Sport

Košarka, HT Premijer liga

Dalmatinski derbi na Višnjiku: Zadar s(p)retno do nove pobjede

Dalmatinski derbi na Višnjiku: Zadar s(p)retno do nove pobjede
Mate Krezić

Košarkaši Zadra upisali su rezultatom 78-76 petu uzastopnu pobjedu u dramatičnoj završnici dalmatinskog derbija protiv Splita. Zadar je polovicom treće četvrtine imao prednost od 17 koševa viška, da bi u posljednjim sekundama susreta igrač Splita Mateo Kedžo imao je šut za pobjedu i veliki preokret.

U susretu 6. kola košarkaške HT Premijer lige, košarkaši Zadra su u Krešinom domu ugostili momčad Splita. Tisuću gledatelja, prije samog početka utakmice velikim je pljeskom pozdravilo na tribinama prisutnu Hrvatsku vaterpolo reprezentaciju, svjetske prvake iz Budimpešte. 

Obe momčadi su ušle oslabljene u ovaj susret, s obzirom na to da zadarski Amerikanac Joshua Bostic zbog problema s koljenom nije bio u rosteru domaće momčadi. S druge strane, gostima također nije igrao Amerikanac Scott. 

Domaćin je odlično ušao u utakmicu, nakon polovice uvodne četvrtine susreta poveo je rezultatom 13-4, zbog čega je novi izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije i trener Splita Ivica Skelin, bio primoran pozvati svoju prvu minutu odmora. Zadarska dominacija nastavila se i poslije te minute odmora, točnije sve do početka 9. minute i sjajnog polaganja Ivanova za rezultat 21-10. 

Split je tada odgovorio serijom 7-0 za smanjene zaostatka na 21-17, ponajviše zahvaljujući koševima raspoloženog Pavle Marčinkovića, koji je u prvoj četvrtini utakmice ubacio već devet koševa za svoju momčad. Do kraja prve četvrtine gosti su tako ipak uspjeli smanjiti zaostatak na za njih nakon svega viđenog prihvatljivih pet koševa minusa, 19-24. 

Konce zadarske igre u drugoj četvrtini vukao je Amerikanac Preston Knowles, međutim Zadar se tek u posljednjim minutama prvog poluvremena uspio odvojiti na veću prednost. Nakon ubačaja Henrika Širka kojim je Split u 17. minuti utakmice smanjio na 39-37, Mislav Brzoja nakon toga započeo je zadarsku seriju 10-2, s kojom je domaća momčad do velikog odmora izgradila prednost od okruglih deset koševa. Sjajnim polaganjem, Bašić je u posljednjim sekundama postavio rezultat na poluvremenu, 49-39. 

Zadarsku listu strijelaca nakon prvog poluvremena s 10 koševa predvodili su spomenuti Mislav Brzoja i Preston Knowles. Ive Ivanov dodao je 9. Bivši igrači Zadra Pavle Marčinković (14) i Henrik Širko (9) bili su najprecizniji u redovima Splita. 

Na prvi koš u drugom poluvremenu čekali smo pune tri minute, sve dok Kraljević nije pod košem nekako na silu ugurao loptu kroz obruč. Nakon Kraljevića, tricu za Zadar pogodio je Brzoja, zatim još jednom s mjesta "posta" Kraljević i domaćin je vrlo brzo pobjegao na +17, (56-39). Punih pet i pol minuta gosti se nisu mogli sastati s košem, da bi nakon te najveće zadarske prednosti u drugoj polovici treće četvrtine ubacili čak 17 koševa (trice Kalajžića, Kanaeta i Najeva) a primili samo četiri, što im je uoči posljednje četvrtine utakmice donijelo i dalje aktivan rezultat, 56-60. 

Zadrane je razumljivo na početku odlučujuće dionice utakmice takav šokantan rasplet treće četvrtine unervozio a gostima dao krila. Odgovornost je u splitskim redovima preuzeo Pavle Marčinković, koji je vezao tri uzastopne splitske trice s kojima su gosti na dvije i pol minute prije kraja, približili se na samo pola koša zaostatka, 71-70. Zadar je odgovorio košem Brzoje, međutim Mateo Kedžo prvo je smanjio a zatim i pogodio za vodstvo Splita 74-73, 90 sekundi prije kraja. 

Trener Zadrana Aramis Naglić pozvao je minutu odmora, kako bi uputio svoje igrače kako odigrati završnicu ovog susreta. Preston Knowles zabio je nakon te minute za novo vodstvo Zadra 75-74, međutim kratkog daha, jer je Širko bio precizan s druge strane i 51 sekundu prije kraja donio je novo splitsko vodstvo, 76-75. Lopta je u sljedećem napadu domaće momčadi došla do Božića koji je precizan za 77-76, a kad je isti igrač presjekao dodavanje Kedže prema svojoj vanjskoj liniji, priskrbivši Mislavu Brzoji dva slobodna bacanja na 13 sekundi prije kraja, izgledalo je da je Zadar vrlo blizu pobjedi. Nažalost, Brzoja je pogodio samo drugo bacanje, što je ponudilo gostima da u posljednjem napadu biraju hoće li ići na produžetak ili pobjedu. 

Lopta je tako u posljednjim sekundama završila kod Matea Kedže, čiji pokušaj za tri poena nije ušao i Zadrani su mogli proslaviti pobjedu rezultatom 78-76. 

Zadranin Pavle Marčinković ubacio je svom matičnom klubu čak 27 koševa, Henrik Širko dodao je 14. Zadarsku listu strijelaca predvodio je s 16 koševa Mislav Brzoja, po 15 su dodali Preston Knowles i Ive Ivanov. Luka Božić završio je utakmicu s 10 koševa. 

KK Zadar - KK Split  78-76  ( 24-19, 25-20, 11-17, 18-20)

Zadar - Dvorana Krešimir Ćosić, gledatelja 1000. Suci: Luka Kardum, Nikola Perlić i Marko Mustapić

KK Zadar: Bašić 5, Knowles 15, Brzoja 16, Tomas, Jelenković, Krajina 8, Ivanov 15, Vuković 1, Kraljević 6, Božić 10, Špralja 2

KK Split: Filipović 6, Jukić 2, Kalajžić 7, Kanaet 7, Kedžo, Marčinković 27, Marić, Najev 7, Vrgoč, Širko 14, Špaleta, Vručinić, 


Reci što misliš!

  Vezane vijesti