljih plivačica iz cijele Europe.
      
Marija Pinjuh, plivačica Natatora,kojoj je ovo tek drugi nastup na velikom natjecanju, ostvarila je ogroman uspjeh! Uzela je dvije bronce, na 50 m leđno (49.32) i 100 m leđno (1.48.50), medalja na 200 m leđno joj je promakla a na 100 m slobodno je bila 23.

Petra Vićan, također plivačica Natatora bila je debitantica na ovom EP, i u glavnoj utrci, na 200 m slobodno (3.46.67) bila je ukupno deveta, a 1. juniorka Europe, za što je četrnaestogodišnjakinja dobila i diplomu.

Veliki je uspjeh plivačica koji brane boje Hrvatske na velikim natjecanjima i promiču plivanje i bavljenje sportom kod osoba s DS. Dok se svjetska udruga plivača s DS bori da se ovi plivači priznaju i u Olimpijsku kuću, ekipi iz Hrvatskog plivačkog saveza osoba s invaliditetom te klubovima koji promiču plivački sport za osobe s DS preostaje i dalje uporno i vrijedno raditi. Za uspješnu provedbu ovog natjecanje zahvalan je HPSOI a na potpori za ovo EP PK Zadar posebno zahvaljuje i Gradu, Županiji i ŠC Višnjik.


Reci što misliš!