Sport

Kvalifikacije za SP 2018.

Italija nakon 60 godina bez nastupa na SP-u

Italija nakon 60 godina bez nastupa na SP-u
tuttosport

U dramatičnom dvoboju na San Siru Italija i Švedska odigrali su bez pogodaka i Šveđani su tako zadržali prednost iz prvog susreta i idu na Svjetsko prvenstvo. Italija prvi put nakon 1958. godine neće vidjeti završnicu ovog velikog natjecanja, a pomoglo je to i Hrvatskoj koja će u ždrijebu biti u drugoj jakosnoj skupini

Četverostruki svjetski prvaci neće vidjeti završnicu u Rusiji nakon što nisu uspjeli na svom travnjaku dostići zaostatak iz Švedske. Šveđani su slavili na svom travnjaku s 1:0 i onda izdržali pritisak na San Siru te odigrali bez pogodaka.

Zna se tko će biti na udaru javnosti i vjerojatno čelnika talijanskog saveza, Gian Pietro Venturatijekom cijelih kvalifikacija pa sada i ovih dodatnih kvalifikacija, vukao je čudne poteze, nije imao podršku javnosti i tražit će se njegov odlazak.

Bit će Talijani bijesni i na španjolskog suca Lahoza, ali isto tako moći će se ljutiti i Šveđani jer je arbitraža Španjolca bila loša, nije dosudio nekoliko čistih kaznenih udaraca i nije utakmicu imao u svojim rukama.

Italija je imala apsolutnu inicijativu svih 90 minuta, ali tek u završnici susreta potpuno je sabila Šveđane u 16 metara, stvorila nekoliko vrlo dobrih prilika, no nije ih realizirala.

Tek treći put u povijesti Italija tako neće biti na najvećoj svjetskoj smotri, prvi put u Urugvaju 1930. godine nije niti tražila nastup, 1958. godine nije se kvalificirala, a isto tako nije se plasirala niti sada.

Već u osmoj minuti Lahoz je mogao dosuditi kazneni udarac kada je Parolo srušen u 16 metara. Pet minuta kasnije još jedna sporna situacija, samo sada u talijanskih 16 metara. Darmian je očito igrao rukom, ali Španjolac niti tu ništa ne sudi.

U 18. minuti Šveđani su ostali bez strijelca iz prvog susreta Jakoba Johanssona koji se sam ozlijedio na sredini terena bez ijednog igrača u blizini. Stradalo je koljeno i Johansson je morao van.

Prvu veliku priliku Talijani su imali u 27. minuti, ali udarac Candreve otišao je visoko iznad gola. I dvije minute kasnije rukomet u talijanskom kaznenom prostoru, ovaj put Barzagli je igrao rukom, a na očaj Šveđana Lahoz i dalje ne zna gdje je bijela točka.

Nova sporna situacija dogodila se odmah na startu drugog dijela kada je u 16 metara Švedske srušen Darmian bez posljedica za goste.

Kako je susret odmicao, tako je rastao pritisak domaćina, ušli su i Belotti i El Shaarawy, ali rezultat se nije mijenjao. Nanizali su Talijani nekoliko lijepih prilika u samoj završnici, najbliži golu bio je upravo El Shaarawy, ali njegov pokušaj sjajno je obranio Olsen.

Ostalo je 0:0 za veliko slavlje Šveđana i velike zvižduke prema domaćim igračima.


Reci što misliš!