Sport

Košarka, HT Premijer liga

Košarkaška fešta u Jazinama: Zadar tek u završnici slomio žilavu žutu podmornicu

Košarkaška fešta u Jazinama: Zadar tek u završnici slomio žilavu žutu podmornicu
Dino Stanin/PIXSELL

''Kako je dobro vidjeti te opet'', ''Uvijek kada dođem u stare Jazine'' i neizostavna ''Vino – rakija'' orilo se prepunim hramom košarke dok se na parketu vodila prava borba u gradskom derbiju između Jazine Arbanasa i Zadra. Zadru su na kraju pripali bodovi, no pobijedila je zadarska košarka koja je na trenutak zaživjela kao nekad, ne tako davno, u Jazinama

Žuta podmornica je utakmicu otvorila puno bolje i, što je najvažnije, borbenije, stoga ne čudi kako su nakon 3 minute igre već imali prednost 12-5 za koju su najzaslužniji bili Butorac i Sarajlija. Budući da u naredne dvije minute košarkaši Zadra nisu uspjeli smanjiti prednost, unatoč dvjema tricama Bašića, Aramis Naglić je morao pozvati minutu odmora kod vodstva Jazina 15-10.

Iako su igrači Nevena Plantaka bili puno borbeniji, do 7. minute nisu napravili niti jedan prekršaj, dok je Zadar već bio iskoristio bonus. Pomoglo je to Jazinama da dođu i do dvoznamenkaste prednosti 20-10 nakon trice Zrnića.

Zadar je do isteka prve dionice ipak nekako uspio smanjiti zaostatak i to zahvaljujući sjajnoj roli dvojca Brzoja-Ivanov koji su kombinirano postigli posljednjih 11 koševa Zadra, pa je semafor nakon 10 minute igre pokazivao 26-23 u korist Jazina.

Zadar je izjednačio početkom druge dionice, nakon trice Špralje, na 28-28. Još je jedna trica bila potrebna, ona Brzojina, da 'gosti' okrenu rezultat i ostvare prednost 31-30. I kad se činilo kako bi Zadar mogao prelomiti utakmicu, opet je proradio šut kod igrača Jazina, pa su tako Bučaj i Gulam pogodili dvije trice za njihov povratak u vodstvo 40-37.

Zahvaljujući tako dobroj završnici, Jazine su na poluvremenu imale vodstvo 43-39. Po 8 koševa su postigli Sarajlija i Zrnić, a po 6 su dodali Butorac i Bučaj, dok je kod Zadra s 13 koševa prednjačio Brzoja, 7 je dodao Ivanov, a 6 Bašić.

HT Premijer liga, 5. kolo: KK Jazine Arbanasi - KK Zadar 78-89 HT Premijer liga, 5. kolo: KK Jazine Arbanasi - KK Zadar 78-89

Uvodne četiri minute igre u nastavku Zadar je držao kontrolu nad igrom. Ivanov i Brzoja i dalje su bili najbolji redovima plavih, a kad Brzoja položio za vodstvo 53-47, Neven Plantak je bio primoran na minutu odmora, a prošle su tek 4 minute igre u drugoj polovici susreta.

Plantak je očito dopro do igrača za vrijeme dogovora jer oni su mu uzvratili serijom 11-2 i tako poveli s 58-55 unutar samo jedne i pol minute igre po povratku na parket. Velika se borba vodila u nastavku treće dionice, a Jazine su opet tricama izluđivale Zadar. Tek u posljednje dvije akcije 'gost' je opet uspio vratiti prednost, a učinio je to preko Kraljevića koji je povezao 4 koša za ukupnih 64-63 u korist Zadra nakon 30 minuta igre.

I u posljednjoj su četvrtini Zadru u potpunosti pripale uvodne minute u kojima su prelomili utakmicu. Serijom 7-0 plavi su poveli sa 71-63 i odgovor na pitanje pobjednika se već nekako nazirao. Uskoro su igrači Zadra stigli i do dvoznamenkaste prednosti (76-66) košem Vukovića što je, pokazat će se, ipak bilo previše za žute unatoč silnom trudu, naporu i nadasve srčanoj igri na kojoj im definitivno treba čestitati.

Ne bi škodilo kad bi se i košarkaši Zadra ponekad ugledali na Jazine i tako zaigrali protiv nominalno jačih protivnika. Javnost bi im zasigurno bila još više naklonjena.

Zadar je na koncu slavio s teško izbornih no ipak zasluženih 89-78, a Jazine će svoju prvu ovosezonsku pobjedu ipak morati potražiti negdje drugdje. Nadamo se kako će ona ubrzo stići jer s ovakvom borbom kakvu su večeras pokazali protiv Zadra, oni to itekako zaslužuju.

Iako je u pitanju prvenstvena utakmica, ostavimo ipak na trenutak rezultat po strani i recimo kako je večeras u Jazinama zapravo pobijedila košarka, što je zorno prikazalo i zajedničko okupljanje obiju momčadi na centru nakon posljednjeg zvuka sirene te zajednički pozdrav sjajnoj publici.

KK Jazine Arbanasi – KK Zadar 78-89 (26-23, 17-16, 20-25, 15-25)

KK Jazine Arbanasi: Sarajlija 16, Gulam 10, Butorac 9, Bučaj 8, Škara, Ivanov, Zrnić 14, Dražović 5, Fodor 9, Kovačević, De Woods 7. Trener: Neven Plantak

KK Zadar: Knowles 5 (5as, 5ukr), Bašić 6, Ivanov 21, Kraljević 4, Jelenković, Krajina 2, Bostic, Vuković 18, Brzoja 22 (6 sk, 3 as), Špralja 5, Tomas, Božić 6 (10 sk, 6 as).


Reci što misliš!

  Vezane vijesti